Όταν σε ρωτάνε «τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου» εσύ τι απαντάς;

Τελικά τι σημαίνει να λες «Όχι»;

Όλοι έχουμε ακούσει από γιαγιάδες και παππούδες ιστορίες από τα χρόνια της Κατοχής. Αν και μιλάμε για ιστορίες του παρελθόντος που σε πολλούς ακούγονται σαν αποσπάσματα από πολεμικό βιβλίο, αυτές οι εξιστορήσεις είναι τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας μας. Ποιος πραγματικά λάτρευε το μάθημα της ιστορίας στο σχολείο; Αν το σκεφτείς, οι περισσότεροι, ενώ αγαπούσαν τις πηγές και τις αναφορές σε μεγάλους ήρωες, το γεγονός ότι αποτελούσε ένα ακόμη μάθημα του σχολείου έκανε την αποστήθιση ακόμη πιο δύσκολη. Κι όμως. Η επέτειος του «Όχι» πρέπει να σου μείνει στο μυαλό ως μια από τις κοσμοϊστορικές στιγμές της ανθρωπότητας. Άραγε όταν σε ρωτάνε «τι γιορτάζεουμε στις 28 Οκτωβρίου» εσύ τι απαντάς;

Με απλά λόγια, όταν ακούς για την Επέτειο του «Όχι» οι λέξεις κλειδιά που πρέπει να σου έρχονται στο μυαλό είναι: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, 28η Οκτωβρίου, Ιταλικά στρατεύματα και Ιωάννης Μεταξάς. Ξέρουμε, τώρα κάτι αρχίζεις να θυμάσαι! Η 28η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική εορτή, σκέψου τώρα πόσο δέος θα πρέπει να νιώθεις που κάποτε ένας στιβαρός άνδρας αρνήθηκε για να είμαστε εμείς, με απλά λόγια… ελεύθεροι.

Ήταν ξημερώματα και ο μήνας είχε 28 Οκτωβρίου. Έτος; 1940.

Ένα τελεσίγραφο παραδώθηκε από τον Ιταλό Πρέσβη στα χέρια του Ιωάννη Μεταξά στο οποίο γίνονταν γνωστή η απαίτηση της ελεύθερης διέλευσης των Ιταλικών στρατευμάτων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Σκοπός φυσικά ήταν η κατάκτηση λιμανιών και αεροδρομίων. Η απάντηση που δόθηκε ήταν η εξής: «Alors, c'est la guerre» η οποία σημαίνει «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο».

Αφού ο Εμάνουελ Γράτσι(Ιταλός Πρέσβης) προσπάθησε να τον μεταπείσει εκείνος κάθετα απάντησε… «ΟΧΙ». Λίγες ώρες αργότερα, ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος ξεκίνησε με τα Ιταλικά στρατεύματα να καταφθάνουν στην Ήπειρο. Ο πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής, στις 28 Οκτωβρίου 1941.

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν με απλά λόγια η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας- Αλβανίας. Ο πόλεμος ξεκίνησε 28 Οκτωβρίου 1940 και έληξε 31 Μαΐου 1941. Δε θέλουμε να σε μπερδέψουμε αλλά πρέπει να ξέρεις επίσης ότι η χώρα ήταν υπό κατάληψη από τις Γερμανικές δυνάμεις από τις 6 Απριλίου του 1941 έως και 31 Μαϊού του ίδιου έτους.

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved