Αλήθεια, δε θέλουμε να ακούσουμε άλλα παράπονα για την προστατευτική μάσκα

Πριν παραπονεθείς για την χρήση της, σκέψου αυτά και ίσως να αλλάξεις γνώμη.

Πάντα θα υπάρχει ένας λόγος για να παραβεί κάποιος έναν κανόνα, όποιος κι αν κι είναι αυτός. Περισσότερο με δικαιολογίες πάντως μοιάζουν τα επιχειρήματα που θα βρει να πει κανείς, παρά με σοβαρούς λόγους και εξηγούμαστε αμέσως! Στις μέρες μας, ένα είναι το κύριο ζήτημα που απασχολεί μικρούς και μεγάλους και είναι αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους, μπουχτισμένους από ανθρώπους. Ναι, δεν αντιλέγει κανείς, η πολύωρη χρήση της καταντά αποπνικτική, ιδίως όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν στο κόκκινο ή όταν χρειάζεται να τρέξεις για να προλάβεις μια στριμωγμένη θέση σε κάποιο βαγόνι του μετρό. Όσο και να σε ενοχλεί, όσο κι αν νομίζεις ότι σε «φιμώνει» είναι η προστασία σου μπροστά σε έναν απειλητικό, ορατό, συνάμα όμως και αόρατο ιό που σε περιτριγυρίζει. Αλήθεια, δε θέλουμε άλλες δικαιολογίες, άλλα παράπονα και άλλες θεωρίες συνουσίας με σκοπό την αποφυγή της χρήσης της.

Οι κανόνες υγιεινής θα πρέπει ήδη να έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά σου και ας μη κρυβόμαστε, θα έπρεπε όλοι να τηρούμε κάθε κανόνα υγιεινής πριν από κάθε απειλή. Ας μιλήσουμε όμως λίγο σοβαρά και, ας θίξουμε λίγο το θέμα της προστατευτικής μάσκας που απασχολεί τεράστιο μερίδιο ανθρώπων. Είτε βρίσκεσαι στην ομάδα των ανθρώπων που συμφωνούν με αυτό το μέτρο, είτε όχι, πρέπει να σου τονίσουμε ότι εσύ και μόνο εσύ μπορείς να προστατέψεις, τόσο τον εαυτό σου,όσο και τους γύρω σου με τρεις μόνο απλές κινήσεις. Τεντώνεις τα λαστιχάκια, ξεδιπλώνεις την μιας ή πολλαπλών χρήσεων μάσκα και την τοποθετείς με προσοχή, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα σου. Τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα.

Κάτι πάντως που αποκαλούν εδώ και καιρό... ατομική ευθύνη, μοιάζει απροσπέλαστη από πολλούς. Και εδώ που τα λέμε, γιατί νιώθεις ότι σε φιμώνει, ενώ σε προστατεύει; Γιατί φωνάζεις τόσο δυνατά και αποφεύγεις τη χρήση της ενώ αυτή είναι που μπορεί να γλυτώσει την ακαριαία μετάδοση του ιού; Κάθε πρόβλημα ωστόσο, μπορείς να το δεις από πολλές οπτικές γωνίες. Αρχικά πάψε να το βλέπεις σαν πρόβλημα, γιατί μεταξύ μας το να φορέσεις την μάσκα σου, δεν είναι πρόβλημα. Αν κοιτάξεις λίγο πιο βαθιά, εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες και όχι, δεν αναφερόμαστε μόνο σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Υπάρχουν παιδιά στην ηλικία σου, ακόμη και πιο μικρά, που το ανοσοποιητικό τους είναι αδύναμο και αυτό επέβαλλε την καθημερινή χρήση μάσκας πριν ακόμη έρθει ο κορονοϊός. Μπορεί και για χρόνια. Για αυτόν τον αριθμό των ανθρώπων η μάσκα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, αλλά και μέτρο προστασίας μπρος σε σοβαρά νοσήματα. Εσύ γιατί δε μπορείς να τη φορέσεις για κάποιο ελάχιστο χρονικό διάστημα χωρίς να κομπιάζεις και χωρίς να αγκομαχάς;

Αν ακόμη σκεφτείς λίγο πιο καθαρά, θα δεις ότι υπάρχει τεράστιο μερίδιο ανθρώπων και συγκεκριμένα νοσηλευτικού προσωπικού που αναζητούν τις προστατευτικές μάσκες, σαν νερό στην έρημο. Για εκείνους, η προστατευτική μάσκα δεν είναι ένα απλό trend, αλλά επιτακτική ανάγκη για την ασφάλεια τους σε καθημερινή βάση και όχι τώρα, αλλά από πάντα. Πριν λοιπόν σκεφτείς να παραπονεθείς για το ότι η μάσκα σε «φιμώνει», σε μπουχτίζει, σε βραχνιάζει και σου... κόβει τον αέρα, σκέψου ότι αυτή η μάσκα για κάποιους εκεί έξω αποτελεί-χωρίς υπερβολές- το οξυγόνο τους. Φόρεσε λοιπόν τη μάσκα σου και φρόντισε να γίνεις το καλό παράδειγμα προς μίμηση, χωρίς «ουφ», χωρίς «αχ» και «βαχ», άλλωστε, έχεις την υγεία σου και αυτό είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά του κόσμου όλου.

Υ.Γ: Ο ιός αυτός, δεν κοιτά ηλικίες, εθνικότητες, οικονομική ή κοινωνική τάξη. Αν και έχει μια «αγάπη» σε αδύναμους οργανισμούς, μη θεωρείς πως είσαι παντοδύναμη! Προστάτεψε τον εαυτό σου και τους γύρω σου, δεν κοστίζει τίποτα!

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved