Η φίλη σου σε ξεχνάει όποτε έχει σχέση; Τι να κάνεις

Αν σου συμβαίνει και σένα, να τι να κάνεις!

«Η φίλη μου, όποτε κάνει σχέση με ξεχνάει… Όταν χωρίζει και είναι μόνη της, τότε με θυμάται ξανά! Θυμώνω πολύ με την συμπεριφορά της… και άλλοι αγαπήσανε αλλά δεν κάνανε έτσι! …αναρωτιέμαι αν είναι πράγματι φίλη μου ή αν σκέφτεται μόνο τον εαυτό της και με έχει για …αποκούμπι!»

Ποιος δεν έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση, είτε από την πλευρά του παρατημένου, είτε από την άλλη, εκείνη του ερωτευμένου που …ξεχνάει τους φίλους του; Μάλιστα είναι μία κατάσταση που όσο και αν δεν μας αρέσει, συμβαίνει και στα δύο φύλα!

Μπορεί να θεωρείς λοιπόν ότι η φιλία είναι κάτι πολύ δυνατό, μία σχέση που κρατάει και δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί καμία άλλη, μέχρι που βλέπεις τη φίλη σου ή και διάφορες φίλες σου ή ακόμα το κάνεις και εσύ… Εξαφανίζεστε μετά από τη δημιουργία μίας ερωτικής σχέσης!

Σίγουρα, ο έρωτας δεν είναι σαν τη φιλία. Έρχεται και μας ξεσηκώνει, μας παίρνει τα μυαλά, μας κάνει να κάνουμε πράγματα που ούτε καν φανταζόμασταν. Ίσως το έχεις αισθανθεί και εσύ! Άρα, γνωρίζεις τα συναισθήματα για τα οποία μιλάμε.

Διάβασε ακόμα: Και όμως, ο χωρισμός κάνει …καλό: 10 λόγοι για να το πιστέψεις κι εσύ!

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Πως μπορείς να το χειριστείς;

Πρώτα από όλα, δώσε λίγο χρόνο. Η φιλία δεν είναι κτητική, επιτρέπει τη δημιουργία και άλλων φιλικών και ερωτικών σχέσεων. Ίσως και εκείνη θέλει να το ζήσει τώρα που είναι αρχή και σε λίγο αντιληφθεί ότι σε έχει …ξεχάσει.

Μπορείς να της υπενθυμίσεις την παρουσία σου, όχι με το να κάνεις παράπονα, αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον. Πως είναι, πως περνάει, πως νιώθει μαζί του… Πες της ότι καταλαβαίνεις ότι θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του, κυρίως τώρα που είναι αρχή και χρειάζεται χρόνος ανάμεσά τους για να «δεθούν». Ζήτησέ της να σου τηλεφωνά πιο συχνά αλλά και να καθιερώσετε μία μέρα μέσα στην εβδομάδα να βρίσκεστε.

Θα μου πεις: «Και εγώ δηλαδή τι είμαι; Θα μου δώσει μία μέρα και θα μου κάνει και χάρη;»

Όχι, απλά της δείχνεις πως είσαι εκεί γι αυτήν με κατανόηση που η πραγματική φιλία εμπεριέχει αλλά και με οριοθέτηση, που σημαίνει πως μετά τα …μέλια, θα έχει χρόνο να σου αφιερώσει περισσότερο. Οι ισορροπίες στην αρχή ανατρέπονται, μετά όμως επανέρχονται!
Άλλωστε μην ξεχνάς ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι δίπλα μας, μας παρακινούν να εξελιχθούμε, μας στηρίζουν, είναι εκεί και στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα, όπως και εμείς για εκείνους. Σίγουρα, κανείς μας δεν είναι τέλειος και όλοι μας κάνουμε λάθη. Έχουμε όλοι μας ελαττώματα, γι αυτό και συγχωρούμε.

Τα πράγματα λοιπόν αλλάζουν, αν της δίνεις τον χρόνο που χρειάζεται αλλά βλέπεις ότι δεν τον χρησιμοποιεί τελικά για να βρεθείτε. Όπως, αν κάθε φορά κάνει το ίδιο και νιώθεις ότι την παρακαλάς για να την δεις, σαν να μην ενδιαφέρεται για εσένα. Αν μόλις μείνει μόνη της, ξαφνικά σε θυμάται και σε αναζητά απεγνωσμένα, τόσο που νιώθεις να …πνίγεσαι!

Όταν οι ελαττωματικές συμπεριφορές επαναλαμβάνονται διαρκώς, τότε μάλλον έχουμε υπερεκτιμήσει τα συγκεκριμένα άτομα. Ναι, φίλη δεν είναι εκείνη που σε θυμάται μόνο στα δύσκολα και όταν είναι μόνη της, ενώ όταν περνάει καλά εξαφανίζεται. Η φιλία δεν έχει διακόπτη που τον βάζει στο «On» όταν έχει την ανάγκη σου και στο «Off» όταν δεν σε χρειάζεται πια!

Αν βλέπεις ένα μοτίβο στη συμπεριφορά της, τότε δεν έχεις παρά να της εκφράσεις πως αισθάνεσαι. Μπορείς να της μιλήσεις για το παράπονό σου, περιγράφοντας πόσο έχει αλλάξει και πως νιώθεις και εσύ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως πρέπει να είσαι θυμωμένη και «να την στήσεις στον τοίχο», φτάνοντας ακόμα και σε ακραίες συμπεριφορές (διαγραφή από τα social media ή μπλοκάρισμα, κλπ).

Είναι λογικό να θυμώνεις εφόσον σου λείπει και δεν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί. Απλά, αναρωτήσου τι είναι αυτό που σου δίνει η συγκεκριμένη φιλία. Αν αξίζει αυτό που παίρνεις και νιώθεις ότι είναι σημαντική, τότε θα βρείτε τρόπο να ξεπεράσετε τη δυσκολία αυτή.
Αν όχι και αισθάνεσαι ότι πρόκειται για μία τοξική σχέση, τότε δεν έχεις παρά να …αποχωρήσεις! Ίσως έφτασε η στιγμή να αναθεωρήσεις…

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved