Πανελλήνιες 2021: Έτσι θα ξεπεράσεις το άγχος των εξετάσεων

Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει «άγχος Πανελληνίων».

Θυμάμαι κάθε φορά που ετοιμαζόμουν για ένα διαγώνισμα στο σχολείο είχα μια έντονη ενόχληση στο στομάχι μου. Έναν έντονο πονοκέφαλο και μια εφίδρωση στα χέρια. Άγχος! Άργησα να καταλάβω τον λόγο που ένιωθα έτσι περίεργα το σώμα μου και μάλιστα νόμιζα πως ήμουν η μοναδική που βιώνει κάτι τέτοιο. Κι όμως! Οι περισσότεροι συμμαθητές μου είχαν τις ίδιες ακριβώς σκέψεις και τα ίδια… προβλήματα με εμένα, πριν δουν τα θέματα των εξετάσεων στο χαρτί.

Το άγχος είναι ικανό πολλές φορές να σε κάνει να γράψεις μέχρι και το όνομά σου λάθος. Μη γελάς, έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος υπερβολής σε αυτό και πρέπει να παραδεχτούμε πως, κάθε σώμα αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ίδιο αίσθημα.

Τι συμβαίνει με το άγχος όμως και γιατί μας επηρεάζει τόσο πολύ, ιδίως τώρα, στην εποχή των Πανελλήνιων εξετάσεων; Ολόκληρο τον χρόνο προετοιμάζεσαι για αυτές τις εξετάσεις επομένως η ανάγκη και η λαχτάρα σου να πετύχεις, να γράψεις έναν καλό βαθμό και να περάσεις στη σχολή που θες είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας σε ρίχνει ψυχολογικά, έτσι στη σκέψη και μόνο ότι θα πέσουν θέματα που δε θα ξέρεις να τα απαντήσεις αυξάνει τους παλμούς σου. Το έχουμε νιώσει όλοι. Δεν είσαι μόνη σου.

Το κλειδί της… διαχείρισης του άγχους βρίσκεται σίγουρα κρυμμένο κάπου στο μυαλό σου και για να λέμε και του στραβού το δίκιο εσύ και μόνο εσύ μπορείς να ξεκλειδώσεις αυτήν την πόρτα, να πετάξεις το άγχος έξω και να κλειδώσεις.

Μερικοί από τους βασικούς λόγους που αγχωνόμαστε λοιπόν είναι η σκέψη της αποτυχίας, η λάθος προετοιμασία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμη και τα υπερβολικά επαναληπτικά τεστ που κάνεις. Όλα στην υπερβολή τους έχουν αρνητικές επιπτώσεις, για αυτό προσπάθησε να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου και μη ξεπερνάς τα όριά σου. Τι εννοώ με αυτό; Κάνε όσες επαναλήψεις χρειάζεσαι μέχρι να είσαι σίγουρη για τον εαυτό σου, όταν όμως νιώσεις έτοιμη μην υποβάλεις τον εαυτό σου σε έναν φαύλο κύκλο επανεξέτασης.

Δώσε χρόνο στο σώμα σου και στο μυαλό σου να ξεκουραστεί! Κοιμήσου σωστά, κατανάλωσε ολοκληρωμένα γεύματα και αν έχεις ανάγκη να μιλήσεις με μια φίλη σου μετά το διάβασμα βγες για ένα περπάτημα. Θα «ξεκολλήσεις» από το δωμάτιό σου και θα κάνεις ένα πολύτιμο διάλειμμα ώστε να φορτίσεις τις μπαταρίες σου, έτσι, θα είσαι πιο αποδοτική την επόμενη φορά που θα ανοίξεις τα βιβλία σου.

Το πιο σημαντικό το αφήσαμε για το τέλος! Μη φοβάσαι να αποτύχεις. Ναι, προετοιμάζεσαι σκληρά για τις Πανελλήνιες και πρέπει να πετύχεις, κανένας όμως δεν θα σε κρίνει αν γράψεις έναν κακό βαθμό. Η ζωή δεν τελειώνει στην αίθουσα του σχολείου και στις εξετάσεις των Πανελληνίων, αντιθέτως, τώρα ξεκινάει. Δώσε τον καλύτερό σου εαυτό, πολέμησε για αυτά που θες κι αν πέσεις σήκω και προσπάθησε ξανά!

Διάβασε επίσης: 4 πράγματα που θα κάνεις με το που τελειώσουν οι Πανελλήνιες



© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved