Ημέρα της Γης: 4 οφέλη του βιγκανισμού στον πλανήτη

Είτε τον ακολουθείς είτε όχι, ο πλανήτης μας επωφελείται από αυτόν.

Ο βιγκανισμός ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Σε σημείο που είναι κατά κάποιον τρόπο μόδα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον ακολουθούν απλώς για να βρίσκονται μέσα στην τάση. Πρόκειται για τη διατροφή που αποκλείει κάθε είδους ζωική ή ζωικής προέλευσης τροφή κι εστιάζει σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Άσχετα με το αν τον ακολουθείς ή όχι και το ποια είναι η γνώμη σου επ’ αυτού, όμως, ο βιγκανισμός μπορεί να βοηθήσει στο περιβάλλον με πολλούς τρόπους.

Παγκόσμια πείνα

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 70% των σιτηρών που καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιείται για να ταΐσει τα ζώα που εκτρέφονται για να πωληθούν στην αγορά. Παγκοσμίως, πάνω από 80% της καλλιεργήσιμης γης διατίθεται ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Αυτό έμπρακτα σημαίνει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι φαγητού που θα μπορούσαν να καταναλωθούν από τους ανθρώπους χρησιμοποιούνται για να ταΐσουν μία άλλη ανθρώπινη τροφή: τα ζώα.

Διατήρηση του νερού

Όλα αυτά τα ζώα που εκτρέφονται χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού, αρχικά άμεσα για να καλύψουν την ανάγκη της δίψας, κι έπειτα έμμεσα, αφού οι τροφές τις οποίες καταναλώνουν ξοδεύουν όγκους νερού για να ποτιστούν. «Το να μειώσεις έστω κι ένα κιλό μοσχαριού σώζει 15.000 λίτρα νερού. Και αντικαθιστώντας ένα ψητό κοτόπουλο με ένα veggie chili ή μία σούπα φασολιών σώζει 4.325 λίτρα νερού», λέει το GlobalCitizen.

Ρύπανση του αέρα

Σύμφωνα με το Vegan Food and Living, αν κάθε κάτοικος της Αμερικής άλλαζε ένα γεύμα κοτόπουλου με ένα χορτοφαγικό κάθε εβδομάδα, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν σαν να έβγαζες μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα από τους δρόμους. Και μόνο αυτή η σύγκριση είναι αρκετά σοκαριστική για να σε κάνει να προβληματιστείς.

Ενεργειακά αποθέματα

Η εκτροφή ζώων απαιτεί να γίνουν πολλές διαδικασίες μέχρι η τροφή να φτάσει τελικά στο σπίτι των καταναλωτών. Η καλλιέργεια της τροφής τους, η δική τους ζωή, η επεξεργασία από τις φάρμες μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ, όλα είναι στάδια που απαιτούν 8 φορές περισσότερη ενέργεια από μία φυτοφαγική διατροφή.




Διάβασε επίσης: Αυτό που κάνει για το περιβάλλον ένα 12χρονο αγόρι από την Ξάνθη θα σε εμπνεύσει

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved