Η φίλη σου σε ανταγωνίζεται αλλά δεν θέλεις να χαλάσεις τη σχέση σας: Τι να κάνεις

Τι γίνεται όταν μπαίνει ο ανταγωνισμός στη φιλική σχέση; 

Τι θα κάνεις αν η φίλη σου έχει την τάση για παράδειγμα να υποτιμά τις επιτεύξεις σου, λέγοντας πως δεν έκανες και κάτι σημαντικό; Ίσως σε βλέπει ανταγωνιστικά…

• "Νιώθω ότι συγκρίνεται διαρκώς μαζί μου!": Αν η φίλη σου δεν χάνει την ευκαιρία να τονίσει πόσο πιο καλή είναι σε δεξιότητες από εσένα, πόσο πιο όμορφο φόρεμα αγόρασε προχθές από το δικό σου, πόσο εκείνη αντιμετωπίζει πιο δύσκολες καταστάσεις σε σχέση με εσένα…
• "Με μειώνει σε ότι και να κάνω!": Αν αντιλαμβάνεσαι πως προσπαθεί να μειώσει και να υποτιμήσει ότι και να κάνεις, τονίζοντας πως ήταν εύκολο, δεν ήθελε ιδιαίτερο μυαλό ή γνώσεις, ότι το κάνει ο οποιοσδήποτε, μάλλον δεν σε βλέπει και τόσο φιλικά!
• "Δεν με ενθαρρύνει!": Όλοι μας θέλουμε να ακούσουμε μία καλή κουβέντα, πόσο μάλλον από τη φίλη μας. Αν όμως αυτό που παίρνεις από εκείνη είναι οτιδήποτε θα μπορούσε να σου χαλάσει τη διάθεση και να σου ρίξει την αυτοεκτίμηση, τότε …


«Τι μπορώ να κάνω; Πως μπορώ να την αντιμετωπίσω; Δεν θέλω να χαλάσω τη φιλία μας…»

Μίλησε μαζί της: Μπορείς να της μιλήσεις για το πώς αισθάνεσαι, πως νιώθεις με τη συμπεριφορά της, φέρε παραδείγματα. Αν βέβαια είναι κάτι που εκείνη το κάνει στοχευμένα και με συγκεκριμένο σκοπό, μην περιμένεις πως θα βγάλεις άκρη. Αν όμως της βγαίνει (μην ξεχνάμε πως ο καθένας κουβαλάει το δικό του σταυρό), θα καταλάβει - αν όχι αμέσως σταδιακά, τι της λες και πως είναι η συμπεριφορά της. Πες της πως νιώθεις για εκείνη, τι σου αρέσει και τι σε κάνει να την θέλεις δίπλα σου και στη ζωή σου …

Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα. Το να αποφύγεις να της μιλήσεις για καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτούν τον ανταγωνισμό και που μπορεί να την κάνουν να σε ζηλεύει, δεν βοηθάει αν πιστεύεις ότι είστε φίλες βέβαια. Αν είστε απλά γνωστές, τότε ναι, μπορεί να κάνει μία μικρή διαφορά αλλά δεν νομίζω πως σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα η γνώμη της εφόσον δεν είστε συναισθηματικά κοντά… Ο ανταγωνισμός στη φιλική σχέση δεν έχει χώρο, όπως και σε όλες τις σχέσεις που υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο.

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha

Διάβασε όλα τα άρθρα της ειδικού ΕΔΩ

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved