Τι αλλάξαμε στη διατροφή μας από την εφηβεία ως σήμερα και είδαμε πραγματική διαφορά

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής η σημερινή και θέλουμε να σε εμπνεύσουμε

Νατάσσα - My Pescetarian Story

Ήταν ένα δροσερό απόγευμα του Μαΐου όταν, εκεί που ο καιρός είχε αρχίσει να καλοκαιριάζει, έβαλα μετά από πολλούς ενδοιασμούς να δω την ομιλία ενός από τους πιο διάσημους vegans σε Πανεπιστήμιο της Αμερικής. H φίλη μου -που για αρκετούς μήνες με παρότρυνε να πατήσω το play στο συγκεκριμένο βίντεο- με είχε προετοιμάσει για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει, όμως τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με το θέαμα που θα εμφανιζόταν μπροστά στα μάτια μου.

O Gary Yourofsky είναι ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, που έχει δώσει πολλές διαλέξεις προωθώντας τον βιγκανισμό. Οι ομιλίες του και τα λεγόμενά του πάντα συνοδεύονται από τα αντίστοιχα στοιχεία κι ένα οπτικοακουστικό υλικό που μπορεί εύκολα να σε ανατριχιάσει, κι αυτό ήταν που συνέβη στη δική μου περίπτωση.

Από τη στιγμή που είδα στο YouTube την παρουσίασή του στο Georgia Tech, δεν μπόρεσα να ξαναβάλω μπουκιά κρέατος στο στόμα μου, γιατί οι εικόνες με τα ζώα στα εκτροφεία εγκαταστάθηκαν για τα καλά στη μνήμη μου. Και δεν είναι μόνο η φιλοσοφία κι η φιλοζωική διάθεση του πράγματος, αλλά κι η διαφορά που ένιωσα στο σώμα μου. Το στομάχι μου είναι πλέον πιο ελαφρύ, πολύ δύσκολα νιώθω δυσφορία μετά το φαγητό -όσο και να έχω φάει- και είναι σαν ο οργανισμός μου πια να είναι πιο «καθαρός». Μέχρι και αυτό που είχα ακούσει και δεν πίστευα, ότι δηλαδή δεν αρρωσταίνεις τόσο συχνά λόγω της αποτοξίνωσης από το κρέας, βγήκε αληθινό στη δική μου περίπτωση.

Μπορεί να μην είμαι vegan -μέχρι στιγμής-, όμως το pescetarianism (όταν έχεις σταματήσει το κρέας αλλά όχι τα ψάρια) είναι ένα καλό πρώτο βήμα για οποιονδήποτε θέλει να ακολουθήσει αυτήν την πορεία.

Μαρία

Μέχρι τα 15 μου λάτρευα το junk food. Burgers, πατατάκια, γαριδάκια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς υπήρχαν στην καθημερινότητά μου μετά από πολλά «σε παρακαλώ, μαμά». Γινόταν μία μικρή μάχη στο σπίτι κάθε φορά που επέστρεφα από το περίπτερο αγκαλιά με το σακουλάκι με τα πατατάκια μου. Ενώ πάντα στο σπίτι είχαμε μαγειρεμένο και υγιεινό φαγητό, εγώ δεν τρελαινόμουν να το φάω. Μέχρι που διάβασα ένα άρθρο στο διαδίκτυο- εκεί γύρω στα 16- το οποίο αναφερόταν στις μακροπρόθεσμες συνέπειες που έχει στην υγεία μας το junk food. Πρώτον, η παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας που θα βρίσκονταν στο δρόμο μου με έκαναν να τρομάξω. Αυτό το κείμενο πραγματικά με ταρακούνησε σε σημείο να μην ξανακουμπήσω ό,τι εμπεριέχεται στη λίστα του junk food. Άρχισα ευλαβικά να τρώω το φαγητό που έφτιαχνε η μαμά μου και πρωτίστως να παίρνω υγιεινά σνακ στο σχολείο. Τοστ, μπάρες δημητριακών ή φρούτο υπήρχε κάθε μέρα στη σχολική μου τσάντα. Στην αρχή πιέστηκα – δε θα πω ψέματα- αλλά το έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου και τα κατάφερα. Όλη αυτή η διατροφική στροφή 180 μοιρών με έκανε να αισθάνομαι καλύτερα με τον εαυτό μου και με την εικόνα μου και είναι κάτι το οποίο διατηρώ μέχρι και σήμερα. Δε νομίζω, δηλαδή, να το αλλάξω και ποτέ.

Ανθία

Συνειδητοποίησα πως για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έτρωγα σπιτικό φαγητό. Δεν έδινα τόσο μεγάλη βάση στο τι θα φάω, με αποτέλεσμα το Junk food να είναι No1 στην διατροφική μου λίστα για περισσότερο από μια εβδομάδα.


Τότε κατάλαβα πως οι δυνάμεις μου υποχωρούσαν, η ενέργεια μου είχε μειωθεί δραματικά, φυσικά δεν χόρταινα-ήθελα διαρκώς λίγο ακόμη λίγο φαΐ- και φυσικά τα λεφτά μου μειώνονταν ραγδαία.
Αποφάσισα λοιπόν πως πρέπει να δράσω άμεσα και να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου, πόσο μάλλον τις διατροφικές μου συνήθειες!

Έτσι ξεκίνησα να μαγειρεύω μόνη μου. Στην αρχή ξεκίνησα με τα απλά(μακαρόνια με κάποια σάλτσα, σαλάτες, μπιφτέκια με ρύζι και άλλα τέτοια εύκολα και γρήγορα φαγητά. Στην συνέχεια ξεκίνησαν τα.. «εξεζητημένα φαγητά» όπως κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, μπριζόλες ακόμη και φακές και φασολάκια.

Πρόσθεσα στο menu μου τους ξηρούς καρπούς, αντί για βούτυρο χρησιμοποιούσα περισσότερο ελαιόλαδο, μείωσα τα περιττά ψωμιά και κυρίως έτρωγα περισσότερα γεύματα, με πρώτο και κύριο το πλούσιο πρωινό, πρόσθεσα επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα στην ημέρα.

Ξαφνικά ανέκτησα τις δυνάμεις μου. Το σώμα μου απ’ ό,τι φαίνεται έπαιρνε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που του ετοίμαζα με ευλάβεια και του πρόσφερα απλόχερα με αγάπη. Ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου. Δοκίμασε το και θα δεις αμέσως και εσύ τις διαφορές στο σώμα, τις αντοχές, ακόμα και στην ψυχολογία σου.

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved