Τι πρέπει να ξέρεις πριν την πρώτη σου επίσκεψη στον γυναικολόγο

Είναι απόλυτα λογικό να έχεις απορίες.

Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο μπορεί να είναι κάτι που να σου προκαλέσει αμηχανία. Είναι λογικό, καθώς πρόκειται για μία διαδικασία που δεν έχεις συνηθίσει και που στη σκέψη της κάνεις εικασίες και σενάρια. Είναι, όμως, μία εξέταση που είναι πολύ σημαντικό να γίνεται, αφού βοηθάει στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση πολλών νοσημάτων.

Γι’ αυτό, καλό είναι να είσαι ενημερωμένη σχετικά με το τι πρέπει να ξέρεις πριν την πρώτη σου επίσκεψη στον γυναικολόγο.

Ο γυναικολόγος Νίκος Στρατάκης μίλησε στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη και είπε όλα όσα ήθελες να μάθεις.






«Συνήθως, η πρώτη επίσκεψη γίνεται όταν ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή ή όταν πρόκειται να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή, αλλά πολλές γυναίκες ή πολλά κορίτσια επιλέγουν να έρθουν νωρίτερα με διάφορες ερωτήσεις που τους απασχολούν σχετικά με την αντισύλληψη, σχετικά με γυναικολογικά τους προβλήματα»

«Αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι η σοβαρότητα από μέρους του γιατρού, αλλά και η οικειότητα μαζί, διότι ένα νεαρό κορίτσι που έρχεται στον γυναικολόγο στην πρώτη της επίσκεψη θέλει να γνωρίσει ένα οικείο πρόσωπο που θα έχει την εμπιστοσύνη και τη δυνατότητα να τον καλεί για οποιοδήποτε θέμα την απασχολεί. Θα πρέπει να τον βρίσκει, θα πρέπει να μπορεί να συνεννοηθεί μαζί του»

«Η εξέταση πρέπει πάντα να γίνεται παρουσία ενός άλλου ατόμου. Μίας μαίας την οποία απασχολεί ο γυναικολόγος ή της γραμματέως του αν δεν έχει μαία ή μιας νοσηλεύτριας. Τώρα, αν δεν έχει τη δυνατότητα να έχει μία μαία ή μία νοσηλεύτρια, φυσικά θα είναι κάποιο οικείο πρόσωπο της εξεταζόμενης. Η εξέταση γίνεται κατά έναν πολύ τυπικό τρόπο. Ο γυναικολόγος θα συστήσει στην εξεταζόμενη να πάει στο αποδυτήριο, να εκκενώσει την κύστη της, να αλλάξει, να βάλει μία ρόμπα που θα την καλύπτει ευπρεπώς και, ύστερα, η συνοδός ή η μαία θα την οδηγήσει στο εξεταστήριο, θα την τοποθετήσει στο εξεταστικό κρεβάτι, όπου θα έρθει και ο γυναικολόγος. Με πολλή σοβαρότητα και με καλό τρόπο, αφού της εξηγεί βήμα-βήμα τι πρόκειται να κάνει, δηλαδή πότε θα βάλει το κολποσκόπιο, το μητροσκόπιο, ότι θα εξετάσει τον κόλπο της, ότι θα πάρει το τεστ Παπανικολάου αν πάει για το τεστ Παπανικολάου, ότι θα κάνει την αμφίχειρη γυναικολογική και θα της εξηγεί τι βλέπει, πώς το βλέπει, τι κάνει, θα της κάνει κι ένα υπερηχογράφημα, αφού της εξηγήσει ότι θα κάνει υπερηχογράφημα και, αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία, θα σηκωθεί η κοπέλα και θα πάει στο αποδυτήριο να αλλάξει ρούχα και θα έρθει στο γραφείο να μιλήσει με τον γυναικολόγο»

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved