3 τρόποι για να καταπολεμήσεις την υπερανάλυση λίγο πριν τις Πανελλήνιες

Έφτασε η στιγμή να βάλεις τέλος στην ιδεοψυχαναγκαστική σκέψη από σήμερα κιόλας.

Αν είσαι επιρρεπής στις εμμονικές σκέψεις, τότε είναι πολύ πιθανό να εστιάζεις σε πράγματα, τα οποία είναι εντελώς ασήματα για όλους τους υπόλοιπους, αλλά σε καμία περίπτωση για εσένα. Για ορισμένους ανθρώπους η αποφυγή αυτών των σκέψεων είναι βούτυρο στο ψωμί τους, κάτι το οποίο δεν ισχύει για ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο διαταράσσεται εξαιτίας τους καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να σταματήσεις να βασανίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό με αυτόν τον τρόπο; Εμείς σου έχουμε την λύση και σου αποκαλύπτουμε 3 τρόπους, για να μπορέσεις να καταπολεμήσεις την υπερανάλυση σύμφωνα με τους ειδικούς. Ας ξεκινήσουμε!

Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις να σκέφτεσαι εμμονικά;

Η Dina Wirick, PhD, Κλινική Ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της California συνιστά να σημειώνεις τις ανησυχίες σου την στιγμή που εμφανίζονται. Στη συνέχεια αφιέρωσε μια ώρα από την ημέρα σου, ώστε να διαβάσεις το γραπτό σου και να αναθεωρήσεις ορισμένα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να βελτιώσεις αυτό το τρωτό σου σημείο και να απολαύσεις την κάθε στιγμή της καθημερινότητας και της ημέρας σου.

Σκέψου λογικά

Τι σου λέμε τώρα; Ξέρουμε, πως αυτό είναι αρκετά δύσκολο, για να επιτευχθεί, όμως, αξίζει να προσπαθήσεις. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για την επίλυση των ανησυχιών, που σε προβληματίζουν, ενώ αν νιώθεις πως έχεις φτάσει σε σημείο που δεν μπορείς να το ελέγξεις και να το διαχειριστείς, τότε δεν έχεις παρά να το συζητήσεις με τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι ή να ζητήσεις την βοήθεια ενός ειδικού.

Βάλε στη Spotify list σου αυτά τα 3 podcasts και εμπνεύσου να διαβάσεις περισσότερο

diavasma1.jpg

Προσπάθησε να φτάσεις στην «ρίζα» του προβλήματος

Πίσω από κάθε σκέψη, κρύβεται και μια αιτία. Για παράδειγμα, αν αναλογίζεσαι εμμονικά τα εργασιακά ή σχολικά email, τότε υπάρχει περίπτωση να ανησυχείς μήπως έκανες κακή εντύπωση στους συναδέλφους ή τους συμμαθητές σου. Όσο περισσότερο προσπαθήσεις να «πολεμήσεις» τις σκέψεις σου, τόσο πιο πολύ θα επιμένουν και δε θα αφήνουν ήσυχη. Η αποδοχή αυτών θα μπορέσει να τις απελευθερώσει και να τις κατευνάσει. Μην ξεχνάς να είσαι συμπονετική με τον εαυτό σου, προσπαθώντας να ανακαλύψεις διεξόδους και λύσεις, που θα βελτιώσουν ή θα εξαλείψουν το πρόβλημα σου.

Αν νιώθεις την ανάγκη να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, εμείς σε προτρέπουμε να το κάνεις. Δεν είναι taboo, αλλά γενναιότητα. Φρόντισε τον εαυτό σου και προστάτευσέ τον με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο.

Πηγή κεντρικής: pexels.com

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved