5 facts που δεν ήξερες για το «Jenga»

Εσύ πριν παίξεις «Jenga» ήξερες όλα αυτά;

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ένα παιχνίδι έχει κάνει την εμφάνισή του και έχει καθηλώσει εκατομμύρια ανθρώπους πάνω από ένα τραπέζι, προσπαθώντας να τραβήξουν προσεκτικά ένα από τα τουβλάκια ενός... ξύλινου πύργου. Αν δεν κατάλαβες για ποιο παιχνίδι μιλάμε, πρέπει να σου πούμε ότι είναι ένα από τα αγαπημένα σου παιχνίδια και ναι, είναι το «Jenga».

Οι κανόνες του είναι απλοί, παρ' όλα αυτά το παιχνίδι μπορεί να δυσκολέψει επικίνδυνα όταν πια τα τουβλάκια μειωθούν. Στο ξύλινο πύργο υπάρχουν 54 ξύλινα τουβλάκια και ο νικητής είναι εκείνος που, καθώς τραβά ένα από αυτά δε θα παρασύρει τον πύργο. Το παιχνίδι πρέπει να σου πούμε ότι έχει πουλήσει παγκοσμίως περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα και ήρθε η ώρα να μάθεις 5 από τα άγνωστα facts του «Jenga».

1.Η δημιουργός του «Jenga» δε γνώριζε τι είχε εφεύρει.
Η Leslie Scott γεννήθηκε στο Dar es Salaam στην Τανζανία. Τη δεκαετία του '70, η οικογένεια της έπαιζε συχνά με το σωρό των οικοδομικών τετραγώνων του αδελφού της, χρησιμοποιώντας τα για να χτίσουν έναν ταλαντευόμενο πύργο που θα κατέρρεε αν δεν ήταν προσεκτικοί. Η οικογένεια αγάπησε τόσο πολύ το παιχνίδι που τελικά βρήκαν από έναν ξυλουργό επαγγελματικά τούβλα.

«Μόνο όταν μετακόμισα στην Οξφόρδη συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν κάτι που όλοι έκαναν» είχε πει η Leslie στην εφημερίδα Somerset County Gazette το 2010.

Στην Οξφόρδη της Αγγλίας, η Scott εργάστηκε στην Intel ως εσωτερικός σχεδιαστής παιχνιδιών. Περνούσε το χρόνο της με φίλους και έτσι-αφού τους είχε δείξει το... οικογενειακό παιχνίδι και ενθουσιάστηκαν- αποφάσισε να το φέρει στην αγορά. Το «Jenga» κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1983 και στον Καναδά το 1984.

2.Κι όμως δεν ήταν τόσο επιτυχημένο παιχνίδι στην αρχή της κυκλοφορίας του.
Οι πρώτες πωλήσεις του «Jenga» δεν ήταν ενθαρρυντικές. Η Leslie πλήρωσε για την παραγωγή του και η έλλειψη επιτυχίας του παιχνιδιού είχε προσωπικές συνέπειες. Στο Oxford Times το 2009 τόνισε ότι σκέφτηκε να πουλήσει, τόσο το σπίτι της, όσο και τις μετοχές της Intel για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το παιχνίδι. Ευτυχώς, η οικογένειά της υποστήριξε την ιδέα. Ο τότε συνεργάτης της συμφώνησε να είναι εγγυητής για ένα δάνειο και η μητέρα της συμφώνησε να βάλει το σπίτι της ως εγγύηση για ένα δεύτερο δάνειο.

3.Τι σχέση έχει το «Jenga» με το επιτραπέζιο «Trivial Pursuit».
Το «Jenga» απαιτεί εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες, ενώ το «Trivial Pursuit» απαιτεί γνώσεις. Σύμφωνα με την Leslie, το «Jenga» ίσως να μην είχε απογειωθεί αν το «Trivial Pursuit» -το οποίο ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1983- δεν είχε επιτυχία.

«Ήμουν εξαιρετικά τυχερή που ξεκίνησα το «Jenga». Αμέσως μετά την επιτυχία του «Trivial Pursuit» το εμπόριο παιχνιδιών αναζητούσε ενεργά το επόμενο μεγάλο επιτραπέζιο παιχνίδι».

4.Τα τούβλα του «Jenga» δεν είναι ίδια.
Αν και μπορεί να μοιάζουν, τα τουβλάκια του «Jenga» έχουν μικρές διαφορές στις διαστάσεις για να κάνουν την κατασκευή τους λιγότερο σταθερή. Κάθε τούβλο έχει διαφορετικό μέγεθος και βάρος.

5.Πόσα άραγε τούβλα μπορεί να αντέξει ένας πύργος του «Jenga»;
Το 1985, ο εκπρόσωπος πωλήσεων Robert Grebler επιδίωξε να ανεβάσει το... level του παιχνιδιού. Εκείνο το έτος, κατάφερε να ολοκληρώσει μια δομή 40 επιπέδων, από τρία τουβλάκια ανά στρώμα. Το πρώτο εντυπωσιακό ρεκόρ επιτεύχθηκε το 2019, όταν ο Tai Star Valianti της Pima της Αριζόνα κατάφερε να συσσωρεύσει 353 τουβλάκια πάνω από ένα μόνο όρθιο μπλοκ. Το επίτευγμά του κέρδισε ένα παγκόσμιο ρεκόρ Guinness.

Bonus: Το 2019 πραγματοποιήθηκε μια παρτίδα «Jenga» με αντιπάλους... δύο οικοδομικά οχήματα. Το γίγας «Jenga» αποτελούνταν από 27 ξύλινα τούβλα, μήκους 600 μέτρων. Το 28ωρο παιχνίδι τελείωσε με 13 επίπεδα.



© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved