Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσεις τους άλλους και να κοιτάξεις και λίγο τον εαυτό σου;

Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσεις τους άλλους και να κοιτάξεις και λίγο τον εαυτό σου;

Εστίασε σε αυτό που μπορείς να ελέγξεις. Εσένα.

Γράφει η Νατάσσα Σχοινά

Σου έχει τύχει να μιλάς σε κάποιον και να είναι και να νιώθεις σαν να μην υπάρχει συνομιλητής; Όχι με φυσική παρουσία. Αυτή μπορεί να είναι εκεί. Μπροστά σου ή στην άλλη άκρη του τηλεφώνου. Εκ του αποτελέσματος, όμως, η συζήτηση που ήθελες να κάνεις έχει εξελιχθεί σε μονόλογο και στη δική σου προσπάθεια να αποδείξεις ότι δεν είσαι «ελέφαντας». Ξαφνικά, έχεις φύγει από τον ρόλο του συνδιαλεγόμενου και έχεις διασχίσει την όχθη προς την καρέκλα του κατηγορούμενου. Ο δε κατήγορος έχει λάβει και τον ρόλο του δικαστή και έχει βγάλει την απόφαση πριν καν δει τον φάκελο με τα στοιχείο που άφησες μπροστά του. Αν όλο αυτό κάτι σου θυμίζει, welcome to the club.

via GIPHY

Καλό το θεωρητικό, πάμε και στο πρακτικό

Το να ξεκινήσουμε να αναλύουμε περί της διαφορετικότητας των ανθρώπων θα έλεγε κανείς ότι είναι περιττό, ωστόσο, όταν η πλειοψηφία του κόσμου το υποστηρίζει μόνο στα λόγια, αλλά από πράξεις τίποτα, μάλλον τα πράγματα δεν είναι και τόσο απόλυτα ή λυμένα. Ειλικρινά, δεν ξέρω πόσα quotes περνάνε από το feed μου σε οποιαδήποτε πλατφόρμα των social media σχετικά με την κατανόηση και την αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων.

Αν πληκτρολογήσεις #diversity στο search του προφίλ σου, 3,6 εκατομμύρια αποτελέσματα θα εμφανιστούν ένα-ένα προωθώντας τη διαφορετικότητα σε κάθε επίπεδο. Το φύλο, η φυλή, το βάρος, τα γούστα, και πολλά άλλα αποτυπώνονται καθημερινά στις αναρτήσεις των χρηστών. Το hashtag #inspirationalquotes μετράει 29,6 εκατομμύρια δημιουργίες, ατάκες γνωστών ή άσημων ανθρώπων που μιλάνε για τη ζωή και για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι σε εσένα και στους διπλανούς σου. Γιατί είναι ένα πράγμα το αν το αν τους συμπαθείς και ένα τελείως διαφορετικό η ευγένεια ή η αδικία.

via GIPHY

«Απλώς επειδή δεν το καταλαβαίνεις, δε σημαίνει ότι δεν είναι έτσι» - Lemony Snicket

Αν κάποιος θέλει να πιστέψει ότι είσαι ελέφαντας, θα πιστέψει ότι είσαι ελέφαντας και το ότι δεν έχεις προβοσκίδα ή σώμα ελέφαντα δε θα κάνει καμία απολύτως διαφορά. Μην ψάχνεις τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει. Αν μπεις σε αυτήν τη διαδικασία, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κουραστείς περισσότερο και να φθαρείς. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, οπότε άσε τον απέναντι να κάνει αυτό που θέλει για όποιον λόγο και να θέλει και κάνε εσύ αυτό που θες για όποιον λόγο το θες. Κανείς από τους δύο δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα από τον άλλον. Το αν το αποτέλεσμα θα χαίρει αποδοχής ή αποδοκιμασίας είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα και ό,τι από τα δύο κι αν ισχύσει πρέπει να γίνεται σεβαστό. Στο τέλος, ουσιαστικά, επαφίεται σε εσένα το πώς θα το χειριστείς. Υπάρχει μία εξαιρετική συμβουλή πάνω σε αυτό: Διάλεξε τις μάχες σου. Σκέψου πότε έχει νόημα να μπεις σε περαιτέρω προστριβές, πότε αξίζει να διεκδικήσεις κάτι και πότε είναι πιο πιθανό να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν τα δίνεις όλα και στο παραμικρό που προκύπτει, κάποια στιγμή απλά θα εξαντληθείς, θα αδειάσεις. Και, όταν το timing είναι σωστό, δε θα έχεις αποθέματα να παλέψεις ή θα έχεις προκαταβάλει αρνητικά την άλλη πλευρά ως ο άνθρωπος που πάει σε όλα κόντρα ή αυτός που θέλει να περνάει πάντα το δικό του.

via GIPHY

Μήπως το «πρόβλημα» δεν είσαι εσύ;

Όταν οι κρούσεις της άλλης πλευράς συνεχίζονται για αρκετό καιρό, από ένα σημείο και μετά, μία ιδέα αρχίζει να κάνει τις ρίζες της μέσα στο μυαλό σου. Μήπως πράγματι έχεις εσύ το πρόβλημα; Μήπως κάποιος δεν είναι ικανοποιημένος μαζί σου γιατί κάτι πάει στραβά και δεν το έχεις καταλάβει; Ότι φταις, φταις. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο. Και τι εννοώ. Μπορεί όντως να έχεις κάνει κάτι λάθος, να έχει δημιουργηθεί μία Χ κατάσταση και να πρέπει να τη διορθώσεις -αν θες-. Μπορεί, όμως, το φταίξιμό σου να έγκειται στο γεγονός ότι αφήνεις μία κατάσταση να διαιωνίζεται μπαίνοντας σε έναν αέναο και φαύλο κύκλο. Σε αυτήν τη δεύτερη περίπτωση, ουσιαστικά ο συνομιλητής σου έχει ένα πολύ συγκεκριμένο pattern, συνειδητά ή υποσυνείδητα. Θέλει, θέλει και ποτέ δε σταματάει. Πολλές φορές, απαιτεί ακόμα και παράλογα κατ’ εσέ πράγματα και περιμένει να τα λάβει, επειδή εκείνος έτσι ικανοποιείται. Στην πραγματικότητα, όμως, ποτέ και τίποτα δεν είναι αρκετό και αυτό μπορεί να έχει να κάνει με ποικίλα θέματα, όπως κάποιο δικό του ψυχολογικό κενό, την πολύ απλή και γνωστή ασυμφωνία χαρακτήρων ή μπορεί πολύ απλά να την πληρώνεις εσύ για κάτι που του έκανε κάποιος άλλος.

via GIPHY

Λύσε το πρόβλημα ή φύγε από το πρόβλημα

Μέσα στη ζωή σου πάντα θα εμφανίζονται προβλήματα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το αποτρέψεις. Και δε θα έπρεπε. Η ύπαρξη δυσάρεστων γεγονότων σε κάνει να εκτιμάς περισσότερο τα ευχάριστα και να προσπαθείς περισσότερο για αυτά. Με μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Όταν ένα πρόβλημα σε επιβαρύνει τόσο που νιώθεις την ψυχική σου ηρεμία να πλήττεται (σ.σ. Λιγότερες αντοχές, περισσότερη κούραση, η αίσθηση ότι θες να βάλεις τα κλάματα πιο εύκολα και φαινομενικά χωρίς λόγο), δεν πρέπει να το αφήνεις αναπάντητο. Κάνεις κάτι για να το φτιάξεις και, αν δεις ότι για κάποιον λόγο δε γίνεται, η πόρτα της εξόδου είναι η υγιής εναλλακτική. Δε θα χαλάς εσύ την ηρεμία σου επειδή κάποιος ζει στον δικό του μικρόκοσμο. Είτε μιλάμε για τον συνάδελφό σου, για τη φίλη σου, τον σύντροφό σου, την αδερφή σου. Για να μπορέσεις να προσφέρεις στους άλλους, πρέπει πρώτα απ’ όλα να προσφέρεις στον εαυτό σου. Συμπεριφέρσου του όπως θα έκανες σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Φρόντισέ τον, προστάτεψέ τον και δώσε του προτεραιότητα. Όλα τα υπόλοιπα θα βρουν τον δρόμο τους.

via GIPHY

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved