6 tips για να επιβιώσεις - και να θριαμβεύσεις - στις Πανελλήνιες

Δεν θέλει κόπο για να πετύχεις τους στόχους σου, θέλει τρόπο.

Οι Πανελλήνιες ξεκίνησαν για ακόμα μια χρονιά και αν είσαι ανάμεσα στους μαθητές τις Γ' Λυκείου που δίνουν εξετάσεις, πίστεψέ με μπορώ να καταλάβω το άγχος σου. Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ήμουν στη θέση σου, αλλά κάθε φορά που ακούω ότι ξεκινά αυτή η περίοδος, ο κόμπος στο στομάχι από τη δική μου εμπειρία επανέρχεται.

Κι όμως σου εγγυώμαι πως οι Πανελλήνιες δεν καθορίζουν το μέλλον σου. Είναι σίγουρα μια καλή αρχή για την μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία, ωστόσο τίποτα δεν κρίνεται μόνο από το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εξετάσεων.

Παρ' όλα αυτά επειδή πραγματικά πρόκειται για την πιο αγχωτική περίοδο στη ζωή ενός μαθητή, έχω συγκεντρώσει τα «sos» για να βγεις «αλώβητη» από όλη αυτή την διαδικασία και γιατί όχι να τα πας και περίφημα.

Μην σταματάς την άσκηση ή ξεκίνησέ την

Είτε ήσουν από πριν fan της γυμναστικής είτε όχι, το σίγουρο είναι πως βοηθάει πολύ όταν είναι κανείς σε εξεταστική περίοδο.

Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από το σώμα για να ανακουφίσουν το άγχος και τον πόνο. Όταν ασκείται κανείς, το σώμα του απελευθερώνει ενδορφίνες, μαζί με ντοπαμίνη, η οποία βοηθά στο να διατηρήσει το κίνητρο. Παράλληλα, ενισχύεται η σεροτονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στο να αισθαόμαστε καλά.

Εάν πιέζεσαι λοιπόν, από το άγχος πριν τις εξετάσεις ή αν δεν μπορείς να εστιάσεις μετά από ώρες ανάγνωσης, η άσκηση είναι ένας απλός τρόπος για να παραμείνεις ενεργή. Ακόμη και 15-30 λεπτά άσκησης είναι χρήσιμα, επομένως μπορείς να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από το διάβασμα για να σε τονώσεις με λίγη άσκηση.

Απέβαλε τις αρνητικές σκέψεις

Είναι απόλυτα λογικό εξαιτίας του άγχους να σε πιάνει κρίση πανικού ή να σκέφτεσαι διαρκώς αρνητικά πράγματα, όπως το ότι δεν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη ή πως αν δεν πετύχεις τη βαθμολογία που θες, δεν θα περάσεις αντίστοιχα στη σχολή που θες και κάπως έτσι θα έρθει και η καταστροφή του κόσμου.

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Αντ' αυτού κάθε φορά που θα σου έρχεται μια αρνητική σκέψη στο μυαλό αναδιαμόρφωσέ την εστιάζοντας στις ικανότητές σου και θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες. Σκέψου τις Πανελλήνιες ως μια ευκαιρία να επιδείξεις τις γνώσεις σου κι όχι σαν κάτι που θα σε καταστρέψει.

pexels-artempodrez-4492126.jpg

Θέσε «έξυπνους» στόχους

Εάν αισθάνεσαι τόσο καταβεβλημένη από την προετοιμασία για τις εξετάσεις που δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, μπορεί να χάνεις άσκοπα χρόνο από το διάβασμά σου.

Γι' αυτό θέσε «έξυπνους» στόχους, ξεκαθαρίζοντας τι είναι αυτό που θες να μελετήσεις τώρα, πού θα σε βοηθήσει στην εξέταση του χ,ψ μαθήματος και παράλληλα βάλε όριο στο πόση ώρα χρειάζεσαι για να το κάνεις αυτό.

Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Μην αφήνεις τη μελέτη για τις εξετάσεις να καταναλώνει κάθε ώρα της ημέρας σου. Ακόμα και μέσα στην περίοδο των εξετάσεων πρέπει να αφιερώνεις χρόνο κάθε μέρα για τα πράγματα που αγαπάς. Η προτεραιότητα και σε άλλους τομείς της ζωής σου, εκτός από τη μελέτη, θα σου επιτρέψει να είσαι καλύτερη, γεμάτη ενέργεια και ευτυχισμένη με τον εαυτό σου, κάνοντάς σε πιο παραγωγική κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σου πριν την εξέταση του επόμενου μαθήματος.

Βαθιές ανάσες και ψυχραιμία

Η βαθιά αναπνοή είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να σε βοηθήσει να αισθανθείς ήρεμη και να διαχειριστείς το στρες και το άγχος. Δοκίμασε να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές κάθε φορά που παρατηρείς ότι τα επίπεδα του άγχους σου αυξάνονται, για παράδειγμα την ώρα που μελετάς ή λίγο πριν από τις εξετάσεις.

Για να επιβραδύνεις την αναπνοή σου, εισέπνευσε μέχρι το τέσσερα και εξέπνευσε μέχρι το έξι. Όταν επιμηκύνεις τις εκπνοές σου για να είναι μεγαλύτερες από τις εισπνοές, το σώμα σου θα αρχίσει να ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σου σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα σε ηρεμήσει.

Μίλα με κάποιον

Ενώ αυτές οι στρατηγικές μπορούν συλλογικά να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος κατά την ώρα των εξετάσεων, εάν το άγχος είναι για σένα μια συνεχής πρόκληση θα είναι καλό να μιλήσεις με κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, με κάποιον φίλο και έπειτα με κάποιον ειδικό.

Καλή επιτυχία!

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved