Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει καλή υγεία και τέλεια διάθεση - Πώς θα τα καταφέρεις

Πόνταρε στην ΥΓΕΙΑ σου φροντίζοντας τη διατροφή σου! Κάν'το με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής! #WorldFoodDay

Παγκόσμια ημέρα διατροφής σήμερα και δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη σπουδαιότητα των τροφίμων στην καθημερινότητά μας. Τα τρόφιμα είναι το πιο βασικό αγαθό -μαζί με το νερό- για την επιβίωσή μας. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε το 1946 όταν ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ αναγνώρισε τα τρόφιμα, όχι ως προνόμιο των λίγων, αλλά ως δικαίωμα όλων. Κύριος στόχος τους ήταν ο περιορισμός της πείνας και του υποσιτισμού στον πλανήτη.

«Μέτρον Άριστον»

Ένας από τους λόγους που η Παγκόσμια ημέρα τροφίμων-Διατροφής είναι τόσο σημαντική είναι επειδή μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να τρώμε με σύνεση, να τρεφόμαστε υγιεινά και με μέτρο.

5 εύκολοι και νόστιμοι τρόποι να τρως περισσότερα λαχανικά

Σημασία της διατροφής για την υγεία μας

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η σύγχρονη διατροφή μας (υπερκατανάλωση έτοιμου και τυποποιημένου φαγητού) συνδέεται με την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού, αναπνευστικές διαταραχές, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα κτλ). Και παρόλα αυτά το πρόβλημα της παχυσαρκίας σε ανεπτυγμένες χώρες απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών.


Τι σημαίνει τρώμε υγιεινά

Η απάντηση είναι να μην τρώμε χωρίς σταματημό, δηλαδή να μη λαμβάνουμε τροφή σε ποσότητα μεγαλύτερη από όσο επιβάλλουν οι φυσιολογικές ανάγκες και η φυσική δραστηριότητα μας.

Η υγιεινή διατροφή αφορά την κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων στις σωστές ποσότητες. Έτσι, θα συμβάλουμε στη μείωση της άσκοπης σπατάλης τροφίμων και στη μείωση των ανθρώπων που πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι.

Μερικά tips για υγιεινή διατροφή:

  1. Ελάττωσε το αλάτι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά μόλις 6 γραμμάρια αλατιού, δηλαδή 1 κουταλάκι αλάτι.
  2. Ελάττωσε τη ζάχαρη. Αντικατάστησε τη λευκή με καστανή ζάχαρη και μέλι.
  3. Να αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα 0%, γιατί τα λιπαρά βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών που χρειάζεται ο οργανισμός.
  4. Κράτα τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως σιτηρά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, στη διατροφή σου ακόμα και όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Ειδικά τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης! Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές ινών, καλίου, μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και φαινολικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.
  5. Κατανάλωσε «καλά» λιπαρά, δηλαδή ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, φυτικά έλαια.
  6. Πιες 8-12 ποτήρια νερό καθημερινά.
  7. Περιόρισε τα έτοιμα φαγητά!


Αγάπησε τον εαυτό σου και φρόντισε για την υγεία σου... απολαμβάνοντας μια ισορροπημένη διατροφή!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Unsplash

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved