Αυτή η συνταγή για matcha cupcakes θα δώσει άλλη διάσταση στο αγαπημένο μας γλυκό

Γλυκά, μαλακά και άκρως γευστικά τα matcha cupcakes θα γίνουν η νέα σου εμμονή, ειδικά όταν δεις πόσο εύκολο είναι να τα φτιάξεις.

Μπορεί μέχρι τώρα να μην είχα σκεφτεί πως τα κλασσικά cupcakes με το frosting από πάνω της σοκολάτας ή της βανίλιας θα μπορούσαν να συνδυαστούν με το πράσινο τσάι, κι όμως να που το τσάι matcha με διέψευσε και ταίριαξε τέλεια με αυτά τα νόστιμα κεϊκάκια.

Η συνταγή για να τα φτιάξεις είναι απίστευτα εύκολη και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει, αφού πέρα από superfood το τσάι matcha δίνει μια ελαφριά γλυκύτητα στα cupcakes, κάνοντάς τα το ιδανικό επιδόρπιο ακόμα και για εσένα που τα περισσότερα γλυκά τέτοιου τύπου σε «λιγώνουν». Κάτι ακόμα που θα σε ευχαριστήσει με τη συγκεκριμένη συνταγή είναι πως τα cupcakes θα μείνουν αφράτα για τουλάχιστον 4 μέρες.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή και το τι είναι το τσάι matcha.

Το Matcha είναι μια ιαπωνική σκόνη πράσινου τσαγιού που παρασκευάζεται από αποξηραμένα νεαρά φύλλα τσαγιού. Το Matcha έχει ελαφρώς γλυκιά και γήινη γεύση. Τα φύλλα καλλιεργούνται σε θάμνους πράσινου τσαγιού και διατηρούνται υπό σκιά. Η απόχρωση αυξάνει την ποσότητα της περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη στα φύλλα, δημιουργώντας ένα λαμπερό πράσινο χρώμα γεμάτο με θρεπτικά συστατικά.

Η σκόνη Matcha έχει μια εθιστική, απαλή γεύση πράσινου τσαγιού. Προσθέτει βαθιά πολυπλοκότητα στα αρτοσκευάσματα και συμπληρώνει υπέροχα τη λευκή σοκολάτα.

Το matcha «τελετουργικού βαθμού» είναι το matcha υψηλότερης ποιότητας με το πιο πλούσιο λαμπερό πράσινο χρώμα, την περισσότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και τη μικρότερη ποσότητα πικρής γεύσης. Αντίθετα, το matcha που χρησιμοποιείται γενικά για ψήσιμο είναι χαμηλότερης ποιότητας - επειδή οι γεύσεις δεν είναι τόσο καθαρές - έχουν μικρή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και είναι πιο πικρές.

Ανάλογα με το πόσο έντονο είναι και το χρώμα μπορείς να διαλέξεις όποιας ποιότητας matcha θες για τα cupcakes σου.

Εξοπλισμός κουζίνας που θα χρειαστείς για τα matcha cupcakes

Ζυγαριά Κουζίνας: για κάθε συνταγή ψησίματος, θα παρατηρήσεις ότι τα υλικά αναγράφονται κατά μέτρηση και κατά γραμμάρια. Πίστεψέ με, θα θέλεις να ακολουθήσεις τα γραμμάρια για την πιο ακριβή αλάνθαστη συνταγή.
Λεπτό διχτυωτό κόσκινο: Θα χρειαστείς ένα κόσκινο με λεπτό πλέγμα ή ένα κοσκινιστικό για να κοσκινίσεις τα ξηρά συστατικά και τη σκόνη matcha.
Ηλεκτρικό μίξερ χειρός: θα χρειαστείς ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός για να χτυπήσεις τα αυγά μέχρι να γίνουν ανοιχτό κίτρινο και να χτυπήσεις τη γκανάζ matcha. Μπορεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσεις ένα σύρμα χειρός, καθώς θα χρειαστεί να χτυπήσεις αυτά τα συστατικά μέχρι να γίνουν πολύ ελαφριά και αέρινα.
Μπολ ανάμειξης: θα χρειαστείς μπολ ανάμειξης διαφορετικού μεγέθους για τα ξηρά υλικά, τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο και τη γκανάζ matcha.
Ταψί ψησίματος για cupcake: οποιαδήποτε αντικολλητική φόρμα για cupcake θα λειτουργήσει για αυτήν τη συνταγή.
Φόρμες για cupcake: θα χρειαστείς φορμάκια για cupcakes που θα χωράνε μέσα στο ταψί ψησίματος.
Star tip και piping bag: για το frosting, θα χρειαστείς ένα star tip και ένα piping bag.

Υλικά που θα χρειαστείς για τα matcha cupcakes

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: το απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις θα είναι η βάση αυτών των cupcakes.
Σκόνη Matcha: Όταν χρησιμοποιείς σκόνη matcha, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς την καλύτερη γαστρονομική ή «τελετουργική» σκόνη matcha που μπορείς να βρεις.
Baking Powder: το κύριο συστατικό που φουσκώνει που θα δημιουργήσει μια ελαφριά και αέρινη δομή.
Αλάτι: αναδεικνύει τις γεύσεις των άλλων συστατικών και εξισορροπεί και τη ζάχαρη.
Μεγάλα Αυγά: Δέσε το μείγμα σου με τα αυγά, κάτι που θα βοηθήσει και στο ψήσιμο των cupcakes.
Ζάχαρη κρυσταλλική: γλυκαίνει τα cupcakes και βοηθά τα αυγά να αφρίσουν για να δημιουργήσουν μια απαλή και αέρινη ψίχα.
Ανάλατο βούτυρο: χρησιμοποίησε ανάλατο βούτυρο για να ελέγξεις την ποσότητα αλατιού που μπαίνει στο μείγμα σου. Το βούτυρο προσθέτει λίπος που βοηθά στην υγρασία του cupcake.
Φυτικό λάδι: η ανάμειξη φυτικού λαδιού και βουτύρου είναι ο τέλειος συνδυασμός που θα κρατήσει το cupcake ελαφρύ και υγρό για μέρες.
Εκχύλισμα βανίλιας: προσθέτει μια νότα γεύσης στα cupcakes.
Γάλα: προσθέτει υγρασία και λίπος που δημιουργεί την υγρή και αφράτη ψίχα.

Τι θα χρειαστείς για την matcha ganache

Heavy Whipping Cream: βαριά σαντιγί, η οποία όταν χτυπηθεί θα μετατραπεί σε σαντιγί που θα δημιουργήσει μια ελαφριά και αφράτη ganache.
Τσιπς λευκής σοκολάτας: φρόντισε να χρησιμοποιειήσεις τσιπς λευκής σοκολάτας υψηλής ποιότητας για καλύτερα αποτελέσματα.
Matcha Powder: θα χρειαστεί να κοσκινίσεις τη σκόνη matcha στα λιωμένα λευκά τσιπς σοκολάτας για να αποτρέψεις τη δημιουργία μεγάλων σβώλων.

Εκτέλεση

1. Ανακάτεψε τα ξηρά συστατικά. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη σκόνη matcha, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.

2. Χτύπα τα αυγά. Χρησιμοποιώντας το μίξερ βάσης με εξάρτημα με κουπιά ή ηλεκτρικό μίξερ χειρός, χτύπησε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να αφρατέψουν. Όσο λειτουργεί το μίξερ, πρόσθεσε σιγά σιγά τη ζάχαρη και συνέχισε το χτύπημα των αυγών σε δυνατή ένταση μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει πολύ ανοιχτό κίτρινο, περίπου 6 λεπτά.

3. Πρόσθεσε τα ξηρά υλικά. Δουλεύοντας σε 3 παρτίδες, ρίξε το 1/3 από το μείγμα ξηρών υλικών στα αυγά και χτύπησε σε χαμηλή φωτιά να ενσωματωθούν. Συνέχισε με τα υπόλοιπα τρίτα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Το μείγμα μπορεί να γίνει παχύρρευστο και δύσκολο να ανακατευτεί, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.


4. Ζέστανε το γάλα και το βούτυρο. Σε ένα μέτριο θερμαντικό μπολ, βάλε στον φούρνο μικροκυμάτων το γάλα και το βούτυρο μέχρι αυτό να λιώσει. Φρόντισε όμως, να μην βράσεις το γάλα. Στη συνέχεια πρόσθεσε τη βανίλια και το λάδι και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν.

5. Πρόσθεσε το μείγμα με το γάλα. Χτυπήστε το γάλα προσθέτοντας 3/4 φλιτζανιού από το μείγμα με το matcha, το βούτυρο και τα αυγά και στη συνέχεια, ρίξε όλο το νέο μείγμα στο μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

6. Γεμίζις και ψήνεις. Ρίξε τη ζύμη στη στρωμένη φόρμα για cupcakes περίπου μέχρι τα 2/3 και ψήσε στους 180°C για 15 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχεις τοποθετήσει στη μέση.

https://www.instagram.com/reel/Cu2wA-TPR5b/

Για το frosting

Ζέστανε 3/4 του φλιτζανιού της παχύρρευστης κρέμας σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει και να σιγοβράζει.Κοσκινίζουμε σε σκόνη matcha.

Κοσκίνισε τη σκόνη matcha και χτύπησε το μείγμα μέχρι να ενωθεί.

Λιώσε τη λευκή σοκολάτα. Τοποθέτησε τη λευκή σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα και ρίξε τη ζεσταμένη παχύρρευστη κρέμα matcha πάνω από τη λευκή σοκολάτα.

Άφησε τη σοκολάτα να καθίσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια ανακάτεψε τη σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Τέλος, κοσκίνισε ξανά το μείγμα σοκολάτας matcha μέσα από ένα λεπτό κόσκινο για να αφαιρέσετε τυχόν εναπομείνασες σβώλους.

Κάλυψε με πλαστικό περιτύλιγμα τη σοκολάτα matcha και άφησέ τη στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να κρυώσει ή όλη τη νύχτα.

Μόλις η γκανάζ κρυώσει, χρησιμοποιώντας ένα εξάρτημα με το σύρμα του ηλεκτρικού μίξερ σου, χτύπησε απαλά τη γκανάζ στο χαμηλό και σταδιακά δούλεψε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι η γκανάζ να γίνει ελαφριά και αφράτη για περίπου 1 λεπτό.

Ρίξε τα υπόλοιπα 3/4 του φλιτζανιού κρύα κρέμα γάλακτος και χτύπησε σε χαμηλή ταχύτητα αυξάνοντας σιγάσιγά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές και η σαντιγί να κρατήσει το σχήμα της για άλλα 1-2 λεπτά.

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved