Πανελλήνιες 2022: Οι Teen Queenettes θυμούνται την εμπειρία τους και σου λένε να κρατήσεις «γερά»

Ο Πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν στις 3 Ιουνίου και εμείς στο TeenQueen μοιραζόμαστε μαζί σου τα δικά μας βιώματα από εκείνη την περίοδο.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2022 έχει ξεκινήσει και το κουδούνι θα σημάνει την έναρξή τους στις 3 Ιουνίου. Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές των γενικών και επαγγελματικών λυκείων θα κληθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στα εξεταζόμενα μαθήματα, έχοντας ως στόχο την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.

Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία των μαθητών κατακλύζεται από άγχος και στρες για τα αποτελέσματα και το πόσο καλά θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εξετάσεων. Δεν υπάρχει κανένα λόγος να πανικοβάλλεσαι αφού με ένα σωστό πρόγραμμα θα καταφέρεις τα πάντα. Σήμερα αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σου τη δική μας #throwback εμπειρία από τις Πανελλαδικές και όπως θα δεις κάθε κοπέλα τις βίωσε εντελώς διαφορετικά.

Εξετάσεις και περίοδος; 5 τρόποι για να τα βγάλεις πέρα

Ρωτήσαμε τις TeenQueenettes για τη δική τους εμπειρία με τις Πανελλήνιες και η καθεμία είχε κάτι πολύ ξεχωριστό να θυμηθεί.

pavlina

Παυλίνα Μητροφάνη

Πανελλήνιες 2020! Ανήκω στη γενιά του 2002, οπότε- όπως καταλαβαίνεις- έδωσα Πανελλήνιες εν μέσω COVID-19. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ήμασταν όλοι σε καραντίνα και αυτό στην αρχή το είδα σαν μια ευκαιρία να διαβάσω περισσότερο και να καλύψω τυχόν κενά που είχα. Ωστόσο, στην πορεία κατάλαβα ότι η όλη διαδικασία δεν ήταν καθόλου μα καθόλου εύκολη.

Είχα άγχος για την ύλη, για το άγνωστο στα Αρχαία (βλέπεις ήμουν στη θεωρητική), αλλά και για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Πώς θα τα καταφέρω! Φαντάσου λίγο… Να δίνεις για πρώτη φορά Πανελλήνιες, να έχεις να διαχειριστείς όλο το άγχος και συγχρόνως να πρέπει να αντιμετωπίσεις μια πανδημία. Πώς την πάλεψα; Δύσκολα! Η ψυχολογία μου ήταν στα πατώματα αλλά το μόνο που είχα να κάνω είναι να φτιάξω ένα πρόγραμμα και να διαβάσω. Ήταν μονόδρομος.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισα, έδωσα εξετάσεις και κατάλαβα ότι τελικά άξιζε που πίστεψα στο εαυτό μου και κατάφερα μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση να αποδώσω και μάλιστα καλά!
Συμβουλή μου; Πίστεψε σε σένα, φτιάξε ένα πρόγραμμα και κάνε μόνο θετικές σκέψεις. Όλα θα πάνε καλά! Α, και κάτι ακόμα. Πριν πας να δώσεις, μην ανοίξεις το βιβλίο να θυμηθείς εκείνη τη σειρά στη θεωρία, ούτε για αστείο. Θα αγχωθείς ακόμη περισσότερο βλέποντας και τα υπόλοιπα, και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δε θες. Να σε εμπιστευτείς, τα ξέρεις! Καλή επιτυχία, girl!

roditi

Μαρία Ροδίτη

Ήμουν πάντα πολύ του διαβάσματος. Πού με έβρισκες πού με έχανες ήμουν κλεισμένη στο δωμάτιό μου και διάβαζα για το σχολείο. Δεν υπήρχε καν στο μυαλό μου σαν ιδέα να πάω έστω και μια μέρα στο σχολείο χωρίς να έχω κάνει τα μαθήματά μου. Από ντροπή προς τους καθηγητές και μόνο. Και μπορεί λέγοντάς σου αυτά να σκέφτεσαι αμέσως ότι αυτή ήταν «φυτό», όμως έχω να σου πω πως ήμουν μέσα σε όλα. Και το απολάμβανα.
Φτάνοντας, λοιπόν, στην Γ’ Λυκείου όχι απλά δεν αγχώθηκα, αλλά ήμουν πιο cool από ποτέ. Ήξερα ότι διαβάζοντας αυτά που πρέπει να διαβάσω θα τα καταφέρω. Και τα κατάφερα. Είχα αποφασίσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς ότι θα δώσω Πανελλήνιες και ότι θα στοχεύσω στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και έγινε.

Μέχρι να φτάσω, όμως, εκεί… μη φανταστείς ότι τρελάθηκα. Διάβαζα κανονικά όπως όλες τις άλλες χρονιές, έβγαινα με τις φίλες και τους φίλους μου, ξεκουραζόμουν όσο έπρεπε το Σαββατοκύριακο και γενικά προσπαθούσα να είμαι ήρεμη. Όσο για τις 2 εβδομάδες των Πανελληνίων; Ήμουν τόσο χαλαρή όσο δεν φαντάζεσαι. Ποτέ δεν άνοιξα έντρομη το βιβλίο πριν μπω στην αίθουσα να γράψω, ποτέ δεν με έλουσε κρύος ιδρώτας, ποτέ δεν τα έχασα. Γιατί; Διότι σκέφτηκα πως όπως κάθε χρόνο δίνω εξετάσεις και δεν θα κριθεί η ζωή μου από αυτό, έτσι θα συμβεί και με τις Πανελλήνιες.

Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να σε πιάνει πανικός πριν μπεις στην αίθουσα να γράψεις, δεν υπάρχει λόγος να τρέμεις ολόκληρη και να μην μπορείς να αρθρώσεις λέξη. Ηρέμησε, χαλάρωσε και τίποτα δεν θα κριθεί από αυτήν τη συγκεκριμένη συνθήκη. Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου να κάνεις όλα όσα ονειρεύεσαι. Είτε δώσεις Πανελλήνιες, είτε όχι. Είτε πετύχεις στις Πανελλήνιες, είτε όχι. Εγώ σου εύχομαι «καλή επιτυχία» και καλό καλοκαίρι!

tzani

Ιωάννα Τζανή

Οι πανελλήνιες για εμένα ήταν μια πολύ cool περίοδος. Γενικότερα στη ζωή μου δεν λειτουργώ με άγχος, επομένως κάπως έτσι κύλησε και αυτό το στάδιο. Διάβαζα όσο χρειαζόταν, πήγαινα προετοιμασμένη, έκανα τις επαναλήψεις μου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν άφησα το στρες να με καταβάλλει. Σε καμία περίπτωση δεν έβλεπα… εφιάλτες και δεν παραμέρισα άλλα όμορφα κομμάτια της καθημερινότητάς μου, όπως το να βλέπω τις φίλες μου, να πηγαίνω μια βόλτα στη θάλασσα ή να κάνω γυμναστική. Η αλήθεια είναι ότι δεν αγάπησα ποτέ ιδιαίτερα το σχολικό διάβασμα, αλλά όπως και να ‘χει το παν είναι να έχεις πείσμα και να θέτεις στόχους. Το άγχος δεν βοηθάει πουθενά, το αντίθετο θα έλεγα. Άρα χαλάρωσε και κάνε πράγματα που σε ηρεμούν αυτό το διάστημα. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου!

 christyboo 252025092 441813297331433 492935725274896661 n

Χριστίνα Τσακιρίδου

Από την πρώτη ημέρα που φοίτησα στο Λύκειο ήξερα μέσα μου ότι δεν θέλω να δώσω Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά να φοιτήσω σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το σύστημα δεν με εξέφραζε καθόλου! Κακά τα ψέματα, δεν είχα κουράγιο να τραβήξω όλο αυτό το βάρος των εξετάσεων με το ρίσκο να απογοητευτώ εάν δεν εισαχθώ στη σχολή της επιλογής μου. Οι γονείς μου στήριξαν απόλυτα την απόφασή μου, κατάλαβαν τις ανάγκες μου και στάθηκαν βράχος στην μετέπειτα πορεία μου. Αν μπορούσα να σου δώσω μια και μόνο συμβουλή αυτή θα ήταν να ακολουθήσεις την καρδιά σου, αδιαφορώντας για όσα προσπαθούν άλλοι να σου επιβάλλουν. Εάν θέλεις να δώσεις Πανελλήνιες, κάν' το, εάν πάλι δεν θέλεις μην επιχειρήσεις να μπεις σε αυτήν τη διαδικασία. Στην τελική, εσύ και μόνο έχεις δικαίωμα να αποφασίζεις για τη ζωή σου γι' αυτό κάνε ό,τι σου λέει η διαίσθησή σου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Summer is here - 5 τρόποι να διασκεδάσεις αλλά και να φροντίσεις τον εαυτό σου το καλοκαίρι

Πες «αντίο» στο άγχος - 8 snacks που θα σε βοηθήσουν να αποδώσεις καλύτερα στις εξετάσεις

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved