Συναισθηματική πείνα: Τι είναι και πώς μπορείς να την περιορίσεις

«Χτίσε» μία ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και εμπλούτισε την διατροφή σου, χωρίς περιορισμούς!

Έχεις «τσακώσει» ποτέ τον εαυτό σου, να στρέφεται στο φαγητό, θεωρώντας πως αυτό είναι το «καταφύγιο» σου, το οποίο θα κάνει πιο ήπια τα αρνητικά συναισθήματά σου; Αυτό, σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, ονομάζεται συναισθηματική πείνα. Εάν αισθάνεσαι άγχος, πλήξη, μοναξιά, θλίψη ή κούραση το φαγητό δεν είναι η λύση των προβλημάτων σου. Έτσι, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να το περιορίσεις, δεν έχεις παρά να διαβάσεις τις παρακάτω γραμμές.

Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πώς μπορείς να την ελέγξεις

Τι αναγκάζει κάποιον να στραφεί στο φαγητό, λόγω των συναισθημάτων του;

Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει την επιθυμία μας για φαγητό. Παρόλα αυτά, οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι το εργασιακό στρες, οι οικονομικές ανησυχίες, τα προβλήματα υγείας και σχέσεων, όπως και οι περιοριστικές δίαιτες. Η συναισθηματική υπερφαγία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μία αυτόματη συμπεριφορά, που εδραιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Θεωρείται διατροφική διαταραχή;

Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού δε θεωρείται από μόνη της διατροφική διαταραχή, όμως υποδηλώνει πως η σχέση του ατόμου με το φαγητό είναι διαταραγμένη. Δε χρειάζεται να φτάσεις στο σημείο να διαγνωστείς με διατροφική διαταραχή, για να αναζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Άλλωστε, το ζητούμενο είναι να οικοδομήσεις μία ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, γιατί σου αξίζει.

peina2

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη συναισθηματική πείνα;

Τρώγε ενσυνείδητα

Άκουσε τον οργανισμό σου και τις ανάγκες του! Η ενσυνείδητη κατανάλωση φαγητού είναι το «κλειδί» που θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τι, πότε, πόσο και γιατί τρως. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να συμβάλλει και στην απώλεια βάρους, βάσει ερευνών, αλλά και στη δημιουργία μίας αρμονικής σχέσης με τη διατροφή.

Η πιο εύκολη συνταγή για μπάρες δημητριακών που θα τρως στο σχολείο (και όχι μόνο)

Περισπασμοί και ταχύτητα

Όταν τρως το φαγητό σου, επικεντρώσου σε αυτήν τη συγκεκριμένη ενέργεια, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου από την τηλεόραση ή το κινητό σου. Ακόμη, όσο δύσκολο κι αν είναι, λόγω υποχρεώσεων, περιόρισε την ταχύτητα, με την οποία απολαμβάνεις το γεύμα σου, ώστε να μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις, αλλά και να δώσεις χρόνο στο σώμα σου, να αντιληφθεί εγκαίρως το σημείο κορεσμού του.

peina3

Εν τέλει, σε περίπτωση που θεωρείς πως δε μπορείς να αντιμετωπίσεις τα διατροφικά σου ζητήματα μόνη σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, ώστε να λύσετε μαζί όλα όσα σε ταλαιπωρούν, κάνοντας μία νέα αρχή και ανακτώντας τη διατροφική ισορροπία.


Πηγή κεντρικής: Unsplash.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο σολομός, τα φασόλια και άλλες 6 τροφές θα γίνουν οι «σύμμαχοί» σου ενάντια στην ακμή

3 τρόποι να καθαρίσεις τη θήκη του κινητού και να είναι σαν καινούρια

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved