Δεν πάνε όλα στα σκουπίδια! 12 tips για να ξεκινήσεις να κάνεις σωστή ανακύκλωση

Τι μπαίνει και τι όχι στον μπλε κάδο!

Πώς κάνουμε ανακύκλωση; Φαίνεται σαν κάτι τόσο απλό. Τοποθετούμε αντικείμενα όπως πλαστικές συσκευασίες ή χαρτί σε έναν κάδο ανακύκλωσης και αυτά μετατρέπονται στην συνέχεια σε νέα αντικείμενα. Η πραγματικότητα, όμως, όπως και με τα περισσότερα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα, είναι λίγο πιο διαφορετική.

Δεν μπορούν να ανακυκλωθούν όλα τα πλαστικά. Κάποιες φορές, τα πλαστικά και τα χάρτινα items πρέπει να διαχωριστούν. Και τι κάνουμε τα ρούχα που δεν επισκευάζονται; Ενώ οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να εκπαιδευτούμε επίσημα στη σωστή ανακύκλωση, μερικά tips για την ανακύκλωση μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας μας να μειώσουμε την ποσότητα των αποβλήτων που παράγουμε, τη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους μας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.



Συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω για να δεις τις 12 συμβουλές σχετικά με την ανακύκλωση που συγκεντρώσαμε για εσένα από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

1. Επαναχρησιμοποίηση

Η ανακύκλωση δεν πρέπει να αφορά απλώς την τοποθέτηση αντικειμένων σε έναν μπλε κάδο όταν τελειώσεις με αυτό. Αναζήτησε αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν – μπουκάλια νερού, υφασμάτινες πετσέτες, βαμβακερές τσάντες, είναι μόνο λίγα από τα items που θα διαρκέσουν περισσότερα από τα συμβατικά αντίστοιχά τους.

vanisha_umashankar.jpg

Ένα 15χρονο «κορίτσι-θαύμα» από την Ινδία ξεχώρισε παγκοσμίως με την οικολογική εφεύρεσή της

2. Δώσε, Πρόσφερε, Αντάλλαξε

Από τη διακόσμηση του σπιτιού μέχρι τα ρούχα, υπάρχει μια πληθώρα διαδικτυακών ιστοσελίδων όπου μπορείς να δωρίσεις τα ανεπιθύμητα αντικείμενά σου.

3. Δοκίμασε να φτιάξεις χαλασμένα αντικείμενα

Ράψε ένα κουμπί ή μια τρύπα για να δώσεις στα ρούχα σου μια δεύτερη ευκαιρία. Εάν δεν έχεις τις δεξιότητες να το κάνεις αυτό, ζήτα βοήθεια από το τοπικό στεγνοκαθαριστήριο. Πήγαινε την ηλεκτρική σου σκούπα ή ακόμα και τα ηλεκτρονικά σου να επισκευαστούν πριν τα πετάξεις στον δρόμο.



4. Μάθε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ανακυκλώσει η πόλη σου

Γνώριζες ότι ορισμένα είδη πλαστικών δεν είναι ανακυκλώσιμα; Ανάλογα με το πλαστικό που χρησιμοποιείται στα δοχεία, τις κούπες ακόμα και τις πλαστικές σακούλες, ο δήμος σου μπορεί ή όχι να τα ανακυκλώσει. Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να διαβάσεις τις συμβουλές ανακύκλωσης από την περιοχή σου και μάθε πού μπορείς να στείλεις τα δύσκολα ανακυκλώσιμα αντικείμενα.



5. Καθάρισε πρώτα τα αντικείμενα

Τα αντικείμενα που ανακυκλώνεις δεν χρειάζεται να είναι πεντακάθαρα, αλλά το να τα ξεβγάλεις γρήγορα είναι μια συμβουλή ανακύκλωσης που θα διασφαλίσει ότι τα δοχεία, τα μπουκάλια, τα κουτιά και άλλα αντικείμενα θα ανακυκλωθούν αντί να καούν.

6. Ανακύκλωσε χαρτί και χαρτόνια

Γνώριζες ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα που λαμβάνεις στο ταχυδρομείο μπορούν να ανακυκλωθούν; Εφημερίδες, κουτιά πίτσας, φάκελοι μπορούν να τοποθετηθούν στον κάδο ανακύκλωσης. Ακόμη και χάρτινα κουτιά αυγών και κουτιά παπουτσιών μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν.

7. Κομποστοποίησε και τα βιοπλαστικά

Τα πλαστικά που είναι βιολογικά ή φυτικής προέλευσης είναι βιοαποικοδομήσιμα και επομένως πρέπει να κομποστοποιούνται. Αυτά τα items συνήθως κατασκευάζονται από φυσικά υλικά όπως ζάχαρη, καλαμπόκι ή φύκια. Έτσι, εάν μια ετικέτα συσκευασίας αναφέρει το υλικό ως βιοπλαστικό, φρόντισε να κάνεις κομποστοποίηση.

8. Τοποθέτησε έναν κάδο ανακύκλωσης στο μπάνιο σου

Ενώ οι περισσότεροι ανακυκλώνουν αντικείμενα στην κουζίνα τους, ξεχνούν την ανακύκλωση αντικειμένων από το μπάνιο τους. Από τα μπουκάλια σαμπουάν μέχρι την οδοντόβουρτσά σου, υπάρχουν πολλά αντικείμενα που μπορείς να ανακυκλώσεις αντί να μετατρέψεις σε απόβλητα υγειονομικής ταφής.

9. Αντάλλαξε τα ηλεκτρικά σου είδη

Πολλοί λιανοπωλητές ηλεκτρονικών θα σε πληρώσουν σε μετρητά ή θα σου δώσουν πίστωση για μελλοντικές αγορές εάν επιστρέψεις τον παλιό σου υπολογιστή, το κινητό σου τηλέφωνο ή άλλα ηλεκτρονικά είδη.

10. Μην πετάξεις τα ρούχα ή τα εσώρουχά σου

Εάν τα ρούχα σου δεν επιδιορθώνονται ή δεν είναι σε κατάσταση για δωρεά, μην τα πετάξεις. Αντιθέτως, ψάξε να βρεις εταιρείες που μπορούν να ανακυκλώσουν τα παλιά σου ρούχα και εσώρουχα.

11. Να ξέρεις ότι το σπασμένο γυαλί δεν είναι ανακυκλώσιμο

Το γυαλί είναι ανακυκλώσιμο… αρκεί να μην σπάσει. Τα σπασμένα κομμάτια μπορούν να βλάψουν τους εργαζόμενους και τον εξοπλισμό. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα γυάλινα κομμάτια θα πρέπει να μπουν στον κάδο απορριμμάτων.

12. Κομποστοποίησε τα υπολείμματα τροφίμων

Τα τρόφιμα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Επομένως, απόφυγε να πετάς τα υπολείμματα τροφίμων (από ωμά φρούτα, βότανα και λαχανικά) στον κάδο ανακύκλωσης ή απορριμμάτων. Τα τρόφιμα που σαπίζουν στις χωματερές αναμιγνύονται με άλλα απόβλητα που απελευθερώνουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου πιο ισχυρό από το CO2. Η καλύτερη μέθοδος «ανακύκλωσης» τροφίμων και μείωσης των απορριμμάτων είναι η κομποστοποίηση. Ξεκίνησε ένα κομπόστ στον κήπο σου!



Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Unsplash

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved