Τι είναι το «σύνδρομο του απατεώνα»; Δες πώς θα το αντιμετωπίσεις

Μήπως το βιώνεις και δεν το γνωρίζεις;

Ένιωσες ποτέ πως όλα τα κατορθώματά σου και τα καλά που κάνεις γίνονται από τύχη; Ένιωσες πως δεν αξίζεις τίποτα ή είχες έντονη ευαισθησία στην εποικοδομητική κριτική; Τότε μάλλον «πάσχεις» από το σύνδρομο του απατεώνα και δεν το γνωρίζεις.

Το σύνδρομο απατεώνων είναι μια ψυχολογική ιδέα που περιλαμβάνει ένα άτομο που αμφισβητεί τις ικανότητες και τα επιτεύγματά του. Σύνδρομο του απατεώνα (επίσης γνωστό ως φαινόμενο του απατεώνα ή σύνδρομο απάτης) είναι ένας όρος που επινοήθηκε το 1978 από τις κλινικούς ψυχολόγους Dr. Pauline R. Clance και Suzanne Α. Imes και αναφέρεται σε φιλόδοξα άτομα που χαρακτηρίζονται από αδυναμία να εσωτερικεύουν τα επιτεύγματά τους και έναν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως «απάτη».

Αν πατήσεις εδώ θα δεις και 10 quotes που θα σε κάνουν να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Παρά τα εξωτερικά αποδεικτικά στοιχεία της ικανότητας τους, εκείνοι που παρουσιάζουν το σύνδρομο παραμένουν πεπεισμένοι ότι είναι απατεώνες και δεν αξίζουν την επιτυχία. Απόδειξη της επιτυχίας απορρίπτεται ως τύχη, εκλογή του χρόνου, ή ως αποτέλεσμα της εξαπάτησης των άλλων να πιστέψουν ότι είναι πιο ευφυείς και ικανοί από ότι πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι.

Γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται το σύνδρομο απατεώνα;

Ενώ το σύνδρομο απατεώνων είναι συνήθως ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την τελειομανία, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο του. Ωστόσο, λόγω των αγώνων που αντιμετωπίζουν συχνά τα κορίτσια, ειδικά όταν πρόκειται για STEM ή ακαδημαϊκούς κύκλους, τείνουν να υποφέρουν σε μεγαλύτερη ένταση από τα αγόρια. «Τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο φόβο ότι οποιαδήποτε επιτυχία που επιτυγχάνεται είναι αδικαιολόγητη. Εξακολουθούν να αγωνίζονται να έχουν θέση στο τραπέζι», δήλωσε η ψυχολόγος Penny Flanagan.

Το σύνδρομο απατεώνων μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος της ζωής σου και ίσως να μην αναγνωρίσεις καν ότι το έχεις.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το σύνδρομο απατεώνων;

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο απατεώνων, υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις εάν φοβάσαι ότι έχεις πέσει θύμα υπερβολικής σύγκρισης. Το πρώτο βήμα; Αναγνωρίζοντας ότι αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι. «Το να μοιράζεσαι τα συναισθήματα και να είσαι πιο άνετη με την προβολή και την αποδοχή της αποτυχίας θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτά τα συναισθήματα», δήλωσε η Flanagan.

Κάνε την προσπάθειά σου, και που ξέρεις όλα μπορούν να αλλάξουν.


via GIPHY


© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved