Έφηβοι στο Κατάρ δίνουν στα ρούχα δεύτερη ευκαιρία και στο περιβάλλον «ανάσα»

Το «Project Upcycle» εφιστά την προσοχή στην ανάγκη για βιωσιμότητα και στο πρόβλημα της μαζικής σπατάλης στη βιομηχανία της μόδας!

Μια ομάδα φιλόδοξων μαθητών στο Κατάρ δημιουργεί ένα eco-conscious trend, με στόχο την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης, αναφορικά με τη βιομηχανία της μόδας, μεταμορφώντας φθαρμένα και ταλαιπωρημένα ρούχα σε νέα fashionable items, όπως scrunchies, μάσκες προσώπου, αλλά και τσάντες. Το «Project Upcycle», όπως έχει ονομαστεί, στοχεύει στη μείωση των απορριμμάτων, που σύμφωνα με σχετικές έρευνες ανέρχονται στους 92 εκατομμύρια τόνους, και επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα στον χώρο της μόδας.

Έφηβοι στη Νιγηρία περνούν ένα ηχηρό μήνυμα για τον πλανήτη μέσα από το πιο fashionable event

Οι έφηβοι στο Κατάρ μεταμορφώνουν και δίνουν νέα πνοή στα φθαρμένα τους ρούχα

Οι μαθητές έχουν ως αποστολή να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του fast fashion, επισημαίνοντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται και γνωστοποιώντας τη χρήση υλικών χαμηλής ποιότητας, με στόχο την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης και την αποκόμιση σημαντικών κερδών από τη δραστηριότητά τους. «Γνωρίζουμε πως το fast fashion είναι κάτι που δύσκολα θα εξαλειφθεί, αφού προτιμάται από τους περισσότερους ανθρώπους του πλανήτη, λόγω της προσιτής τιμής του. Ωστόσο, ο απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αντικείμενα, που προέρχονται από παλιά, φθαρμένα ρούχα, με σκοπό οι άνθρωποι να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για πολλά χρόνια ακόμα. Τους δίνουμε νέα πνοή, μια δεύτερη ευκαιρία», αναφέρει η επικεφαλής του Project.

https://www.instagram.com/p/CZgtjXPJEAP

Τον Ιανουάριο του 2022 η ομάδα άρχισε να συλλέγει παλιά και σκισμένα ρούχα από φίλους και συγγενείς. Καθώς η εκστρατεία τους λάμβανε ιδιαίτερη απήχηση από το κοινό, άρχισαν να δέχονται δωρεές. Έτσι, δημιούργησαν τσάντες κι άλλα αντικείμενα, τα οποία ανέλαβε το «The Sewing Studio», μια τοπική επιχείρηση ραπτικής, ενώ για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, συνεργάστηκαν με το βιώσιμο ηλεκτρονικό κατάστημα «Ecosouk Qatar». «Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε κάτι, που θα τραβήξει την προσοχή, που θα αποτελούσε το κίνητρο για να ξεκινήσει η συζήτηση και ο προβληματισμός και να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος», πρόσθεσε η επικεφαλής της δράσης. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, οι μαθητές κέρδισαν ένα βραβείο Global Act Impact Award (GAIA) για το έργο τους.

https://www.instagram.com/p/CaCWxOopriq

Παρόλο που υπάρχει επίγνωση του ζητήματος για βιώσιμη μόδα, οι καταναλωτές δεν στρέφονται σε πιο οικολογικές επιλογές και έχουν αρχικά μια πιο αρνητική στάση προς τα ανακυκλωμένα αντικείμενα. «Η κύρια ερώτηση που τους περνάει από το μυαλό είναι: «Γιατί να χρησιμοποιήσω προϊόντα από παλιό, χρησιμοποιημένο ύφασμα;».

«Οι μαθητές μιλούν για τη βιωσιμότητα, όταν στήνουν ανεξάρτητους πάγκους σε διάφορες κοινοτικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα παρακινούν και εκπαιδεύουν τους πελάτες για τη βιώσιμη μόδα», δήλωσε η Prashansa Oruganti, επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ας παραδειγματιστούμε από την υποδειγματική τους στάση και ας εμπνευστούμε, για να ενεργήσουμε και εμείς από την πλευρά μας αναλόγως για έναν καλύτερο κόσμο!

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved