Τότε Vs Τώρα: Εσύ θυμάσαι πώς ήταν το Facebook όταν πρωτοξεκίνησε

Θυμάσαι το... τότε Facebook;

Τότε Vs Τώρα: Εσύ θυμάσαι πώς ήταν το Facebook όταν πρωτοξεκίνησε

Μια από τις εφαρμογές που παίζεις στα δάχτυλα είναι το Facebook. Αν και έχεις μεγαλώσει στον κόσμο της τεχνολογίας, αν και γνωρίζεις κάθε χρήση και κάθε... κρυφό κουμπί του, πρέπει να σου πούμε ότι η εφαρμογή δεν ήταν πάντα τόσο εξελιγμένη. Αντιθέτως όταν το Facebook έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά δε διέφερε από τα υπόλοιπα κοινά chatrooms και ναι, τότε υπήρχαν πολλά.

Το Facebook έκανε δειλά- δειλά τα πρώτα του βήματα το 2004 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο.

Κάποτε η ονομασία του ήταν «The Facebook» και το κοινό που προσέγγιζε τότε αποτελούνταν μόνο από φοιτητές του Harvard. Φυσικά αυτό που γνωρίζεις ήδη είναι ότι εμπνευστής και δημιουργός της εφαρμογής ήταν ο Μαρκ Ζούκερμπερκ. Τότε, δεν υπήρχαν πολλά να δεις «σκρολάροντας» στην αρχική, παρά μόνο πολλά τετραγωνάκια στη σειρά που πατώντας πάνω τους θα σε «έστελναν» είτε στο προφίλ σου, είτε σε κάποια ομαδική συνομιλία.

Ένα από τα αγαπημένα μας κουμπιά στο Facebook, όταν ακόμη δε ξέραμε και τόσα πολλά, ήταν το «Poke». Σίγουρα δε σου θυμίζει κάτι, αλλά θα μπορούσες να το παρομοιάσεις με το σημερινό reaction σε ιστορίες. Το «poke» ή αλλιώς «σκούντημα» ήταν ένα... μαγικό κουμπί που μπορούσαμε με αυτό να δείξουμε το ενδιαφέρον μας σε κάποιον φίλο, ή απλά να σπάσουμε πλάκα. «Ο χρήστης πεταλουδίτσα forever σας σκούντηξε» έγραφε χαρακτηριστικά στις ειδοποιήσεις. 

Άλλη μια χρήσιμη δυνατότητα του τότε Facebook ήταν το «News Feed» όπου μπορούσες να δεις κάθε παλαιότερες κοινοποιήσεις αυτού που σε ενδιέφερε. Τα tags επίσης ήρθαν αργότερα. Το 2010 προστέθηκε αυτή η νέα δυνατότητα σε φωτογραφίες και status. Τότε ήρθαν και οι προσωπικές πληροφορίες στα προφίλ μας.

To Μessenger δεν υπήρχε πάντα. Το 2011 περίπου, τα μηνύματα απέκτησαν τη δική τους εφαρμογή, εκείνη του Μessenger.

Κάτι που ίσως και να μη ξέρεις-και εμείς είχαμε ανακαλύψει τότε- ήταν μια σελίδα που μπορούσαμε να «λογκαριστούμε» στο λογαριασμό μας ακόμη και αν δεν είχαμε δεδομένα στο κινητό. Θαυματουργό! Το μαγικό URL ήταν το 0.facebook. Αργότερα-αν και το ανακαλύψαμε πιο μετά- ήρθε το Instagram. Η αγαπημένη σου αυτή εφαρμογή ήρθε στο προσκήνιο περίπου το 2012.