Δεν τα πήγα καλά στο πρώτο μάθημα και τι έγινε;

«Δεν έγραψα καλά στο πρώτο μάθημα… Τώρα;» 

Η σκέψη αρκετών παιδιών που ξεκίνησαν Πανελλήνιες και ενδεχομένως απογοητεύτηκαν από το πώς έχουν αξιολογήσει την επίδοσή τους στο πρώτο αυτό μάθημα.

Αν προσθέσουμε και τους γονείς, φίλους και συγγενείς που περιμένουν έξω από τις σχολικές πόρτες κάθε χρόνο γεμάτοι αγωνία και άγχος ίσως και μεγαλύτερο από εκείνο των παιδιών τους, καταλαβαίνουμε πόση σημασία δίνεται, μάθημα με το μάθημα…

Και όμως, αν ο μαθητής δεν γράψει και τόσο καλά στο πρώτο μάθημα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να αποχαιρετίσει και το όνειρο να εισαχθεί στη σχολή της αρεσκείας του.

Μην ξεχνάμε πως το πού θα κυμανθεί η βάση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και η δυσκολία των θεμάτων. Και μπορεί να μην γράψει σε ένα μάθημα καλά, μπορεί να πάει πολύ καλύτερα όμως στα επόμενα…

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μία πιο θετική αντιμετώπιση σε διάφορες καταστάσεις, ακόμα και αν μέσα από την δραματοποιημένη τους εκδοχή, νιώθουμε πως κρίνεται το μέλλον και η ζωή μας ολόκληρη. Και όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς.

Θα σκεφτείς ενδεχομένως: «Μα τι μου λες τώρα; Αν δεν μπω στη σχολή που έχω επιλέξει πώς να μην κριθεί το μέλλον μου;»

Και όμως! Αν πραγματικά θέλεις τη συγκεκριμένη σχολή – και εδώ σε προκαλώ αλλά και σε προσκαλώ να δεις τους λόγους για τους οποίους την επέλεξες – μπορείς να διορθώσεις τον επόμενο χρόνο, όσο και αν αυτή τη στιγμή νιώθεις πως αυτό είναι αδύνατον και δύσκολο να περάσεις και άλλον έναν χρόνο με την ίδια πίεση.

Αυτό όμως θα το δεις στο τέλος των εξετάσεων και αναλόγως το πώς θα έχεις πάει σε συνδυασμό με τις βάσεις.

Πιο πολύ αυτή τη στιγμή μένω στο «εδώ και τώρα», όπου αν δεν πας καλά σε ένα μάθημα δεν σημαίνει πως δεν θα πας στα επόμενα. Αν όμως αφήσεις την απογοήτευση να κυριαρχήσουν, τότε το πιο πιθανό είναι πως ούτε και στα επόμενα θα πας καλά… Εξαρτάται λοιπόν από εσένα και την πιθανή αντιμετώπιση, εστίασε λοιπόν στο παρόν και άσε τα δυσοίωνα συμπεράσματα για …αργότερα!

Καλή επιτυχία στα υπόλοιπα!!!

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha

Δες όλα τα άρθρα της ειδικού εδώΔες όλα τα άρθρα της ειδικού εδώ

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved