Βρήκες νεογέννητο γατάκι; 5 συμβουλές για να το φροντίσεις σωστά

Ένα νεογέννητο γατάκι σου χτύπησε την πόρτα; 5 συμβουλές που θα σου φανούν...σίγουρα χρήσιμες!

Βρήκες νεογέννητο γατάκι; 5 συμβουλές για να το φροντίσεις σωστά

Πριν 3 μέρες, καθόμουν το μεσημέρι στο σαλόνι και καθώς χάζευα στην τηλεόραση ξαφνικά…άρχισα να ακούω νιαούρισμα από γατάκι. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν η ιδέα μου αλλά καθώς πέρναγε η ώρα το άκουγα ξανά και ξανά! Το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις συνειδητοποίησα ότι κλαίει, γιατί πιθανότατα το είχε παρατήσει η μητέρα του, ήταν να ψάξω να το βρω!

Μη ξέροντας τι να κάνω, έβαλα σε ένα μπολάκι νερό και κατέβηκα κάτω να ψάξω αλλά πουθενά…μετά από λίγο το ξανά ακούω να κλαίει αλλά δε μπορούσα να καταλάβω που ακριβώς βρισκόταν μέχρι…που το βρήκα κάτω από το σπίτι μου κρυμμένο και φοβισμένο.

Σκέφτεσαι να αποκτήσεις γάτα; Όσα πρέπει να έχεις κατά νου

Μάθε πως να φροντίσεις ένα νεογέννητο γατάκι!

Έτρεμε από το φόβο και από το κρύο (τα μωρά γατάκια κρυώνουν και ας έχει έξω υψηλή θερμοκρασία)! Φώναξα τον πατέρα μου, το πήραμε αγκαλιά και προσπαθούσαμε να το κάνουμε να μας εμπιστευτεί χαϊδεύοντας το και φτιάχνοντας του ένα χώρο για να κοιμηθεί το βράδυ.

Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε πόσο ημερών ήταν, μιας και παίζει ρόλο για το πώς θα το φροντίσεις και με ποιόν τρόπο θα το ταΐσεις και περιμέναμε να έρθει το επόμενο πρωί για να απευθυνθούμε γι΄αρχή σε ένα pet shop για να πάρουμε γάλα και ορισμένες οδηγίες.

 

Καταλάβαμε ότι το γατάκι είναι 4 βδομάδων γιατί δεν ήθελε να πιει γάλα με το μπιμπερό, αλλά μόνο του (έτσι μπορείς να το καταλάβεις). Σιγά-σιγά μας εμπιστεύτηκε, εξερευνάει τον χώρο και το βράδυ; Πηγαίνει στον χώρο που του έχουμε φτιάξει για να κοιμάται, από μόνο του.

Το point του σημερινού θέματος; Σου έχω 5 συμβουλές, σε περίπτωση που σου χτυπήσει και εσένα τη πόρτα ένα γατάκι ή έχεις υιοθετήσει,  για το πώς να το φροντίσεις σωστά ως νεογέννητο και τι πρέπει να προσέξεις.

@rusticmoonfarmstead #adorable #adorablebabies #adorableanimals #preciousmoments #fyp #foryourpage #kitten #kittensoftiktok #kittenlove #baby #cutenessoverloaded ♬ Can't Help Falling in Love - Haley Reinhart

 

Αν δεν υπάρχει μητέρα σε περιμένει πολύ δουλειά! Θα γίνεις εσύ η μητέρα του και ακολούθησε όλα τα παρακάτω.

Ζέστη

Τα γατάκια κουλουριάζονται το ένα πάνω στο άλλο καθώς και πάνω στην μητέρα για να διατηρήσουν την θερμοκρασία τους. Αν αναπτυχθεί υποθερμία, είναι ήδη κοντά τους μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου. Μπορείς να το αποτρέψεις φυσικά με τους εξής τρόπους: Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 35οC για 0 – 2 εβδομάδων νεογέννητα (πριν ανοίξουν τα μάτια τους), 28οC για γατάκια 2 – 3 εβδομάδων και 25oC για μεγαλύτερα των 3 εβδομάδων.

baby kittens

Χρησιμοποίησε μπουκάλια ζεστού νερού τυλιγμένα με πετσέτες και θερμοφόρες για να διατηρήσεις την θερμοκρασία που επιθυμείς. Κοινές ή ειδικές υπέρυθρες λάμπες θέρμανσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν τα γατάκια έχουν διέξοδο και μπορούν να αποφύγουν το φως όποτε θέλουν.

Προσοχή: Η υπερθερμία μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε αφυδάτωση, την συχνότερη δηλαδή αιτία θανάτου.

Σπίτι

Χαρτοκιβώτια, τσάντες και κλουβιά μεταφοράς μπορούν να παίξουν τον ρόλο της θερμοκοιτίδας. Το δάπεδό τους να είναι ζεστό, απορροφητικό, μαλακό και να μην περιέχει τρίχες και κλωστές που μπορούν να τυλιχτούν γύρω από το πόδι ή το κεφάλι κάποιου γατιού ούτε άλλα επικίνδυνα για πνιγμό αντικείμενα. Καλές λύσεις για δάπεδο είναι παλιές πετσέτες, πάνες μιας χρήσης, ύφασμα από συνθετικό «fleece». Το δάπεδο να αλλάζεται συχνά!

Φροντίδα

Τα γατάκια που δεν έχουν θηλάσει μητρικό γάλα, δεν έχουν αντισώματα και πρέπει να τα προφυλάξεις να μην έρθουν σε επαφή με ενήλικες γάτες.

Κάθε μέρα σκούπισε προσεκτικά και τρυφερά ολόκληρο το σωματάκι του με ζεστό, βρεγμένο, μαλακό ύφασμα για στέγνωμα.

Μικρά που υποσιτίζονται δεν κερδίζουν βάρος, είναι ανήσυχα και κλαίνε συνέχεια. Η σοβαρή διάρροια προκαλεί αφυδάτωση. Αν δεν επέμβει κτηνίατρος, οδηγεί στο θάνατο.

@iowababycatfoster ❤️❤️cute baby kitten #fyp #fypシ #bottlebabykitten #kittensoftiktok #catsoftiktok #viral #rescue #meow #cute #myheart ♬ original sound - Michelle Slifka Rice

Μετά από κάθε τάισμα ορφανών ηλικίας 0 έως 3 εβδομάδων μην ξεχνάς  να χαϊδέψεις με λίγο βαμβάκι βρεγμένο σε ζεστό νερό την περιοχή που βρίσκονται τα γεννητικά τους όργανα και ο πρωκτός τους ώστε να προκαλέσεις την λειτουργία του αντανακλαστικού της αφόδευσης και της ούρησης που απουσιάζει. Ακριβώς το ίδιο θα έκανε η μητέρα τους με την γλώσσα της.

Νερό

@pageandwhisker Little baby kitten needs regular socialization or it won’t learn to trust humans. This is the first time she ever got scritches #kittens #animalshelter #socialization #kittensocializing ♬ Only Love Can Hurt Like This (Slowed Down Version) - Paloma Faith

Τα ορφανά γατάκια πρέπει να λαμβάνουν περίπου 1,8 ml νερό για κάθε 100 gr. σωματικού βάρους την ημέρα. Αν δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο νερό με το γάλα που πίνουν, το νερό που τους λείπει πρέπει να τους χορηγείται σαν ξεχωριστό γεύμα.

Τροφή

Το γάλα της γάτας προσφέρει, εκτός από τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες, παράγοντες που βοηθούν. Δεν έχει βρεθεί υποκατάστατό του γάλακτος της γάτας. Η σύστασή του διαφέρει πολύ από το γάλα των άλλων ζώων. Προτίμησε γάλα για μικρά γατάκια που πωλείται σε Pet-shops.

Το γάλα σε σκόνη να το ανακατεύεις καλά ώστε να μην σβολιάζει και φράζει την συσκευή ταΐσματος. Τα νεογέννητα τρέφονται κάθε 2- 4 ώρες. Εσείς μπορείς να τα τρέφεις κάθε 4-6 ώρες. Το γάλα και τα σύνεργα χορήγησής του να είναι πάντα ζεστά (38οC) και ποτέ κρύα.

Σωστή στάση θηλασμού: Ξαπλωμένα μπρούμυτα με το κεφαλάκι τους ελαφρά σηκωμένο. Μην ταΐζεις πολύ γρήγορα γιατί μπορεί να συμβεί αναγωγή, πνιγμός, διάρροια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι πρέπει να κάνεις αν αναλάβεις να περιθάλψεις ένα γατάκι από τις φωτιές

Πες μου τι κάνει η γάτα σου, για να σου πω πόσο σ ’αγαπάει!