Γιατί σε αφορά η δολοφονία της 17χρονης Nika Sakrami στο Ιράν

Αυτά που σε εμάς φαντάζουν αυτονόητα, σε ένα άλλο σημείο του πλανήτη γίνονται η αφορμή νεαρά κορίτσια να χάνουν τη ζωή τους.

Μία νέα δολοφονία ενός νεαρού κοριτσιού στο Ιράν έχει σοκάρει την κοινή γνώμη και οι Αρχές προσπαθούν να εξιχνιάσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτή συνέβη. Η Nika Sakrami, μία έφηβη που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία της Mahsa Amini σκοτώθηκε προσθέτοντας το όνομά της στη λίστα με νεκρές γυναίκες, της οποίας την πραγματική έκταση δε γνωρίζουμε.


Τι συνέβη με την Mahsa Amini

Υπενθυμίζουμε πως η Amini συνελήφθη από την κυβέρνηση του Ιράν επειδή δε φορούσε τη hijab της σύμφωνα με τα ορισμένα πρότυπα -ήταν πιο χαλαρή με αποτέλεσμα να φαίνονται μερικές τούφες από τα μαλλιά της-, ξυλοκοπήθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε δυσμενή κατάσταση όπου έπαθε καρδιακή ανακοπή και έπεσε σε κώμα. Μάρτυρες αναφέρουν ότι η κοπέλα ήταν βαριά χτυπημένη και πιστεύουν ότι η Amini τελικά πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία ή εγκεφαλικό.

Έκτοτε, ξεκίνησαν μεγάλες διαμαρτυρίες για τον θάνατό της, που οδήγησαν σε περισσότερες δολοφονίες, κάποιες καταγεγραμμένες και κάποιες «κάτω από το χαλί». Η Sakrami βρισκόταν σε αυτές τις διαμαρτυρίες και πλήρωσε τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά της με την ίδια της τη ζωή.

diamarturies ira4

Το τελευταίο μήνυμα

Το τελευταίο μήνυμα που είχε στείλει ήταν σε μία φίλη της, στην οποία εξηγούσε πως διώκεται από δυνάμεις της Ασφάλειας και λίγο μετά εξαφανίστηκε για 10 μέρες. Όταν βρέθηκε το πτώμα της, δεν επιτράπηκε στην οικογένεια να δει το σώμα της, παρά μόνο το πρόσωπο κι αυτό για μερικά δευτερόλεπτα.

«Το Ποινικό Δικαστήριο της Τεχεράνης έχει αρχίσει έρευνα για να προσδιορίσει την αιτία του θανάτου της Nika Sakrami. Έχει δοθεί εντολή έρευνας και τα απαραίτητα μέτρα έχουν παρθεί προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο εισαγγελέας της Ιρανικής πρωτεύουσας Ali Salehi.


Τα γενέθλια μετατράπηκαν σε κηδεία

Την περασμένη Κυριακή, η Nika θα γινόταν 17 ετών, αντ’ αυτού έγινε η κηδεία της. Η θεία της συνελήφθη στο σπίτι της με απειλή της ζωής της αν κάποιος από την οικογένεια τολμούσε να κάνει το λάθος να ταχθεί με τους διαμαρτυρόμενους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νεκροταφείο.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που σε εμάς φαίνεται παρανοϊκό κορίτσια να χάνουν τη ζωή τους επειδή φάνηκε μία τούφα από τα μαλλιά τους, σε ένα άλλο σημείο του πλανήτη, αυτό αποτελεί καθημερινότητα. Η διεκδίκηση των πιο απλών δικαιωμάτων που σε εμάς φαντάζουν τόσο αυτονόητα που δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης.

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved