Γιατί δεν πρέπει να γυμνάζεσαι νηστική + 5 υγιεινά σνακ ιδανικά για πριν την προπόνηση

Το μεγαλύτερο λάθος που όλες κάνουμε και τι να φας πριν το γυμναστήριο.

Η γυμναστική είναι το καλύτερο hobby που μπορείς να επιλέξεις αφού έχει πολλαπλά οφέλη για την σωματική και για την ψυχική σου υγεία. Λίγα λεπτά καθημερινής άσκησης αρκούν για να δεις διαφορά στη διάθεση αλλά και στις αναλογίες σου.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν αρκετές από εμάς είναι να πηγαίνουν νηστικές για προπόνηση. Δεν συζητάμε φυσικά για κανονικό γεύμα αλλά για ένα μικρό σνακ που θα σου χαρίσει ενέργεια και θα σε τονώσει πριν την προπόνηση.

Σκέψου έξυπνα: Όση περισσότερη ενέργεια έχεις, τόσο πιο έντονα και αποτελεσματικά θα γυμναστείς.

Γιατί δεν πρέπει να κάνεις γυμναστική νηστική

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα μας χρησιμοποιεί αποθηκευμένες μορφές υδατανθράκων, γνωστών ως γλυκογόνο, στο συκώτι και στους μύες για ενέργεια. Το συκώτι θα διασπάσει το γλυκογόνο του καθώς ιδρώνεις για να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία οι μύες θα χρησιμοποιήσουν για ενέργεια εκτός από τις δικές τους αποθήκες γλυκογόνου.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποθηκεύει γλυκογόνο που αρκεί για να υποστηρίξει μια προπόνηση μέτριας έντασης ή μικρής διάρκειας. Αρκετές από εμάς πιστεύουν ότι κάνοντας γυμναστική με άδειο στομάχι ενισχύουν την καύση του λίπους αυτό ωστόσο φαίνεται πως δεν ισχύει. Μερικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης σε κατάσταση νηστείας προωθεί υψηλότερα επίπεδα οξείδωσης λίπους κατά τη διάρκεια της προπόνησης από ό,τι η άσκηση μετά την κατανάλωση υδατανθράκων.

https://www.instagram.com/p/CxUtvxao-lE/

Η παράλειψη του γεύματος ή του σνακ πριν από την προπόνηση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, κόπωση και δυσφορία ενώ ασκούνται με άδειο στομάχι.

Εάν η προπόνησή σου έχει διάρκεια μέχρι 20 λεπτά και είναι χαμηλής έντασης μπορείς πριν να καταναλώσεις ένα μικρό σνακ. Αν γυμνάζεσαι περισσότερο από 45 λεπτά έχεις ανάγκη από ένα θρεπτικό σνακ το οποίο θα σου χαρίσει ενέργεια, δύναμη και αντοχή.

Επιπλέον όταν ασκείσαι με άδειο στομάχι μπορεί να καταλήξεις να καις και μυϊκή μάζα, αντί για λίπος. Μόλις το σώμα σου κάψει ό,τι υπάρχει σε αυτό από γλυκογόνο, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μυϊκές πρωτεΐνες και τα λίπη για να αντικαταστήσει το κενό.

Ποια είναι η ιδανική ώρα φαγητού πριν την προπόνηση

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώσεις το τελευταίο γεύμα/σνακ σου 90 λεπτά έως μία ώρα πριν από την προπόνηση. Αν πρόκειται για ένα πολύ μικρό σνακ μπορείς να το απολαύσεις άφοβα 30 λεπτά πριν τη άσκηση.

5 σνακ που μπορείς να απολαύσεις πριν την προπόνηση

  • τοστ ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και λίγο μέλι
  • ομελέτα
  • smoothie με γάλα και φρούτα
  • δημητριακά ολικής άλεσης και γάλα
  • μήλο ή μπανάνα

Πηγή κεντρικής: pexels.com

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved