Burnout και κατάθλιψη: Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Σε κάποιο σημείο της ζωής μας όλες έχουμε αισθανθεί προσωρινά θλίψη, εξάντληση και ευερεθιστότητα. Ωστόσο, όταν αυτά τα συναισθήματα παραμείνουν στην καθημερινότητα μας για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να τα αντιμετωπίσουμε.

Οι αυξημένες υποχρεώσεις, η πίεση, οι έντονοι ρυθμοί, κάνουν το άγχος να διαπερνά, σχεδόν, κάθε πτυχή της ζωής πολλών ανθρώπων, οπότε αναφερόμαστε σε ένα σύνηθες φαινόμενο της σύγχρονης εποχής. Πάμε, λοιπόν, να αποσαφηνίσουμε μαζί τις έννοιες της κατάθλιψης και του burnout, ώστε να καταλάβουμε σαφέστερα τις διαφορές τους, αλλά και τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν.

Πώς επιδρούν τα 11 λεπτά καθημερινής άσκησης στον οργανισμό σου;

Είναι το ίδιο η κατάθλιψη και το burnout;

Το burnout, δηλαδή η εξουθένωση, είναι η έλλειψη ενέργειας για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, που μπορεί να εκφραστεί και με την ανικανότητα να πράξεις ακόμα και τα πιο απλά, όπως το να σηκωθείς από το κρεβάτι.

Επειδή η εξουθένωση εισχωρεί κρυφά αργά και αυξάνεται σταδιακά, μπορεί να μην συνειδητοποιήσεις ότι οδεύεις προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε είναι λίγο tricky. Αυτό που χρειάζεσαι στην προκειμένη περίπτωση είναι απλώς να κατεβάσεις ρυθμούς, να δώσεις χρόνο και χώρο στον εαυτό σου και φυσικά να ξεκουραστείς.

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα του burnout; Σύμφωνα με την LaQuita McNickles, LCSW, ψυχοθεραπεύτρια στο «Eden Health», τα συμπτώματα εξουθένωσης μπορούν να εμφανιστούν με διάφορους τρόπους. Ορισμένα εξ αυτών είναι το αίσθημα θλίψης, απελπισίας, αδυναμίας ή θυμού, η κόπωση, η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και η αδιαθεσία.

Οι ερωτήσεις, που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, για να διαπιστώσεις αν έχεις εξουθενωθεί είναι οι εξής: Νιώθω χρόνια εξάντληση; Δυσκολεύομαι να απολαύσω τη δουλειά, αλλά και τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής μου; Νιώθω συνεχώς πιεσμένη; Αποσύρομαι από σχέσεις ή κοινωνικές δραστηριότητες; Έχω πρόβλημα με τον ύπνο;

Έτσι, ενώ η κατάθλιψη έχει κάποια κοινά συμπτώματα με το burnout συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ενδιαφέροντος για το οτιδήποτε, την αϋπνία και τις αλλαγές στην όρεξη η βασική αιτία είναι διαφορετική.

«Γενικά μιλώντας, η επαγγελματική εξουθένωση εστιάζεται και σχετίζεται με εργασιακά ζητήματα, ενώ η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί, να επιδεινωθεί και να διατηρηθεί από διάφορους παράγοντες όπως η γενετική, τα αρνητικά γεγονότα της ζωής και τα τραυματικά γεγονότα», ανέφερε η Vivian Oberling, PsyD, κλινική ψυχολόγος.

Αν αφαιρέσεις, λοιπόν, από τη ζωή σου αυτό που σε «χαλάει», προσπαθώντας να το αλλάξεις, όπως για παράδειγμα να βρεις μια νέα δουλειά, αν στην τωρινή σου εργασιακή θέση δυσφορείς έντονα και παρατηρήσεις άμεση ανακούφιση, τότε μπορείς να εξάγεις το συμπέρασμα, πως όλο αυτό που βίωνες δεν ήταν κατάθλιψη, αλλά burnout.

Ωστόσο, αν παρατηρείς πως κάποια ανησυχητικά συμπτώματα σε ταλαιπωρούν και καθιστούν την καθημερινότητά σου ιδιαιτέρως δύσκολη, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά σου και να διευκολύνεις στο μέγιστο τη ζωή σου.

Πηγή κεντρικής: pexels.com

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved