Τι μπορείς να κάνεις αν μένεις άφωνη μπροστά στο αγόρι που σου αρέσει

Πώς να μιλήσεις σε κάποιον που σε ενδιαφέρει

Πηγαίνεις να μιλήσεις σε ένα άτομο που σε ενδιαφέρει και ξαφνικά αισθάνεσαι πως δεν βγαίνει τίποτα από το στόμα σου, μπλοκάρεις, νιώθεις πως το μυαλό σου σταμάτησε και μένεις …άφωνη με τα μάτια διάπλατα ανοιχτά; Θέλεις να συμμετέχεις και εσύ σε μία παρέα αλλά σκέφτεσαι πως θα πεις …βλακείες ή πως δεν έχεις και τίποτα σημαντικό να πεις; Έχεις να κάνεις μία παρουσίαση στη σχολή σου ή στην εργασία σου και νιώθεις πως θα σε κοιτάνε τόσα μάτια και …θέλεις να το βάλεις στα πόδια;

Κοινωνικοφοβικές καταστάσεις που μπορεί να συμβούν! Ας δούμε όμως τι μπορείς να κάνεις…

Ξεκίνα με απλά θέματα: Ένας απλός χαιρετισμός, λίγο ενδιαφέρον για την καθημερινότητα, για το μάθημα αν είσαι στη σχολή, για το πώς πέρασε το Σαββατοκύριακο, για μία ταινία στο σινεμά ή μία συναυλία…

Εξάσκηση: Όσο περισσότερη επαφή έχεις με ανθρώπους τόσο πιο εύκολο θα σου είναι να πλησιάσεις ακόμα περισσότερους και άτομα που σε ενδιαφέρουν! Η κοινωνική εξάσκηση είναι ο πιο πετυχημένος τρόπος για να μην νιώθεις πως δεν ξέρεις τι να πεις και πως θα φανείς στους άλλους!

Μην κάνεις σενάρια για το τι θα πεις: «Θα του πω αυτό… και θα μου απαντήσει εκείνο …και μετά θα…» Δεν πετυχαίνει ποτέ, το μόνο που καταφέρνεις είναι να αγχώνεσαι ακόμα περισσότερο και μάλιστα σαν να μαθαίνεις το μάθημα παπαγαλία, όπου αν πάρεις μία διαφορετική απάντηση … έχασες εντελώς και τον ειρμό της σκέψης σου αλλά και την …φωνή σου!

Εμπιστέψου τον εαυτό σου: Γιατί δηλαδή οι άλλες είναι καλύτερες από εσένα; Αν εσύ δεν μάθεις να πιστεύεις σε εσένα και να αναγνωρίζεις τις ικανότητές σου, γιατί να το κάνουν οι άλλοι; Και πόσο μάλλον και το άτομο που σε ενδιαφέρει; Όσο και να θεωρείς πως δεν έχεις τίποτα σημαντικό να πεις, αυτό το ξέρεις μόνο εσύ αν και έχεις λανθασμένη θεώρηση. Οι γύρω σου δεν γνωρίζουν την μάχη που γίνεται μέσα σου!

Μην μένεις στις …φανταστικές σου ιδέες: Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις η φαντασία σου οργιάζει και λειτουργεί καταστροφικά, εφόσον φτιάχνεις λανθασμένες πεποιθήσεις και εντυπώσεις για την εικόνα σου!

Βαθιές ανάσες και πάμε παρακάτω: Ακόμα και να μην πάνε τα πράγματα όπως θέλεις, πάντα μπορείς να τα διορθώσεις ακόμα και μέσα από την παραδοχή σου πως δεν έκανες κάτι καλά και νιώθεις αμήχανα! Πάρε λοιπόν βαθιές ανάσες, αναγνώρισε το τι συνέβη και προχώρα παρακάτω, η ζωή μας συνεχίζεται και έχεις ακόμα πολλές …προκλήσεις και προσκλήσεις!

Να είσαι ο εαυτός σου: Ο καθένας μας έχει αδύναμες πλευρές στην προσωπικότητά του. Μην προσπαθείς να φανείς τέλεια, γιατί τελειότητα δεν υπάρχει! Αντίθετα, αγχώνεσαι στην προσπάθειά σου να δείξεις έναν «τέλειο εαυτό» με αποτέλεσμα να …παθαίνεις αυτό που αποφεύγεις, κανείς δεν είναι τέλειος!

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha

Διάβασε όλα τα άρθρα της ειδικού ΕΔΩ

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved