Πανελλήνιες 2023: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία έναρξης – Η κατάργηση του διπλού μηχανογραφικού

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε την ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023. Τι ισχύει για το 10%.

Την ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων για το 2023 ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως το πρωί της Πέμπτης (19/1). Όπως αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην ΕΡΤ, την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ – όπως τόνισε-, τις επόμενες μέρες ξεκινά η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία για τις υποβαλλόμενες αιτήσεις υποψηφιότητας συμμετοχής στις φετινές Πανελλήνιες έληξε στις 12 Δεκεμβρίου 2022.

Πανελλήνιες 2023: Αλλάζουν οι συντελεστές βαρύτητας σε Τμήματα ΑΕΙ και Στρατιωτικές σχολές

Τι ισχύει για υποψηφίους με αναπηρία και όσους ενδιαφέρονται για Μουσικά Τμήματα

Για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά, κατά περίπτωση, θα υπάρξει εγκύκλιος σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν.

PANELLINIES.jpg

Επιπλέον, οι υποψήφιοι που τυχόν ενδιαφέρονται για τα 3 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής (το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, το Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, και το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων), θα πρέπει να υποβάλλουν και σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 3 Μουσικά Τμήματα.

- Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2023. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό αντίστοιχα σε χρόνο που θα καθοριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

- Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

DIAVASMA.jpg

- Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2021 ή το 2022 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2023).

- Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2021, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2022, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022.

DIAVASMA2.jpg

- Όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, για να αποκτήσουν πιστοποιητικό της πάθησής τους. Αυτοί οι υποψήφιοι, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Τέλος το διπλό Μηχανογραφικό

Με απόφαση της υπουργού Παιδείας που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη (17/1) και τροποποιεί προηγούμενη απόφαση (Β΄ 643) με θέμα: «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαδικασίες και όργανα σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου από το 2020 και εφεξής, με το «νέο» σύστημα του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) και με το άρθρο 165 του Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α'), δίνεται οριστικό τέλος στην πρόβλεψη για διπλά Μηχανογραφικά δελτία.

Η εξέλιξη αυτή είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το ΥΠΑΙΘ εξήγγειλε την κατάργηση της διάταξης, η οποία ποτέ δεν εφαρμόστηκε από την περίοδο που θεσμοθετήθηκε.

EKSETASEIS.jpg

Το διπλό μηχανογραφικό που καταργήθηκε χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί, είχε θεσπιστεί μαζί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ωστόσο, έμεινε ανενεργό, καθώς εκφράστηκαν προβληματισμοί για πιθανές παρενέργειες από την εφαρμογή της.

Με την ίδια τροποποιητική απόφαση, προβλέπεται ότι το πρόγραμμα των εξετάσεων θα εκδίδεται έως και τη 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ επίσης καθορίζεται ότι θέσεις εισακτέων για το 10% που δεν καλύπτονται, μεταφέρονται στις θέσεις των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕ.Λ.

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved