Κι όμως! Υπάρχει ελπίδα να πηγαίνεις πιο αργά στο σχολείο (και να γλιτώνεις το πρωινό ξύπνημα)

Η έρευνα που αποδεικνύει πως αν το σχολείο ξεκινούσε πιο αργά, θα είχες καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο.

Το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο είναι το no1 πρόβλημα κάθε έφηβης... που σέβεται τον εαυτό της! Πραγματικά, αυτά τα λεπτά από την ώρα που χτυπά το ξυπνητήρι μέχρι την ώρα που θα σηκωθείς από το κρεβάτι και θα πλύνεις το πρόσωπό σου για να... ξυπνήσεις λιγάκι, είναι το πιο δύσκολο πράγμα που βιώνεις από τότε που ξεκίνησες το σχολείο.

Αυτή η δυσκολία που αντιμετωπίζεις δεν οφείλεται σε τεμπελιά ή κυκλοθυμία, όπως μπορεί να νόμιζες μέχρι σήμερα, αλλά έχει να κάνει με τα πρότυπα ύπνου των εφήβων. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι κιρκάδιοι ρυθμοί καθυστερούν, με αποτέλεσμα οι έφηβοι να κοιμούνται και να ξυπνούν πιο αργά.

Back to school: 3 tips για να κάνεις το πρωινό ξύπνημα παιχνιδάκι

Σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τον χαμένο ύπνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι έφηβοι συχνά κοιμούνται παραπάνω ώρες τα Σαββατοκύριακα και μειώνουν την ποιότητα του ύπνου τους. Καθώς οι κακές ρουτίνες ύπνου συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, διαταραχές της διάθεσης και πολλά άλλα, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η βελτίωση του ύπνου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στη ζωή μας.

proiono ksipnima

Και κάπου εδώ αναρωτιόμαστε, το να αλλάξει η ώρα της έναρξης των μαθημάτων στο σχολείο, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο αιώνιο πρόβλημα των εφήβων;

Τι θα γινόταν αν οι ώρες έναρξης του σχολείου σταματούσαν να είναι αντίθετες με τις απαιτήσεις ύπνου των εφήβων; Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να είναι ευεργετική, παρόλο που κρύβει κάποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η Anna Biller και οι συνεργάτες της στη Γερμανία έκαναν μια πρόσφατη μελέτη στο Scientific Reports προκειμένου να αναλύσουν κάθε εκδοχή αυτής της πιθανής αλλαγής.

Η ομάδα στρατολόγησε μαθητές σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανία. Το συγκεκριμένο σχολείο χρησιμοποιεί ένα «ευέλικτο σύστημα» από το 2016, το οποίο επιτρέπει στους μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο στις 8.50 π.μ. (ή 10.15 π.μ., μια μέρα κάθε δύο εβδομάδες όταν το επιτρέπει το πρόγραμμα). Κάθε σχολική ώρα που χάνεται το πρωί, ανακτάται προσθέτοντας χρόνο μετά την τελευταία ώρα της ημέρας ή συμπληρώνοντας τα κενά που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμά τους.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε δύο κύματα, για έξι εβδομάδες αμέσως μετά την εφαρμογή του ευέλικτου συστήματος και ξανά μετά από έναν χρόνο.



Τα θετικά και τα αρνητικά

Οι μαθητές ανέφεραν ότι με αυτό το σύστημα κοιμούνταν περισσότερο και καλύτερα, πλησιάζοντας στο βέλτιστο επίπεδο των 8 ωρών ύπνου. Αυτά τα οφέλη ήταν σχεδόν καθολικά, με το 93% των μαθητών να αναφέρει βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και ευκολότερο πρωινό ξύπνημα (χωρίς τη βοήθεια του ξυπνητηριού).

Ωστόσο, το ευέλικτο σύστημα δεν έφερε σημαντική βελτίωση στον συνολικό ύπνο των μαθητών καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μαθητές δυσκολεύονταν να φτάσουν στο σχολείο αργότερα και είχαν χαμηλότερη απορρόφηση των μαθημάτων.

Όπως κάθε πράγμα στη ζωή, έτσι και η αλλαγή της ώρας τς έναρξης του σχολείου κρύβει τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξέρεις πώς κοιμάσαι σύμφωνα με το ζώδιό σου; Τι δείχνει ο ύπνος σου τελικά;

Το κόλπο για να σε πάρει ο ύπνος μέσα σε μόλις 2 λεπτά

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved