5 πράγματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στο αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων

Το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη, η προσφορά κι η καλοσύνη, όχι μόνο το να ανταλλάσσεις δώρα.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η αλήθεια είναι πως ο Δεκέμβριος είναι ένας πολύ αγχωτικός μήνας. Εν μέσω των υπόλοιπων καθημερινών υποχρεώσεων που έχουμε να κάνουμε, πρέπει να βρούμε χρόνο για να αγοράσουμε δώρα για τους αγαπημένους μας και να δώσουμε το παρόν σε οικογενειακές μαζώξεις και πάρτι. Γι' αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο που συνήθως καταλήγουμε να κοιμόμαστε στον καναπέ το απόγευμα την ημέρα των Χριστουγέννων.

pexels-tim-douglas-6211074.jpg

Μέσα σε όλα αυτά όμως, καλό θα ήταν να εστιάσουμε και στο πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων. Πέρα από τα δώρα και τα πάρτι η περίοδος της συγκεκριμένης γιορτής είναι αφιερωμένη στην αγάπη, την καλοσύνη και την προσφορά.

Φυσικά η οικογένειά μας έρχεται πρώτη, αλλά υπάρχει πάντα ένας τρόπος για τον καθένα μας να κάνει τη διαφορά τα Χριστούγεννα, βρίσκοντας μια ευκαιρία για να σκορπίσει λίγη αγάπη και σε κάποιον άλλο που το έχει ανάγκη. Το να «αγγίξεις» τη ζωή ενός άλλου ατόμου μετατρέποντας τη λύπη σε χαρά ή το συνοφρύωμα σε χαμόγελο είναι το πιο όμορφο δώρο και τα Χριστούγεννα είναι η τέλεια ευκαιρία για να αποδείξεις πως δεν νοιάζεσαι μόνο για τον εαυτό σου. Εδώ είναι μια λίστα με 5 εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φέρεις τη χαρά και σε άλλους.

1. Βοήθησε τον ηλικιωμένο σου γείτονα/ισσα που έχει ανάγκη

Οι μέρες των Χριστουγέννων μπορεί να είναι αρκετά μελαγχολικές για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να είναι μόνα τους. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ένα ηλικιωμένο άτομο που ζει δίπλα μας, κάποιον χήρο ή ίσως ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που δεν είναι σε καλή κατάσταση η υγεία του. Καθώς βρισκόμαστε με τους αγαπημένους μας περιμένοντας τη μεγάλη μέρα, είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν αυτά τα άτομα που ζουν μόνα σε απόσταση αναπνοής από εμάς. Αν μπορείς, αφιέρωσε πέντε λεπτά για να περάσεις να τους δεις. Ρώτησέ τους αν χρειάζονται κάποια ψώνια ή προσκάλεσέ τους για ένα μελομακάρονο και καφέ. Από την άλλη μπορείς απλώς να καθίσεις και να συνομιλήσεις μαζί τους για λίγο. Δέκα λεπτά από το χρόνο σου θα κάνουν τεράστια διαφορά στη μέρα τους. Στην πραγματικότητα, απλά το να χτυπήσεις την πόρτα για να πεις ένα γεια μπορεί να έχει τόσο θετικό αντίκτυπο στην ημέρα ενός μεγαλύτερου σε ηλικία ατόμου.

2. Δώρισε ό,τι δεν χρησιμοποιείς

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις μια δωρεά σε όσους είναι λιγότερο τυχεροί από εσένα, αλλά ένας πολύ καλός τρόπος είναι να δωρίσεις πράγματα που δεν χρησιμοποιείς σε ένα φιλανθρωπικό οργανισμό, σε άστεγους ή ακόμα και σε κάποιον που γνωρίζεις και ξέρεις πως περνάει δύσκολα. Η δωρεά ρούχων, παιχνιδιών, στολιδιών και μαγειρικών σκευών που μπορούν να μεταπωληθούν σε διάφορα χριστουγεννιάτικα bazaar για φιλανθρωπικό σκοπό είναι ένας φανταστικός τρόπος για να βοηθήσεις τον κόσμο που έχει ανάγκη. Και σε αυτό μπορεί να συμμετέχει και όλη σου η οικογένεια ή οι φίλοι σου. Στα συν είναι ότι όχι μόνο θα έχεις βοηθήσει κάποιον που έχει ανάγκη όσα δεν χρειάζεσαι πλέον εσύ, αλλά θα έχεις κι ένα πιο τακτοποιημένο σπίτι ή δωμάτιο, αφού θα έχεις μόνο όσα σου φαίνονται χρήσιμα μέσα.

pexels-cottonbro-studio-6139357.jpg

3. Σκούπισε το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι σου

Μπορεί ο χειμώνας να άργησε αλλά ήρθε και οι θερμοκρασίες είναι όλο και πιο χαμηλές. Σε περίπτωση λοιπόν που ρίξει χιόνι και φέτος - αφού μετά τον κορονοϊό κάθε χρόνο βλέπουμε «άσπρη μέρα» - ακόμα κι αν είναι μετά τα Χριστούγεννα, προσπάθησε να καθαρίσεις το πεζοδρόμιο ή τα σκαλιά της πολυκατοικίας σου, καθώς μπορούν να γίνουν ένας εφιάλτης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους ηλικιωμένους. Το ίδιο μπορείς να κάνεις αν δεις πως έχει πολύ υγρασία κάτω και το έδαφος είναι ολισθηρό ακόμη και για σένα.

4. Βοήθησε τους άστεγους

Μερικοί άνθρωποι είναι άστεγοι λόγω οικονομικών συνθηκών, άλλοι λόγω ψυχικής ασθένειας και άλλοι λόγω επιλογής. Αλλά ανεξάρτητα από το πώς βρέθηκε ένας άνθρωπος στο δρόμο, τα Χριστούγεννα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος αν είσαι άστεγος – όχι μόνο λόγω του κρύου, αλλά και λόγω του ότι είσαι απομονωμένος και μόνος σε μια εποχή που φαίνεται ότι όλος ο κόσμος απολαμβάνει χρόνο με την οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Πολλοί άνθρωποι προσφέρονται εθελοντικά σε καταφύγια αστέγων κατά την περίοδο των διακοπών, βοηθώντας στο σερβίρισμα του φαγητού, μοιράζοντας κουβέρτες και τονώνοντας το ηθικό. Αλλά αν δεν έχεις το χρόνο για να το κάνεις αυτό, προσπάθησε να κάνεις τη διαφορά με άλλο τρόπο, ίσως δωρίζοντας κάποια λίγα λεφτά σε ένα φιλανθρωπικό κουτί καταφυγίου αστέγων ή ρίχνοντας μερικά νομίσματα στο καπέλο/κύπελλο ενός άστεγου που θα δεις στον δρόμο για τη δουλειά. Πολλοί άστεγοι παλεύουν και με εθισμούς, και κάποιοι θα υποστήριζαν ότι το να τους δώσουμε χρήματα τροφοδοτεί μόνο τον εθισμό τους. Εάν σε απασχολεί κάτι τέτοιο, τότε μπορείς να αγοράσεις ένα ζεστό ρόφημα κι ένα σάντουιτς και να το προσφέρεις, κάνοντας λίγο πιο χαρούμενη τη μέρα για εκείνο το άτομο.

5. Φρόντισε τα ζώα

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα χρειάζονται φροντίδα τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν πολύ εύκολοι τρόποι για να φτιάξεις με πράγματα που έχεις στο σπίτι σου μικρά σπιτάκια για να μένουν οι αδέσποτες γάτες ή τα σκυλάκια τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Θα χρειαστείς κυρίως μία λεκάνη ή ένα μεγάλο κουτί. Παράλληλα, μπορείς να αφήνεις λίγο φαγητό και νερό σε γωνιές που έχεις προσέξει πως μαζεύονται οι τετράποδοι φίλοι μας.

Όπως και να 'χει το να προσφέρεις είναι πάντα πολύ πιο ανταποδοτικό από το να παίρνεις και σίγουρα η αγάπη είναι για να μοιράζεται.

pexels-julia-larson-6113611.jpg

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved