Ναι! Οι γάτες κοιμούνται πολύ - Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Υπάρχουν τρόποι για να καταλάβεις πότε είναι φυσιολογικό να κοιμάται πολύ η γάτα σου και πότε όχι.

Εάν είσαι γατομάνα, γνωρίζεις καλά ότι οι γάτες κοιμούνται πολύ και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, ενώ μπορεί να τις πάρει ο ύπνος οπουδήποτε και οποτεδήποτε!

Μπορεί να ξυπνήσουν μέσα στα άγρια χαράματα και να σε... σκουντάνε, και μόλις καταφέρουν να σε ξυπνήσουν, μετά από λίγο να ξαπλώσουν πάλι για να πάρουν τον πρώτο υπνάκο της ημέρας.

gates 2

5 περίεργα fun facts για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τις γάτες

Πριν δώσεις στο κατοικίδιό σου τον τίτλο της πιο τεμπέλας γάτας του κόσμου, λάβε υπ' όψιν σου ότι δε φταίει εκείνη. Όλες οι γάτες είναι έτσι και δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε, παρά μόνο να τις αγαπήσουμε για αυτά τα γλυκά πλασματάκια που είναι!

https://www.instagram.com/p/CXNGARUtu0c/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σύμφωνα με τη σύμβουλο συμπεριφοράς αιλουροειδών, Jennifer Van de Kieft, «οι γάτες σπαταλούν το 40 έως 50% της ημέρας τους στον ύπνο, συνήθως σε μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και όχι συνεχόμενα, όπως κάνουμε εμείς. Πιθανότατα έχει να κάνει με το ένστικτό τους για κυνήγι και την ανάγκη τους να τρώνε συχνά. Μια γάτα έχει δημιουργηθεί για να κυνηγάει κατά μέσο όρο 10 ποντίκια την ημέρα και χρειάζονται ξεκούραση μεταξύ των κυνηγιών».

Αν και οι περισσότερες εξημερωμένες γάτες κυνηγούν ελάχιστα έως καθόλου, η συμπεριφορά τους εξακολουθεί να είναι σταθερή και οι συνήθειες ύπνου (και φαγητού) τους επηρεάζονται ανάλογα.

Ο ύπνος τους εξαρτάται από την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία κάθε γάτας ξεχωριστά. Μια ενήλικη γάτα θα κοιμάται περίπου 9- 12 ώρες, μια ηλικιωμένη γάτα μπορεί να κοιμάται περισσότερο, ενώ ένα γατάκι συνήθως κοιμάται ανάλογα με το πόσο κινείται και δραστηριοποιείται.



Παίξε με τη γάτα σου για να αποφύγεις τον υπερβολικό ύπνο

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τις γάτες σε όλα τα στάδια της ζωής τους, καθώς τις κρατά ευτυχισμένες, υγιείς και τους δίνει μια διέξοδο για τα φυσικά ένστικτα κυνηγιού τους. «Συχνά, οι γάτες κοιμούνται υπερβολικά επειδή βαριούνται», υποστηρίζει η Van de Kieft, επομένως είναι σημαντικό να τις διεγείρουμε με παιχνίδια ή παρέα με άλλα γατάκια.

Ο πολύς ύπνος μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι ιατρικής δυσφορίας

Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι γνωρίζεις τι είναι φυσιολογικό για τη γάτα σου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να αντιληφθείς πότε όντως έχει ανάγκη από ύπνο, και πότε θα πρέπει να... λάβεις δράση.

Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσεις ότι η γάτα σου αναπνέει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως όταν κοιμάται βαθιά, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει επιδείνωση του καρδιακού φυσήματος, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείς αμέσως τον κτηνίατρό σου.



Προσάρμοσε το πρόγραμμα ύπνου της γάτας σου

Δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου να ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα ύπνου με το δικό σου, καθώς οι γάτες είναι θηριώδη πλάσματα, που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριες στην αρχή και στο τέλος της ημέρας.

Επομένως, εάν θέλεις να βοηθήσεις τη γάτα σου να κοιμάται λιγότερο μέσα στην ημέρα, φρόντισε να της δίνεις αρκετή προσοχή και να βρίσκεις τρόπους για να την κάνεις να κινείται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όρισε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθείς πιστά μέσα στην ημέρα, προκειμένου να κρατάς αμείωτο το ενδιαφέρον της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτοί οι διάσημοι αγαπούν τις γάτες και δεν το κρύβουν!

Σκέφτεσαι να αποκτήσεις γάτα; Όσα πρέπει να έχεις κατά νου

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved