3 άγνωστες δυνατότητες του GPS στο κινητό που σίγουρα δεν ξέρεις

Κι όμως οι δυνατότητές του είναι πολύ περισσότερες, από όσο πιστεύαμε!

Η αλήθεια είναι πως η τεχνολογική εξέλιξη, έχει διευκολύνει πολύ τη ζωή μας και μας έχει «λύσει» τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, απλοποιώντας σημαντικά την καθημερινότητά μας. Ένα βοηθητικό «εργαλείο», που μας έχει γλιτώσει από το άγχος και την αγωνία είναι το GPS. Παρόλα αυτά, οι δυνατότητές του είναι πολύ περισσότερες από όσες φανταζόμασταν. Εσύ τις γνώριζεις; Αν όχι, τότε σε καλούμε, να τις ανακαλύψουμε μαζί! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καθίσεις αναπαυτικά στον καναπέ σου και να διαβάσεις τις παρακάτω γραμμές.

Αν δεν έχεις μικρόφωνο στον υπολογιστή το κινητό είναι η λύση

Οι απίθανες δυνατότητες του GPS που ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις

Προβλέπει τους σεισμούς;

Οι γεωεπιστήμονες εδώ και πολλούς αιώνες, βασίζονται σε σεισμόμετρα, τα οποία μετρούν τις δονήσεις του εδάφους, εκτιμώντας το μέγεθος και τον κίνδυνο κάποιου πιθανού σεισμού. Ωστόσο, το GPS εξυπηρετεί έναν διαφορετικό σκοπό, παρακολουθώντας τις γεωλογικές διεργασίες, που συμβαίνουν σε πολύ αργές κλίμακες, όπως τον ρυθμό τριβής των τεκτονικών πλακών και αποτελώντας ένα σημαντικό βοήθημα για τους επιστήμονες, οι οποίοι αντλούν από τους δορυφόρους του GPS σχετικές πληροφορίες, που μεταδίδονται στη Γη.

Εποπτεία ηφαιστείων

Πέραν των σεισμών ένα GPS βοηθά τις αρμόδιες αρχές, να ανταποκριθούν γρήγορα και σε άλλες φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα μια ηφαιστειακή έκρηξη. Συγκεκριμένα, πριν την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Kilauea, που σημειώθηκε στη Χαβάη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν GPS, ώστε να καταλάβουν ποια μέρη του ηφαιστείου, μετακινούνται πιο γρήγορα, εκκενώνοντας τις περιοχές, που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Τι σχέση έχει με τη στάθμη του νερού;

Κι όμως το GPS είναι χρήσιμο και για την ανίχνευση αλλαγών στα επίπεδα του νερού. Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο, ο John Galetzka, μηχανικός στον ερευνητικό οργανισμό γεωφυσικής UNAVCO στο Κολοράντο, βρέθηκε να εγκαθιστά σταθμούς GPS στο Μπαγκλαντές, στη συμβολή των ποταμών Γάγγη και Βραχμαπούτρα. Ο στόχος ήταν να μετρηθεί, εάν τα ιζήματα του ποταμού συμπιέζονται και το έδαφος βυθίζεται αργά καθιστώντας το πιο ευάλωτη σε πλημμύρες κατά τη διάρκεια τροπικών κυκλώνων και ανόδου της στάθμης της θάλασσας. «Το GPS είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, αλλά και πολλές ακόμα», λέει ο Galetzka.

Ανάλυση της ατμόσφαιρας

Το GPS μπορεί να παράσχει πληροφορίες, σχετικά με την ατμόσφαιρα, όπως είναι για παράδειγμα η απαιτούμενη ποσότητα υδρατμών, που είναι διαθέσιμη για τη δημιουργία βροχής ή χιονιού. Παράλληλα, μπορεί να υπολογιστεί ο όγκος του νερού κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, επιτρέποντας στους μετεωρολόγους, να βελτιώσουν τις προβλέψεις τους και να προετοιμάσουν το κοινό για πιθανές πλημμύρες, που μπορεί να σημειωθούν στην τοποθεσία τους.

Εν τέλει, το GPS δεν είναι μόνο ένα άκρως βοηθητικό εργαλείο πλοήγησης, που συμβάλλει στο να οδεύουμε στον προορισμό μας με ασφάλεια, αλλά έχει πολλές ακόμα άγνωστες, έως τώρα, ιδιότητες που αξίζει να ανακαλύψουμε, ώστε να το εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο!

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved