Γιατί αισθάνεσαι αγχωμένη πιο έντονα το πρωί;

Μάθε τα πάντα για το πρωινό άγχος και αντιμετώπισέ το δραστικά.

Ας το παραδεχτούμε, το άγχος μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας με απροσδόκητο τρόπο, από εκεί που δεν το περιμένεις. Για μερικούς, όμως, το αίσθημα αυτό εντείνεται κατά τις πρωινές ώρες, δημιουργώντας έντονο αίσθημα δυσφορίας και πίεσης. Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να το αντιμετωπίσεις και ποια είναι τα αίτια που αισθάνεσαι έτσι; Μάθε τα πάντα διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές.

Γιατί το πρωινό άγχος είναι πιο tricky;

Να θυμάσαι, πως δεν είσαι η μόνη που αισθάνεται έτσι. Η 28χρονη Amber, η οποία είναι content marketing executive μοιράζεται την εμπειρία της μαζί μας και δηλώνει:

«Το άγχος ήταν πάντα μέρος της ζωής μου, αλλά μόνο όταν μετακόμισα στο Σέφιλντ, όταν ήμουν 24 ετών, ο γιατρός μου με βοήθησε να πάρω μέτρα για να διαχειριστώ την ψυχική μου υγεία».

Πώς επιδρούν τα 11 λεπτά καθημερινής άσκησης στον οργανισμό σου;

«Τελικά διαγνώστηκα με κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή. Το άγχος μου είναι εμφανές σωματικά και ψυχικά. Υποφέρω συχνά από αυξημένο καρδιακό ρυθμό, τρόμο και γρήγορη αναπνοή, που κλιμακώνονταν σε κρίσεις άγχους. Παλεύω επίσης με τις άγρυπνες νύχτες και τις μαύρες μέρες, όπου παλεύω να αφήσω το κρεβάτι μου. Όταν το άγχος μου ήταν στο χειρότερο του σημείο, ο εγκέφαλός μου ήταν γεμάτος με σκέψεις του στυλ! «τι θα γινόταν αν», πριν καν προλάβω να βγω από την εξώπορτα για να πάω στη δουλειά και μερικές φορές αντιμετώπιζα κρίσεις πανικού. Η αϋπνία οδηγούσε σε ατελείωτες αμφισβητήσεις του εαυτού μου για πράγματα που είχα πει ή είχα κάνει και τι αποτέλεσμα επρόκειτο να έχουν. Ανήσυχα πρωινά κατέστρεφαν τη δουλειά μου, αν κατάφερνα να φύγω από το σπίτι».

Η κύρια αιτία που αισθάνεσαι πάρα πολύ αγχωμένη το πρωί είναι επειδή στην αρχή της ημέρας, το μυαλό κατακλύζεται ευκολότερα από αρνητικές σκέψεις και «μπουκώνει» με όλες εκείνες τις υποχρεώσεις, που πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατόν. Για τους περισσότερους ανθρώπους η κορτιζόλη, η ορμόνη τους άγχους, είναι σε υψηλά επίπεδα κατά το πρωινό ξύπνημα προκαλώντας στρες και ένταση.

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να αισθανθείς καλύτερα είναι να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες, να σηκωθείς από το σημείο που κάθεσαι, να κάνεις ένα περπάτημα διάρκειας δέκα λεπτών ακούγοντας μουσική ή μιλώντας στο τηλέφωνο με ένα στενό πρόσωπο του περιγύρου σου. Μην ξεχνάς, πως αυτό είναι κάτι παροδικό και είσαι τόσο δυνατή, που μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Δε θα σε νικήσει! Ωστόσο, αν αισθάνεσαι αδύναμη μπροστά σε αυτό που βιώνεις και το συγκεκριμένο αίσθημα επιμένει και δεν υποχωρεί με τίποτα, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.

Πίστεψε στον εαυτό σου και μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Πηγή κεντρικής: pexels.com

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved