3 λόγοι για να βάλεις το φυστικοβούτυρο στη διατροφή σου

Όλα τα θαυματουργά οφέλη του για τον οργανισμό.

Ας μην γελιόμαστε το φυστικοβούτυρο ταιριάζει κυριολεκτικά παντού. Μπορείς να το αλείψεις επάνω σε μια φέτα ψωμί, να το προσθέσεις σε smoothies ή να εμπλουτίσεις με θρεπτικά συστατικά το μείγμα βρώμης σου. Για ποιους λόγους, όμως, χρειάζεται να το εντάξεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα σε περίπτωση που δεν το έχεις κάνει ήδη; Εμείς είμαστε εδώ για να σου λύσουμε όλες τις απορίες! Ας ξεκινήσουμε.

Τι πρέπει να προσέξεις στο φυστικοβούτυρο που θα αγοράσεις;

«Από διατροφικής απόψεως το φυστικοβούτυρο είναι σίγουρα μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών, φυτικής πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, για να μην αναφέρουμε και κάποιες φυτικές ίνες», λέει η Tanya Mezher, RD, CDN, Lead Functional Practitioner στο «Malla», μια φαρμακευτική εταιρεία.

Η μόνη προειδοποίηση είναι, ότι δεν έχουν όλα τα φυστικοβούτυρα το ίδιο διατροφικό προφίλ. Μερικά έχουν επιπρόσθετη ζάχαρη και έλαια, που μπορεί να μειώσουν τα οφέλη για την υγεία σου. Για αυτό προτίμησε το φυστικοβούτυρό σου.

Ποια είναι τα οφέλη του φυστικοβούτυρου για την υγεία σου;

Καρδιαγγειακή υγεία

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών και φυστικοβούτυρου έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, που εμποδίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης. Επιπλέον, περίπου το 50% των λιπαρών στο φυστικοβούτυρο είναι μονοακόρεστα, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, όπως αυτά που εμπεριέχονται στο ελαιόλαδο.

boutiro6.jpg

Μεγαλύτερος κορεσμός και ισορροπία σακχάρου στο αίμα

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, το φυστικοβούτυρο μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτός ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών επιβραδύνει την πέψη του, επομένως απελευθερώνει αργά ενέργεια στην κυκλοφορία του αίματος, γι' αυτό και θεωρείται τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έτσι, το φυστικοβούτυρο έχει θετική επίδραση στον κορεσμό, αφού σε κρατάει χορτάτη για περισσότερες ώρες.

Το πιο απλό φόρεμα της ντουλάπας σου μπορεί να φορεθεί με 5 stylish τρόπους -Σου δείχνουμε πώς!

Ισχυρότεροι μύες

Το φυστικοβούτυρο περιέχει μια ποσότητα πρωτεΐνης με περίπου επτά έως οκτώ γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης ανά μερίδα (2κ.σ. σούπας), η οποία είναι σημαντική για την αποκατάσταση της μυϊκής μάζας στο σώμα. Μπορεί να είναι χρήσιμο για την κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνη και την υποστήριξη της μυϊκής υγείας, ιδιαίτερα για χορτοφάγους και vegans που δεν καταναλώνουν ζωική πρωτεΐνη.

Εν τέλει, αυτό που πρέπει να προσέξεις, ώστε να προβείς στην σωστή επιλογή είναι να βεβαιωθείς πως το φυστικοβούτυρό σου έχει περιορισμένα πρόσθετα συστατικά, ιδανικά μόνο φιστίκια και ίσως λίγο αλάτι, χωρίς καθόλου πρόσθετα έλαια, με πιο συνηθισμένο το φοινικέλαιο, γλυκαντικά και συντηρητικά. Μην ξεχνάς, πως μπορείς να φτιάξεις και το δικό σου φυστικοβούτυρο στο σπίτι προσθέτοντας απλά σε ένα μπλέντερ ανάλατα φιστίκια.

Πηγή κεντρικής: pexels.com

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved