Για ποιον λόγο οι νυχτερίδες είναι το σύμβολο - statement του Halloween;

Παράδοση, λογοτεχνία και φύση δείχνουν να είναι το τρίπτυχο που οδήγησε στην επιλογή

Έφτασε η εποχή του χρόνου που οι μάσκες, οι κολοκύθες κι οι νυχτερίδες αποζητούν τη θέση τους στη διακόσμηση των σπιτιών και που τα σκιάχτρα κι οι τρομακτικές παρουσίες περιμένουν καρτερικά στα μπαλκόνια και το γρασίδι τους άμοιρους περαστικούς που θα κάνουν το λάθος να διασχίσουν τον δρόμο μπροστά τους. Μεταφέροντας τον παλμό των Κέλτικων φεστιβάλ θερισμού και ειδικά από το Γαελικό Samhain, το Halloween γιορτάζεται μετά περισσής χαράς σε πληθώρα χωρών στις 31 Οκτωβρίου.

Το trick-or-treating, στο concept του οποίου μας έχουν μυήσει εδώ και πολλά χρόνια μερικές από τις μεγαλύτερες Χολιγουντιανές παραγωγές είναι για τα περισσότερα παιδιά το καλύτερο μέρος της γιορτής ενώ πάνε να χτυπήσουν τις πόρτες των γειτόνων φορώντας τις στολές τους και περιμένοντας να γεμίσουν το καλάθι τους με τα γλυκίσματα του σπιτονοικοκύρη.

Οι φάρσες, το σκάλισμα των κολοκυθών σε jack-o’-lanterns κι οι τρομακτικές ιστορίες είναι αυτά που έρχονται να συνθέσουν το παζλ της απόλυτα spooky γιορτής του χρόνου. Κι αν έπρεπε να διαλέξεις κάτι ως το statement της γιορτής, τότε σίγουρα αυτό θα είναι οι νυχτερίδες. Για ποιον λόγο, όμως, έχουν καταλήξει να αποτελούν σύμβολο του Halloween;


via GIPHY


Είναι νυκτόβιες

Ακριβώς επειδή το πνεύμα του Halloween επιτάσσει μία πιο dark και creepy διάθεση, ποια να είναι καλύτερη επιλογή για το ζώο – statement του από τις νυχτερίδες, δηλαδή ζώα που δρουν μόνο με το σκοτάδι και συνδέονται με το σκοτεινό και τον θάνατο. Ζουν σε σπηλιές -που στο πέρας της ιστορίας έχουν συσχετιστεί με τον Κάτω Κόσμο-, ενώ ο έκπτωτος άγγελος Ariel αναπαρίσταται σαν μία νυχτερίδα ήδη από την εποχή του Shakespeare.


via GIPHY


Blame Samhain

To Samhain (σ. σ. Samhainn και Samhuinn στην Σκωτσέζικη Γαελική) είναι ένα Γαελικό φεστιβάλ, με το οποίο σηματοδοτείται το τέλος της εποχής του θερισμού και η αρχή του χειμώνα και του «πιο σκοτεινού μισού» του χρόνου, ένας χωρισμός που έχει τις ρίζες του περίπου 2.000 χρόνια στο παρελθόν στην Κελτική Ιρλανδία. Η παράδοση το θέλει να γιορτάζεται μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, φτάνοντας στο απόγειό του στην Ιρλανδία, τη Σκωτία και το Isle of Man.

Για το Samhain, η γραμμή μεταξύ αυτού του κόσμου και του «άλλου» είναι τόσο λεπτή που τα πνεύματα μπορούν να τη διασχίσουν και να περάσουν από τη μία πλευρά στην άλλη. Τα πνεύματα των προγόνων τιμούνται, ενώ τα κακά διώχνονται μακριά. Tο φαγητό κι η μεταμφίεση των ανθρώπων που πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα ανταλλάσσοντας στίχους και φαγητό αποτελούσε βασικό κομμάτι της διαδικασίας. Η εν λόγω μεταμφίεση ήταν και μία μορφή προστασίας από τα Aos Sí, όπως ονομάζοντας τα πνεύματα και οι νεράιδες, την ώρα που οι φωτιές που άναβαν προσελκύαν έντομα κι αυτά με τη σειρά τους νυχτερίδες.


via GIPHY


Bram Stoker’s Dracula

To 1897, λοιπόν, ο Ιρλανδός συγγραφέας Bram Stoker έγραψε το gothic μυθιστόρημα Dracula, που διηγείται την ιστορία του περίφημου χαρακτήρα να μετακομίσει από την Τρανσιλβανία στην Αγγλία και να μοιράσει την κατάρα του απέθαντου. Στο εικονικό βιβλίο είναι που βλέπουμε τη μετατροπή των βαμπίρ σε νυχτερίδες. «Το σκέφτηκα καλά για να μάθω, αν ήταν δυνατόν, πού πήγαινε ο Κόμης όταν έφευγε από το σπίτι. Δεν είδα αυτόν. Αλλά είδα μία νυχτερίδα να σηκώνεται από το παράθυρο του Renfield και να φτερουγίζει δυτικά»



via GIPHY


Είναι ένα «ενδιάμεσο» ζώο

Οι νυχτερίδες δεν είναι πουλιά, αλλά θηλαστικά που χρησιμοποιούν τα άκρα τους σε ρόλο φτερών. Τον ίδιο «ενδιάμεσο» χαρακτήρα έχει και το Halloween, που συμβαίνει μεταξύ του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Διάβασε επίσης: #WhiteDays: Πέντε συνήθειες που αξίζει να υιοθετήσεις για να ζεις everyday στο maximum

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved