Λίγο πριν τις Πανελλήνιες, «we got your back» με τις 5 τροφές που θα ενισχύσουν το διάβασμά σου

Τα tips στην διατροφή σου που θα κάνουν αυτή την αγχωτική περίοδο των Πανελληνίων λίγο πιο εύκολη για σένα.

Η περίοδος των Πανελληνίων είναι πολύ κοντά πια αφού, όπως ανακοίνωσε και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου. Όσα παιδιά έχουν επιλέξει να δώσουν Πανελλήνιες φέτος αυτή την στιγμή βρίσκονται στην τελική ευθεία όσον αφορά την προετοιμασία τους ενώ το άγχος για κάποιους ίσως έχει χτυπήσει «κόκκινο».

panelladikes.jpg

Η επιτυχία, ωστόσο σε κάθε είδους εξετάσεις θα έλεγε κανείς είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Έχει σχέση ναι μεν το διάβασμα και η προετοιμασία που έχει κάνει κάποιος αλλά αντίστοιχα σημαντικό ρόλο παίζουν και η ψυχολογία με την διατροφή που κάνει κατά την εξεταστική περίοδο.

Εμείς βρήκαμε ποιες είναι οι 5 τροφές που θα δώσουν ένα boost στην μνήμη σου και αν είσαι από τα άτομα που θα δώσουν Πανελλήνιες σου ευχόμαστε «Καλή επιτυχία».

5 τροφές που ενισχύουν την μνήμη και την λειτουργία του μυαλού

1. Τα μούρα

berries.jpg

Τα μούρα είναι πλούσια σε μια ποικιλία ενώσεων που μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της ακαδημαϊκής απόδοσης και στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου σας. Συμπεριλαμβανομένων των μύρτιλων, των φραουλών και των βατόμουρων, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδείς ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη νοητική απόδοση αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προάγοντας έτσι την παραγωγή νευρικών κυττάρων και τις κυτταρικές διεργασίες που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη.

2. Τα εσπεριδοειδή

orange-juice.jpg

Τα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικά θρεπτικά και η πρόσληψή τους έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου. Ομοίως με τα μούρα, τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Έτσι βοηθούν πολύ τη μάθηση και τη μνήμη, καθώς προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από τραυματισμούς, αποτρέποντας τη διανοητική κόπωση. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη πνευματική απόδοση.

3. Μαύρη σοκολάτα και προϊόντα με κακάο

dark-choco.jpg

Το κακάο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή κατά βάρος από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, γι' αυτό και τα προϊόντα κακάο όπως η σοκολάτα συμβάλλουν σημαντικά στη διατροφική πρόσληψη φλαβονοειδών. Η κατανάλωση προϊόντων κακάο μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκά την υγεία του εγκεφάλου ενώ πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη κακάο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πνευματικής κόπωσης, στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στην ενίσχυση της μνήμης και του χρόνου αντίδρασης σε νοητικές εργασίες.

4. Οι ξηροί καρποί

nuts.jpg

Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος. Παράλληλα, είναι πολύ εύκολο να τα έχει κάποιος μαζί του την ώρα που διαβάζει σαν ένα μικρό σνακ. Επιπλέον, η πρόσληψη ξηρών καρπών ενισχύει και την συνολική ψυχική κατάσταση κάποιου.

5. Τα αυγά

Τα αυγά αναφέρονται συχνά ως πολυβιταμίνες της φύσης λόγω της ποικιλίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12, της χολίνης και του σεληνίου. Για παράδειγμα, το σελήνιο εμπλέκεται στο συντονισμό, τη μνήμη, τη γνωστική και κινητική απόδοση, ενώ η χολίνη χρειάζεται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την αποθήκευση της μνήμης. Η βιταμίνη Β12 παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη νευρολογική υγεία και η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων αυτής της βιταμίνης βλάπτει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ωστόσο, πρέπει κανείς να τρώει ολόκληρα τα αυγά - όχι μόνο ασπράδια αυγών - για να αποκομίσει τα πιθανά οφέλη τους που προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved