Μήπως νιώθεις ερωτευμένη με άλλο αγόρι κάθε μέρα και πώς θα ξεπεράσεις την ερωτική απογοήτευση;

Τι συμβαίνει όταν μαζί με την εφηβεία, ξεκινάει και ο έρωτας

Γνωρίζεις ήδη πως στην εφηβική φάση που βρίσκεσαι (ή ακόμα και στη μετεφηβική) εκτός από τις σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές που έχεις βιώσει στα προηγούμενα χρόνια ταξιδεύοντας προς την ενήλικη «ωρίμανση», η εφηβική ψυχή σου κατακλύζεται από πλούσια ερωτικά συναισθήματα, που συχνά περνούν από την ωραιοποίηση και την εξιδανίκευση στο θυμό, στην απογοήτευση και στην αποκαθήλωση του …έρωτα! Του έρωτα που παίρνει διαστάσεις μέσα από τις πρώτες γνωριμίες μαζί του, που σε ανεβάζει από τη μία στα ουράνια και από την άλλη σε ρίχνει στα τάρταρα!

Ναι, είναι γεγονός πως ο εφηβικός ερωτισμός χαρακτηρίζεται από την υπερβολή.

Μην σου φαίνεται περίεργο καθώς από τη μία είναι το πρωτόγνωρο αυτό που φέρνει την ένταση και ανάβει τη φλόγα και από την άλλη οι ορμονικές αλλαγές που βιώνεις με μία αυξημένη ψυχική ευαισθησία. Η ερωτική επαφή – όχι απαραίτητα η σεξουαλική – αποτελεί έκφραση συναισθηματική για εσένα. Η σεξουαλική έκφραση που βρίσκει τη δική της διέξοδο μέσα από τη γνωριμία με το σώμα σου και τον αυνανισμό σε παρασύρει γλυκά να κάνεις τις πρώτες ερωτικές σου αναζητήσεις.

Συχνά αισθάνεσαι πως σε ελκύουν σύντροφοι μεγαλύτερης ηλικίας από τη δική σου που παρουσιάζονται πιο ώριμοι από τους συνομηλίκους σου.

Παρόλα αυτά, ίσως έχεις ήδη βιώσει ξαφνικές εναλλαγές της ερωτικής σου διάθεσης, όπου ενώ μέχρι χθες ήσουν ερωτευμένη με τον καλό σου, σήμερα ενδεχομένως να μην σου λέει …τίποτα πια!

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθώς είναι η φάση ζωή σου τέτοια όπου βιώνεις τα πάντα τόσο έντονα: τον έρωτα, τον ενθουσιασμό, τον θυμό, την απογοήτευση, ζεις το δράμα.

Όταν μάλιστα είσαι εσύ εκείνη που …μένει πίσω εφόσον ο σύντροφός σου δεν ενδιαφέρεται πια για εσένα, νιώθεις τον κόσμο ψυχρό, κενό, άδικο. Αισθάνεσαι πως η ζωή σου δεν έχει νόημα μακριά από τον αγαπημένο σου, σαν να έχει χάσει την ουσία της, σαν να βιώνεις μία απέραντη δυστυχία. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η ερωτική απογοήτευση θεωρείται και ένας από τους πιο στρεσσογόνους παράγοντες και αίτιο για απόπειρες εφηβικής αυτοκτονίας αλλά και αίτιο καταθλιπτικής σημειολογίας, ακόμα και χρήσης αλκοόλ και άλλων ουσιών…

Πέρα από όλα αυτά όμως, αξίζει να γνωρίσεις τον έρωτα, άφησέ τον να σε σημαδέψει με το βέλος του και θα δεις, πως μετά από χρόνια θα έχεις μία πολύ γλυκιά ανάμνηση των πρώτων ερωτικών σου σκιρτημάτων…

Μαρίνα Μόσχα

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved