Εφηβεία: Μήπως ήρθε η ώρα να εκτοξεύσεις τη δυναμική σου;

Εφηβεία: Εσύ πρέπει να τη ζήσεις και να την απολαύσεις στο μέγιστο δυνατό

Αν είσαι έφηβος αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πολλά τόσο για τον ίδιο σου τον εαυτό όσο και για τους γύρω σου αν πάλι είσαι γονιός είσαι στο κατάλληλο σημείο ώστε να ενημερωθείς για θέματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και γιατί όχι τρόπους να τα αντιμετωπίσεις.

Η εφηβεία είναι μια εξαιρετικά ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή σου και αυτό που θα ήθελα να καταλάβεις μέσα από αυτό το άρθρο είναι ότι η ζωή είναι ένα υπέροχο δώρο με τα θετικά και τα αρνητικά που υπάρχουν μέσα σε αυτή.

Εσύ πρέπει να τη ζήσεις και να την απολαύσεις στο μέγιστο δυνατό γιατί κανείς δεν θα το κάνει για εσένα. Σε αυτό το σημείο θα σταματήσω να σε αναφέρω σαν έφηβο και τη λέξη εφηβεία δεν θα την χρησιμοποιήσω στη συνέχεια γιατί αν θυμάμαι καλά από τη δική μου την εφηβεία με εκνεύριζε απίστευτα η λέξη ή προτάσεις τύπου «εντάξει περνάς εφηβεία, καταλαβαίνω».

Αισθάνεσαι ότι δεν σε καταλαβαίνει κανείς, ότι όλοι είναι εναντίον σου, το παιδί μέσα σου παλεύει να επιβιώσει ενώ το άλλο σου μισό παλεύει με την ενήλικη ζωή σου. Το ξέρω και είναι απόλυτα εντάξει να έχεις αυτές τις μεταβολές στη διάθεσή σου, στον τρόπο σου και στην καθημερινότητά σου. Σκοπός είναι όμως να μην ξεχνάς να απολαμβάνεις τόσο τις ημέρες σου όσο και τον ίδιο σου τον εαυτό.

Αναρωτήθηκα άπειρες φορές τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μου και μέσα στην καρδιά μου την εποχή μου ήμουν σαν κι εσένα, να ξέρεις όμως ότι και τώρα που είμαι σε άλλη ηλικία πάλι αναρωτιέμαι για πολλά πράγματα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, για περίπου 8 χρόνια δίνεις μια εσωτερική μάχη ώστε να διαμορφώσεις τον χαρακτήρα σου ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στην ενήλικη ζωή.

Έρχεσαι αντιμέτωπος με την επιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης ενώ δεν λαμβάνεις καμία ουσιαστική ενημέρωση κατά τα σχολικά σου χρόνια. Πώς θα πάρεις μια τόσο σημαντική απόφαση που θα σε ακολουθήσει σε όλη σου τη ζωή, χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωση; Σου επιτρέπεται να κάνεις λάθη, αυτό να το θυμάσαι και σου επιτρέπεται να αλλάξει επαγγέλματα μέχρι να βρείς αυτό που σε γεμίζει πραγματικά.

Παρακολουθείς την πορεία της κοινωνίας και διαπιστώνεις ότι η αβεβαιότητα υπάρχει σε όλους τους τομείς γύρω σου και δεν αισθάνεσαι καμία ασφάλεια για το αύριο. Η αναξιοκρατία, τα ταξικά κοινωνικά στρώματα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, ο ρατσισμός, ο σχολικός εκφοβισμός, τα στερεότυπα των φύλων και οι κοινωνικές κατευθύνσεις για το ωραίο, το υγιές και το «φυσιολογικό» σου δημιουργούν βάρος και δεν ξέρεις τον κατάλληλο τρόπο να εκφραστείς κι αν εκφραστείς το κάνεις με λάθος τρόπο, σύμφωνα με τους ενήλικες.

Οι φίλοι σου γίνονται τα αδέλφια που δεν είχες και οι γονείς σου κόκκινο πανί σε κάθε συζήτηση που πέφτει στο τραπέζι.
Εάν συμφωνείς σε κάτι από τα παραπάνω που αναφέρω τότε είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, συμφωνούμε λοιπόν ότι όλα αυτά ή έστω κάποια από αυτά συμβαίνουν σε εσένα και τους συνομίληκούς σου.

Μήπως ήλθε η ώρα λοιπόν να βελτιώσεις βήμα βήμα τη ζωή σου και να αρχίσεις να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου;
Από πού να ξεκινήσεις;

Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να αρχίσεις να μιλάς ανοιχτά με τους συνομίληκούς σου για τα θέματα που σας απασχολούν;

Φτιάξε ένα Accountability Group, μια ομάδα ανθρώπων δηλαδή που είστε κοντά στην ιδιοσυγκρασία και μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας, τις σκέψεις σας και το πλάνο δράσης σας. Βάλτε κανόνες για το πώς ακριβώς θα λειτουργεί αυτή η ομάδα, ξεκινήστε με ένα group αρχικά πχ στο viber ή στο whats app και πείτε ότι θα βρίσκεστε και μια φορά το μήνα από κοντά. Κρατήστε την ομάδα περιορισμένη και μόνο για θέματα συγκεριμένα ώστε να μην κουράζει. Ρίξτε άφοβα τις ιδέες σας και μιλήστε ανοιχτά, θα μάθετε πολλά από την μεταξύ σας συνεργασία αλλά και το πώς να λειτουργείτε μέσα στο σύνολο.Σκέψου ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος που επιθυμείς να σου φαίρονται οι γονείς σου, οι φίλοι σου, τα αδέλφια σου και γενικά οι άνθρωποι που υπάρχουν στη ζωή σου. Γίνε ξεκάθαρος για το τι αποζητάς και ποια σχέση επιθυμείς να έχεις μαζί τους. Προσπάθησε να μην είσαι ακραίος με κανέναν και δείξε τους ότι αυτό γίνεται για να μαλακώσουν οι σχέσεις σας και όχι για να καταστραφούν.

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου και στις δραστηριότητες που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα. Η τεχνολογία έχει τη δική της μαγεία το ξέρω, προσπάθησε όμως μέσα στην ημέρα σου να μένεις αρκετά εκτός οθόνης και να ασχολήσε με δραστηριότητες που βοηθούν το σώμα σου να δυναμώσει και το μυαλό σου να εξελιχθεί.

Μίλα με έναν Coach για όλα τα θέματα που σε προβληματίζουν και δεν μπορείς να μοιραστείς με κανέναν. Το Youth Coaching είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό και ήδη αρχίζει να εδραιώνεται στη χώρα μας. Ο Coach δεν είναι ψυχολόγος, μέντορας ούτε σύνβουλος είναι όμως εκείνος ο άνθρωπος που θα σου κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις ώστε να σου διευρύνει τον τρόπο σκέψης, να μάθεις ποιος ακριβώς είσαι και τι θέλεις να κάνεις. O Coach σου είναι ο επαγγελματίας που θα σε ενδυναμώσει για να βιώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή σου και να απογηώσεις τη δυναμική σου οδεύοντας προς την ενηλικίωση.

Κλείνοντας θα ήθελα να σου πώ ότι δεν είσαι μόνος σε αυτή τη ζωή, ότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν και ότι αν εμπιστευθείς την εσωτερική σου φωνή όλα θα πάνε καλύτερα.
Ζεις μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής σου, θα την αφήσεις να περάσει ανεκμετάλλευτη;

Ευχαριστούμε την Χριστίνα Δ. Πίκουλα Personal Coach
Instagram: @happychoices_bychristina

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved