3 vegan συνταγές για εσένα που δεν θες να φας αρνί το Πάσχα

Οι πιο νόστιμες εναλλακτικές που αξίζει να απολαύσεις στο φετινό Πασχαλινό τραπέζι.

Το Πάσχα είναι μια από τις δημοφιλέστερες γιορτές στη χώρα μας. Φέτος το περιμέναμε πώς και πώς για να απολαύσουμε λίγες ημέρες διακοπών στην ηλιόλουστη πόλη. Το πασχαλινό τραπέζι είναι εξαιρετικά πλούσιο ωστόσο αποτελείται κυρίως απόν ζωικά παράγωγα (κρέας, τυρί κ.ά). Αν είσαι vegan, vegetarian ή απλώς δεν αγαπάς τόσο πολύ το κρέας, είμαστε εδώ για εσένα.

3 vegan συνταγές για να απολαύσεις το Πάσχα

Πατατοσαλάτα με vegan dressing

Υλικά: 5 πατάτες
αλάτι
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
3-4 ραπανάκια σε λεπτές φέτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Υλικά για το dressing
5 κ.σ. egan Mayo
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μηλόξυδο
2 αγγουράκια τουρσί
1 κ.σ. κάπαρη
1 σκελίδα σκόρδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε τις πατάτες με την -καλά πλυμένη- φλούδα σε κατσαρόλα, καλύπτουμε με κρύο νερό, το αλατίζουμε και το βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν (για περίπου 20 λεπτά) αλλά να μην διαλύονται. Μόλις βράσουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης για να σταματήσουμε τον βρασμό. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε σε μπολ μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά Φλωρίνης, τα ραπανάκια και τον μαϊντανό. Ετοιμάζουμε το dressing. Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε την Vegan Mayo, το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, τα αγγουράκια τουρσί, την κάπαρη, το σκόρδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πολτοποιούμε καλά. Περιχύνουμε με το μείγμα το μπολ με τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά. Μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως, ή να την αφήσουμε καλυμμένη στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Vegan τυρί: 3 εύκολες συνταγές για να πειραματιστείς στην κουζίνα σου

Vegan μαγειρίτσα

Υλικά: 40 γρ. ελαιόλαδο
1 κιλό άγρια μανιτάρια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 γρ. κρασί λευκό
1.500 γρ. νερό
1 κύβο λαχανικών
200 γρ. ρύζι γλασέ
αλάτι
πιπέρι
1 μαρούλι
1/4 ματσάκι άνηθο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
άνηθο, ψιλοκομμένο
φέτες λεμόνι
παξιμάδια

Eκτέλεση: Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να χάσουν τον όγκο τους. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα 2/3 του. Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Κόβουμε το μαρούλι σε φέτες πάχους 2 εκ., ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο ψιλοκομμένο, φέτες λεμονιού και παξιμάδια.

Vegan Ριζότο

Υλικά: 4 κούπες ζωμός λαχανικών (περίπου 1 λίτρο)
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
150 γραμμάρια σπαράγγια, με κομμένες τις άκρες
150 γραμμάρια μπρόκολο, κομμένο σε μικρές φούντες
1 μέτρια κόκκινη πιπεριά, πλυμένη, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές λωρίδες
150 γραμμάρια κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους
250 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο ή κάποιο άλλο ρύζι ιδανικό για ριζότο
60 ml λευκό κρασί
100 γραμμάρια τυρί νηστίσιμο

Εκτέλεση:

Τοποθέτησε το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα κι άφησε την πάνω από χαμηλή φωτιά για να διατηρηθεί ζεστός. Τοποθέτησε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει. Όταν είναι έτοιμο άπλωσε μία κουταλιά από το ελαιόλαδο, τα σπαράγγια, το μπρόκολο και την πιπεριά. Βάλε όσο αλάτι χρειάζεται κι άφησέ τα να πάρουν χρώμα για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια, σκέπασε το τηγάνι με ένα καπάκι κι άφησέ τα να ψηθούν με τον ατμό που κυκλοφορεί μέσα. Σε ένα άλλο βαθύ τηγάνι, που έχει κάψει, άπλωσε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι εσαλότ. Άφησε το να μαλακώσει για 1-2 λεπτά. Πρόσθεσε το ρύζι αρμπόριο και ανακάτευε συνέχεια για 1-2 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν διάφανοι.

Έπειτα, πρόσθεσε το λευκό κρασί και ανακάτευε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το υγρό. Σιγά-σιγά πρόσθεσε στο ρύζι λίγο από το ζωμό λαχανικών. Κάθε φορά θα πρέπει να προσθέτεις περίπου 120 ml ζωμού. Μόλις βάζεις υγρό μέσα στο τηγάνι, άφησε το ρύζι να ξεκινήσει να κοχλάζει. Μόλις γίνει αυτό, ανακάτευε συνέχεια, μέχρι να χρειαστεί ξανά υγρά. Σε καμία περίπτωση όμως, μην αφήσεις το ρύζι να πάρει δυνατή βράση, γιατί θα ψηθεί πολύ γρήγορα και δεν θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει περίπου 15-20 λεπτά. Μόλις το ρύζι έχει μαγειρευτεί, πρόσθεσε το νηστίσιμο τυρί, τα λαχανικά και ανακάτεψε για να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Δοκίμασε με ένα κουτάλι και πρόσθεσε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται.

Και για εσένα που δεν αντέχεις χωρίς γλυκό...

Vegan τσουρέκι

Υλικά: Για το προζύμι
15 γρ. μαγιά ξηρή
150 γρ. νερό, χλιαρό
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
Για το τσουρέκι
770 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. σπορέλαιο
100 γρ. ρόφημα σόγιας
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κ.γ. μαστίχα
1 κ.γ. κοφτό μαχλέπι
1/4` κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
2 κ.σ. ρόφημα σόγιας
40 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Eκτέλεση: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη, το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθούν η μαγιά και η ζάχαρη. Καλύπτουμε τον κάδο του μίξερ με μια πετσέτα και αφήνουμε για 15-20 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τον χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το γάλα σόγιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη.

Στον πολυκόφτη βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, το αλάτι και χτυπάμε καλά για να διαλυθούν και να γίνουν σκόνη. Βάζουμε το μείγμα αρωματικών μέσα στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 15-20 λεπτά ώστε να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Λαδώνουμε ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1- 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να διπλασιαστεί το μείγμα εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και των υλικών. Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και αφήνουμε το ένα κομμάτι στην άκρη.

Παίρνουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες 30-40 εκ. Ενώνουμε τις άκρες από τη μια πλευρά και πλέκουμε με τη σειρά 4-2, 1-3, 2-3, δηλαδή η τέταρτη λωρίδα πάει πάνω από δεύτερη, η πρώτη πάνω από την τρίτη και η δεύτερη πάνω από την τρίτη. Ενώνουμε και τις άκρες στο τσουρέκι και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Αλείφουμε το τσουρέκι με το γάλα, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο τσουρέκι. Τα τσουρέκια τα ψήνουμε ξεχωριστά. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.



Πηγή κεντρικής: pexels.com

Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη..!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται Πάσχα - Πώς θα φτιάξεις μόνη σου τα πιο εντυπωσιακά σοκολατένια αυγά

Viral στο TikTok ο χυμός aloe vera - Οι ευεργετικές ιδιότητές του

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved