Ένα 15χρονο «κορίτσι-θαύμα» από την Ινδία ξεχώρισε παγκοσμίως με την οικολογική εφεύρεσή της

Η παθιασμένη ομιλία της Vinisha Umashankar ξεσήκωσε το ακροατήριο στο Cop26!

Στην Ινδία, πλανόδιοι πωλητές χρησιμοποιούν σιδερένια κουτιά γεμάτα με καυτά κάρβουνα για να σιδερώνουν ρούχα. Η Vinisha Umashankar παρατήρησε ότι έξι από αυτούς τους πωλητές ήταν παρόντες στην πόλη της Tiruvannamalai, όταν ήταν 12 ετών. Ανησυχώντας για την υγεία των πωλητών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης κάρβουνου, η νεαρή κοπέλα κατασκεύασε μία κινητή πλατφόρμα σιδερώματος που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Τώρα σε ηλικία 15 ετών, η Vinisha έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση για τη μάχη της για τη σωτηρία του πλανήτη.

Ένα «κορίτσι – θαύμα»

Η Umashankar άρχισε να ενδιαφέρεται για την επιστήμη από νεαρή ηλικία, αφού της έκαναν δώρο μια εγκυκλοπαίδεια. Στην ηλικία των 8, έμαθε για την κλιματική κρίση. Αυτό πυροδότησε την ανησυχία της για τον πλανήτη, πράγμα που την ώθησε να βρει αυτήν τη λύση για τους πλανόδιους πωλητές στην Ινδία.

Το 2019, η προέφηβη πέρασε μήνες ερευνώντας τη φυσική σε επίπεδο πανεπιστημίου για να μάθει περισσότερα για τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Τότε, λοιπόν, είναι που σχεδίασε ένα ποδήλατο με ηλιακά πάνελ που θα τροφοδοτούσε ένα σίδερο ατμού. Το σχέδιό της αναγνωρίστηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Καινοτομίας, το οποίο ανέθεσε σε μηχανικούς να τη βοηθήσουν να δημιουργήσει αυτήν την κινητή πλατφόρμα, γνωστή ως Iron-Max.

-.jpg

5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να γίνεις ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή

Πώς λειτουργεί αυτή η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα αποθηκεύει το φως του ήλιου σε μια μπαταρία για συννεφιασμένες μέρες. Πέντε ώρες ηλιοφάνειας παρέχουν αρκετή ενέργεια για έξι ώρες σιδερώματος. Το ποδήλατο διαθέτει επίσης θύρα φόρτισης κινητού τηλεφώνου, ώστε ο πλανόδιος πωλητής να μπορέσει να κερδίσει επιπλέον εισόδημα. Το Iron-Max εξαλείφει τα αέρια του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται από τα παραδοσιακά καροτσάκια με άνθρακα. Η εφεύρεση έχει τιμηθεί παγκοσμίως.



Ο πρίγκιπας William κάλεσε τη Vinisha στην Γλασκώβη, για να μιλήσει στην Cop26 τον περασμένο μήνα, όπου ζήτησε από τους ηγέτες των χωρών να εγκαταλείψουν παλιές συνήθειες και να ακολουθήσουν τους νέους στον αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη.

«Εμείς θα χτίσουμε το μέλλον, ακόμα και αν εσείς είστε κολλημένοι στο παρελθόν. Εγώ και η γενιά μου θα ζήσουμε για να δούμε τις επιπτώσεις των πράξεών σας σήμερα. Εσείς αποφασίζετε αν θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε σε έναν βιώσιμο πλανήτη. Εσείς αποφασίζετε αν αξίζουμε να προσπαθήσετε για εμάς, να μας στηρίξετε και να μας φροντίσετε. Πολλοί από τη γενιά μου είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι από τους ηγέτες που έχουν δώσει κούφιες υποσχέσεις, τις οποίες δεν κράτησαν. Και τώρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε θυμωμένοι. Αλλά εγώ δεν έχω χρόνο για θυμό. Θέλω να δράσω. Δεν είμαι απλώς ένα κορίτσι από την Ινδία. Είμαι ένα κορίτσι από τη Γη. Σήμερα ζητώ, με όλο τον σεβασμό, να σταματήσουμε να μιλάμε και να αρχίσουμε να πράττουμε. Σας παρακαλώ, μη στηρίζετε μια οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, το νέφος και τη ρύπανση. Σας παρακαλώ, σταματήστε να συζητάτε για παλιά θέματα. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για ένα νέο μέλλον», είπε η Vinisha.

«Τέλος, θυμηθείτε ότι, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει κουμπί «στοπ». Δεν μπορούμε να πατήσουμε παύση ούτε να γυρίσουμε προς τα πίσω. Μπορούμε μόνο να να κινηθούμε μαζί, προς το μέλλον. Ενωμένοι, θα ανεβούμε. Μαζί, θα πετύχουμε σίγουρα», ολοκλήρωσε.

Δες την ομιλία της Vinisha στο βίντεο παρακάτω:



Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: @npr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Met Gala 2021: Το αγαπημένο φόρεμα του TikTok... δεν έφτασε ποτέ στο κόκκινο χαλί

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved