Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS: Tι πρέπει να ξέρεις από την εφηβεία

Η πρόληψη είναι το ισχυρότερο «όπλο» σου κατά του ιού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, πρέπει να μάθεις πώς μπορείς να προφυλαχθείς από αυτόν τον ιό. Μπορεί να μοιάζει κάτι που δεν θα σε «αγγίξει» ποτέ, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η πρόληψη είναι το ισχυρότερο «όπλο» σου κατά του ιού αυτού. Ξεκινώντας πρέπει να μάθεις τι είναι ο HIV, πώς μεταδίδεται, τι επιπτώσεις έχει στο σώμα και το ανοσοποιητικό σου σύστημα αλλά και τι πρέπει να κάνεις για να μείνεις υγιής.

Ο HIV λοιπόν είναι ένας ιός που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στο AIDS, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί σοβαρά. Τα άτομα με AIDS έχουν σοβαρές λοιμώξεις και προβλήματα υγείας.

Ο ιός HIV μπορεί να μεταδοθεί με το αίμα(τατουάζ ή και κοινή χρήση αιχμηρών αντικειμένων) και με τα σωματικά υγρά έπειτα από τη σεξουαλική επαφή. Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια στην αρχή, τα άτομα με HIV ενδέχεται να μην γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και έτσι να μεταδώσουν άθελά τους τον ιό σε άλλους.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζεις-για να μην τρομάζεις- είναι ότι ο HIV δεν μεταδίδεται από τον ιδρώτα, από το βήχα ή το φτέρνισμα, από την επαφή των χεριών ή από την κοινή χρήση φαγητού.

Πάντως, να ξέρεις ότι είναι στο χέρι σου η προστασία, τόσο η δική σου, όσο και των αγαπημένων σου, μιας και η κατανόηση του τρόπου εξάπλωσης του ιού μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις ασφαλέστερες επιλογές.

Να αγαπάς τον εαυτό σου και να τον φροντίζεις. Τι κι αν το αγόρι σου σου ζητήσει να έρθετε σε επαφή χωρίς προφυλάξεις, εσύ να σκέφτεσαι πάντα ότι η προφύλαξή σου, η υγεία σου, αλλά και του συντρόφου σου, είναι πιο σημαντική από κάθε τι άλλο.

Το παν λοιπόν είναι η προφύλαξη κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με τον σύντροφό σου. Κάτι που πρέπει επίσης να σκεφτείς σοβαρά είναι να κάνεις τεστ για ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) χωρίς ντροπή και άγχος γιατί η πρόληψη είναι όντως το ισχυρότερο «όπλο» σου κατά του ιού.

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved