Έχεις δέρμα με ακμή; Μείνε μακριά από αυτές τις τροφές

Μάθε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγεις αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα ακμής.

Η ακμή αποτελεί φλεγμονή των θυλακοκυττάρων του δέρματος και των αδένων που παράγουν λίπος και περιλαμβάνει τη συσσώρευση σμήγματος μέσα στους πόρους, οι οποίοι περιβάλλουν τις τρίχες. Συνήθως σχετίζεται με τη φυσιολογική διαδικασία της ωρίμανσης των νεαρών ατόμων και για το λόγο αυτό εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα στην εφηβεία. Η εμφάνιση της ακμής είναι αποτέλεσμα πολλών και διαφόρων παραγόντων, όπως κληρονομικότητα, ορμόνες, υπερβολική αύξηση μικροβίων και άλλων λόγων που δεν έχουν ακόμα βρεθεί. Ωστόσο πολλά τρόφιμα έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί ως υπεύθυνα για την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ακμής. Δες παρακάτω ποια είναι αυτά για να ξέρεις τι να αποφύγεις από δω και πέρα!

1. Γαλακτοκομικά

Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών μπορεί να πυροδοτήσει ακμή. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς το γιατί, αλλά υποθέτουν ότι είναι πιθανόν να ευθύνονται οι ορμόνες που υπάρχουν στο γάλα. Δοκίμασε να μειώσεις τα γαλακτοκομικά και παρατήρησε πώς θα αντιδράσει το δέρμα σου μετά την αλλαγή αυτή. Μην ξεχνάς ότι τα σκευάσματα με πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι σαν το εξαιρετικά συμπυκνωμένο γάλα! Απέφυγε την κατανάλωσή τους αν παρουσιάζεις εξάρσεις.

2. Ζάχαρη

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσει ακμή. Η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή αυξάνει το σάκχαρο του αίματος και δημιουργεί φλεγμονές. Ξέρουμε είναι δύσκολο να ζήσεις χωρίς γλυκό αλλά προσπάθησε να καταναλώνεις μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα.

3. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο

Όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα προϊόντα τους (λευκό ψωμί, ζυμαρικά και πίτες, άσπρη ζάχαρη, γλυκά με αλεύρι και ζάχαρη (π.χ. τούρτες, πάστες, σιροπιαστά), άσπρο ρύζι, πατάτες καθώς και έτοιμοι χυμοί ή ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης.

4. Fast food

Η ακμή συνδέεται έντονα με την κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε θερμίδες, λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Μείνε μακριά από τροφές όπως μπιφτέκια, ψωμάκια, χοτ-ντογκ, τηγανιτές πατάτες, αναψυκτικά και μιλκσέικ που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής.

5. Καφές

Ο καφές επιδεινώνει τα συμπτώματα της ακμής. Υπάρχει ένα οξύ στους σπόρους του καφέ μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα σου.

6. Σοκολάτα

Ίσως έχεις ήδη ακούσει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σπυριών στο δέρμα. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι δεν είναι το λίπος στη σοκολάτα που προκαλεί τον ερεθισμό αλλά μια χημική ουσία που περιέχει. Προσπάθησε να μειώσεις τα γλυκά ή παγωτά αν θες να έχεις πάντα καθαρό και όμορφο δέρμα.

Πηγή φωτογραφιών: unsplash.com

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved