Πίτα με κολοκύθα και γλυκοπατάτα: Η συνταγή που θα κάνει πιο... γλυκά τα φετινά Χριστούγεννα

Βάλε μια πρόκληση στον εαυτό σου και δοκίμασε ένα πιο extreme γλυκό για τα Χριστούγεννα!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μάντεψε ποιο είναι αυτό που περιμένω πώς και πώς για να μπω εντελώς στο Christmas mood! Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα φυσικά. Είναι η παράδοση των γιορτών που με ενθουσιάζει πολύ, γιατί από μικρή όταν ερχόταν η μέρα που θα φτιάχναμε χριστουγεννιάτικα γλυκά, ήξερα ότι το σπίτι θα γεμίσει από κόσμο, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και πολλά χαμόγελα!

Σκεφτόμουν σήμερα λοιπόν αν μπορώ να προσθέσω και κάτι καινούριο σαν επιλογή στο τραπέζι μου με τα γλυκά, πέρα από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα! Ήθελα κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό και φυσικά, να αποτελεί δική μου δημιουργία. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, έψαχνα στο Internet κάτι εύκολο έτσι ώστε να μη χρειαστεί να κάψω και την κουζίνα (sad)!

xmas two

Xmas is coming! 10 τραγούδια που ακούμε κάθε χρόνο non stop

Μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις

Αν σ ’αρέσει και σένα να πειραματίζεσαι στην κουζίνα και θες κάτι διαφορετικό για αυτά τα Χριστούγεννα τότε σου έχω την απόλυτη συνταγή. Τι λες να δοκιμάσεις Pumpkin and Sweet Potato Pie;

pumpkinpi 1

Στην ουσία πρόκειται για μια πίτα από γλυκοπατάτα και κολοκύθα. Μπορεί με το που δεις την πρότασή μου να σκεφτείς κατευθείαν ότι εσύ με τίποτα δεν θα το φας αυτό αλλά πίστεψέ με! Η πιο περίεργη στο φαγητό (εγώ είμαι αυτή) θα σου πει ότι αξίζει να δοκιμάσεις αυτήν τη συνταγή. Τι λες λοιπόν; Πάμε να δούμε πώς θα φτιάξεις πίτα με κολοκύθα και γλυκοπατάτα;

ΥΛΙΚΑ (Για 8 με 10 μερίδες)

1 πακέτο φύλλο κρούστας

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο χρειάζεται

ΓΕΜΙΣΗ

1 κολοκύθα ψητή

Λίγο ελαιόλαδο

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 γλυκοπατάτα

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο και ζεστό

¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

1 φλιτζάνι σαντιγί

1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο

3 κρόκοι αυγών, ελαφρά χτυπημένοι

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο

½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο

2 κουταλιές της σούπας λιωμένη καραμέλα

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

pumpkinpie 2

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
  • Κόβεις στη μέση την κολοκύθα και αφαιρείς τους σπόρους της. Περιχύνεις την κολοκύθα με λάδι και την αλατοπιπερώνεις. Τοποθετείς την κολοκύθα με την πλευρά της φλούδας προς τα πάνω στο ταψί.
  • Τρυπάς τη γλυκοπατάτα με ένα πιρούνι και την βάζεις στο ταψί με την κολοκύθα.
  • Ψήνεις για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η γλυκοπατάτα και η κολοκύθα
  • Μόλις κρυώσουν ξύνεις με ένα κουτάλι την κολοκύθα και την γλυκοπατάτα και βγάζεις την ψίχα.
  • Λιώνεις στο multi ξεχωριστά τη σάρκα της κολοκύθας και τη σάρκα της γλυκοπατάτας κάνοντάς τα πουρέ.
  • Μετράς ένα φλιτζάνι από το καθένα. Αν σου περισσέψει υλικό μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο και να το χρησιμοποιήσεις σε άλλη συνταγή.
  • Ανακατεύεις στο μπλέντερ τον πουρέ κολοκύθας, τον πουρέ γλυκοπατάτας και την καστανή ζάχαρη και το αφήνεις στην άκρη.
pumpkin pie3
  • Σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί απλώνεις το μισό φύλλο κρούστας. Τη ζύμη που εξέχει από το ταψί τη γυρνάς προς τα μέσα.
  • Στη συνέχεια, με ένα πιρούνι χτυπάς ένα αυγό με νερό και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής το απλώνεις στα φύλλα κρούστας.
  • Βάλε για 15-17 λεπτά το ταψί στον φούρνο να ροδίσουν τα φύλλα.
  • Ώρα για τη γέμιση! Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάς τη σαντιγί, το αυγό, τους κρόκους αυγών, το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, το κάρδαμο, το υπόλοιπο ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, τη σάλτσα καραμέλας και τη βανίλια.
  • Σε ένα μπλέντερ, ανακατεύεις καλά το παραπάνω μείγμα μαζί με τον πουρέ κολοκύθας και γλυκοπατάτας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Μεταφέρεις τη γέμιση στα φύλλα κρούστας που έχεις ψήσει και σκεπάζεις με τα υπόλοιπα φύλλα. Βάζεις το ταψί στον φούρνο και ψήνεις περίπου για 40 με 45 λεπτά.

via GIPHY

  • Βγάζεις την πίτα από το φούρνο και την αφήνεις να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού κρυώσει, τη βάζεις στο ψυγείο για 1-2 ώρες και μετά μπορείς να την απολαύσεις!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα - Η συνταγή για το απόλυτο γλυκό των εορτών

Οι γιορτές πλησιάζουν! Πώς θα κάνεις το απόλυτο smokey eye

Πηγή Κεντρικής: pexels.com

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved