Πώς να ξεκινήσεις από τώρα να οργανώνεις το budget σου για τις γιορτές

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει μια παροιμία και γι' αυτό καλό θα είναι από τώρα να οργανώσεις το budget σου για τις γιορτές.

Πάντα με το που πιάνουν τα πρώτα κρύα ή οι πρώτες βροχές το μυαλό των περισσότερων από μας αρχίζει να σκέφτεται την περίοδο των Χριστουγέννων, τους χαρούμενους στολισμούς, τα δώρα αλλά και τα ταξίδια ενδεχομένως που θέλουμε να προγραμματίσουμε για εκείνη την περίοδο μιας και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι διακοπές των Χριστουγέννων ενδείκνυνται - λόγω των ημερών αργίας που προσφέρουν - για ολιγοήμερα ταξίδια.

Βέβαια, προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να κάνει ένα ταξίδι εκείνη την περίοδο ή να πάρει τα δώρα που θέλει στους αγαπημένους του ή να κάνει διάφορες δραστηριότητες είναι να υπάρχει το απαραίτητο budget.

Αν, ωστόσο το καλοκαίρι το «έζησες» στο έπακρο και το «ταμείο είναι μείον» μην περιμένεις μέχρι τον Δεκέμβριο για να ξεκινήσεις να μαζεύεις λεφτά. Ξεκίνα από τώρα για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος. Αν δεν ξέρεις τον τρόπο, τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να είσαι έτοιμη για τις γιορτές και μάλιστα χωρίς κόπο.

Τα tips που θα σε «σώσουν» για τις γιορτές

Για αρχή θα πρέπει να κάτσεις και να οργανώσεις τα οικονομικά σου. Πόσα είναι δηλαδή, αυτά που ξοδεύεις κάθε μήνα από τα έσοδά σου ή το χαρτζιλίκι σου και περίπου με πόσα θα είσαι «οκ» για να κάνεις όσα θέλεις την περίοδο των γιορτών. Αφού κάνεις αυτή την καταγραφή των εξόδων σου, μετά θα είναι πιο εύκολο να τα περιορίσεις, ώστε να κάνεις αποταμίευση.

Στην συνέχεια, κάνε μια λίστα με τα πράγματα που θες να πάρεις ή να κάνεις την εορταστική περίοδο, υπολογίζοντας στο «περίπου» πόσα χρήματα θα χρειαστείς. Έτσι, θα έχεις κάνει ήδη έναν προϋπολογισμό στο μυαλό σου, ώστε να ξέρεις πόσα περίπου χρήματα θα πρέπει να μαζέψεις.

Πάμε τώρα στο πρακτικό μέρος. Για να καταφέρεις να κάνεις οικονομία ίσως θα πρέπει να περιορίσεις τις αγορές σου ή να τις κάνεις πιο «έξυπνα» και να «κόψεις» κάποιες από τις καθημερινές συνήθειές σου, που δεν θα λέγαμε πως βοηθούν τα οικονομικά σου.

Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται κάθε μέρα, αν είσαι φοιτήτρια, να παίρνεις καφέ από την καφετέρια της σχολής σου. Μπορείς να φτιάχνεις έναν από το σπίτι σου, να τον βάζεις στον stylish θερμό σου και να τον απολαμβάνεις την ώρα που πας στη σχολή σου ή κάνεις τις δουλειές σου. Αντίστοιχα, το ίδιο μπορείς να κάνεις - είτε είσαι φοιτήτρια είτε όχι - και με το φαγητό σου. Δεν χρειάζεται να παίρνεις κάτι απ' έξω, μπορείς να έχεις μαζί σου κάποιο τοστ ή αραβική από το σπίτι σου ή ακόμα και το μεσημεριανό σου σε ένα πολύ ωραίο τάπερ. Έτσι, εξοικονομείς σίγουρα κάποια λεφτά την μέρα, τα οποία μεμονωμένα μπορεί να μην σου φαίνονται πολλά αλλά στο σύνολό τους αποτελούν ένα πολύ καλό ποσό.

heshan-perera-Q1AhQ2DgSQA-unsplash.jpg

Επιπλέον και όσον αφορά τις αγορές σου, προσπάθησε γι' αυτό το διάστημα μέχρι τις γιορτές να τις περιορίσεις. Φυσικά, αν πρόκειται για κάτι το οποίο μπορεί να «περιμένει», όπως ένα top από το αγαπημένο σου πολυκατάστημα. Παράλληλα, αν όντως έχεις ανάγκη από κάτι μπορείς να κοιτάς για εκπτώσεις, ώστε να επωφεληθείς από μια χαμηλότερη τιμή. Πλέον τα καταστήματα, κάνουν πολύ συχνά καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους και έτσι μπορείς όλο τον χρόνο, κι όχι μόνο την περίοδο των επίσημων εκπτώσεων, να κάνεις «έξυπνες» αγορές. Ταυτόχρονα σκέψου να κάνεις και μια βόλτα από vintage ή second hand μαγαζιά όπου μπορείς να βρεις διάφορα «διαμαντάκια» σε πάρα πολύ προσιτές τιμές.

Τέλος, θα μπορούσες από τώρα να σκεφτείς ποια θα είναι τα δώρα που θα κάνεις στους αγαπημένους σου για τις γιορτές. Και σε αυτό το σημείο να σου πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο σε όλους να κάνεις δώρο κάτι από κάποιο κατάστημα. Θα μπορούσες κάλλιστα να φτιάξεις ένα δώρο χειροποίητο και ίσως πιο συμβολικό για σένα και το άτομο που προορίζεται ή θα μπορούσες να κάνεις μια δραστηριότητα μαζί με αυτόν. Για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις δώρο κάποιο ραντεβού σε ένα σπα για μασάζ στη μαμά σου ή ένα εισιτήριο για μια θεατρική παράσταση ή ακόμα και κάτι ιδιαίτερο που θα βρεις στα vintage μαγαζιά που αναφέραμε και πιο πάνω.

Γενικά, αν ακολουθήσεις αυτά τα μικρά tips αποταμίευσης στην καθημερινότητά σου και γίνεις και λίγο πιο δημιουργική, την περίοδο των γιορτών θα είσαι πανέτοιμη.

pexels-liza-summer-6348104.jpg

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved