Ελλάδα ακούς; Τι είναι το upskirting και σε ποιες χώρες έχει ποινή φυλάκισης

Το upskirting προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία σε πολλές χώρες μετά την ανεξέλεγκτη χρήση κινητών με κάμερα.

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί τα τελευταία χρόνια η ραγδαία αύξηση των υποθέσεων σεξουαλικού εκβιασμού ειδικότερα εκείνων που έχουν ως στόχο εφήβους, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρία ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Το «Upskirting» βρίσκεται στην κορυφή της λίστας καταγγελιών και εν έτη 2023 οφείλουμε να γνωρίζουμε τι είναι για να προφυλαχθούμε.

Tι είναι το upskirting

Ουσιαστικά μιλάμε για τη λήψη φωτογραφιών κάτω από τη φούστα ή το φόρεμα μιας γυναίκας/κοπέλας προφανώς παρά την θέλησή της. Η αρρωστημένη αυτή ενέργεια ουσιαστικά φωτογραφίζει την περιοχή του εσώρουχου και μερικές φορές των γεννητικών οργάνων. Σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφίες ή βίντεο ανεβαίνουν σε ακατάλληλες ιστοσελίδες, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλες πλατφόρμες.

Στην Μεγάλη Βρετανία ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα που έπειτα από 18μηνη εκστρατεία, το Upskirting έγινε ποινικό αδίκημα στην Αγγλία και την Ουαλία. Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν σήμερα στη Φινλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ινδία. Το 2020 η Γερμανία ποινικοποίησε το upskirting με την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ να δηλώνει: «Η φωτογράφιση κάτω από την φούστα ή μέσα από την μπλούζα μιας γυναίκας είναι μια αναίσχυντη παραβίαση της ιδιωτικότητάς της, η οποία εφεξής θα τιμωρείται».

Sextortion: Τι είναι ο σεξουαλικός εκβιασμός και πώς θα προφυλαχθείς

Οι εκκλήσεις για την ποινικοποίηση της ενέργειας αυτής πυροδοτήθηκαν από μια εκστρατεία δύο Γερμανίδων τον περασμένο χρόνο, στην οποία είχαν απευθύνει έκκληση μέσω του διαδικτύου ζητώντας να ληφθούν επειγόντως μέτρα. Η μία από αυτές είχε πέσει θύμα upskirting δύο φορές όταν ήταν έφηβη. Το κείμενο της φοιτήτριας κινηματογράφου Χάνα Ζάιντελ και της δημοσιογράφου Ιντα Ζάσενμπεργκ συγκέντρωσε 90.000 υπογραφές υποστήριξης.

Μια παρόμοια εκστρατεία είχε ξεκινήσει στη Βρετανία η ακτιβίστρια Τζίνα Μάρτιν όταν δύο άνδρες πήραν φωτογραφία κάτω από τη φούστα της στη διάρκεια ενός φεστιβάλ στο Λονδίνο.

Πηγή κεντρικής: pexels.com

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved