«Απέτυχα στις Πανελλήνιες!»: Τι πρέπει να σκεφτείς από εδώ και μπρος

Αποτυχία δεν σημαίνει πως έχεις αποτύχει στα πάντα!

Οι μαθητές μας εφοδιασμένοι με τις γνώσεις που απέκτησαν όλη τη χρονιά και την σκληρή προετοιμασία τους, ξεκινούν όλο ελπίδα αλλά και άγχος για το πώς θα γράψουν, για το αν τελικά καταφέρουν να μπουν στην πολυπόθητη σχολή! Και ασφαλώς θα υπάρξουν οι πρώτοι και οι «τυχεροί» με τα γέλια, τις αγκαλιές και τα δάκρυα χαράς να κυλούν στα μάγουλά τους, θα τρέξουν όμως και πολλά δάκρυα στενοχώριας και θλίψης, εξαιτίας της αποτυχημένης προσπάθειας να εισαχθούν σε μια σχολή ή στη σχολή της επιλογής τους!

Ακόμα και εκείνοι που δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, ενδεχομένως θα στενοχωρηθούν από την αποτυχία τους, που όσο και να ήταν αναμενόμενη, όπως ξέρουμε η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

Ας κρατήσουμε λοιπόν κάποιες συμβουλές στο μυαλό μας για την αποτυχία!

Αποτυχία δεν σημαίνει πως έχεις αποτύχει στα πάντα! Πρόκειται για μία εξέταση που προφανώς καθορίζει το άνοιγμα της φοιτητικής σου ζωής και χειροκροτείται από όλους, δεν είναι όμως και το τέλος του κόσμου!

Η αποτυχία δεν σε καθορίζει! Δεν σημαίνει πως θα αποτυγχάνεις σε ότι κάνεις στη ζωή σου! Ούτε θα την κουβαλάς αιώνια… Άλλωστε σε λίγο καιρό, κανείς δεν θα την θυμάται!

Η αποτυχία δεν σε περιορίζει, μπορείς να προσπαθήσεις ξανά! Άλλωστε τώρα πια, ο δρόμος θα είναι στρωμένος εφόσον θα κάνεις μόνο …επαναλήψεις μία ολόκληρη χρονιά, για σκέψου το!

Η αποτυχία μπορεί να αποτελεί βήμα προς την επιτυχία! Ναι, καλά διάβασες, καθώς μπορεί να σου ανοίξει πόρτες που ούτε καν είχες σκεφτεί! Μπορείς να δεις μία διαφορετική οπτική αν δεν θέλεις να προσπαθήσεις ξανά, φτάνει να «επιτρέψεις» στο μυαλό σου να γίνει λίγο πιο …δημιουργικό! Τόσες νέες δουλειές έχουν ανοίξει τελευταία από λαμπρούς νέους που αρκετοί απέτυχαν στις συγκεκριμένες εξετάσεις, όχι όμως στις εξετάσεις τις οικονομικο-επαγγελματικές!

Οι σπουδές σου μπορούν να πραγματοποιηθούν! Οι σπουδές σε ένα αντικείμενο που σου αρέσει, σε κάποια ιδιωτική σχολή ή ακόμα και στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να σου δώσουν μία ανάσα αισιοδοξίας σας.

Επαναπροσδιορισμός στόχων! Αυτή είναι η καλύτερη στάση αντιμετώπισης, όπου θα δεις τώρα πια με πιο καθαρό μυαλό και αφού πάρεις λίγη απόσταση, τι θέλεις τελικά να κάνεις!

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved