Σπιτική σάλτσα ντομάτας για τέλεια pasta nights! Βήμα-βήμα η συνταγή της μαμάς (vol.1)

Δες πώς θα φτιάξεις τον πιο νόστιμο και λαχταριστό πελτέ ντομάτας για να βάζεις στα κοκκινιστά σου, στις μακαρονάδες και στην πίτσα σου.

Η διαδικασία παρασκευής σάλτσας ντομάτας (ή πελτέ, πες το όπως θες) στο σπίτι μου είναι… παράδοση. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η γιαγιά μου έφτιαχνε κάθε χρόνο τέτοια εποχή και πλέον συνεχίζει το ίδιο να κάνει και η μαμά μου.

Η γιαγιά και ο παππούς ήταν γεωργοί, καλλιεργούσαν ντομάτες, τις πήγαιναν στο εργοστάσιο και ήξεραν όλη τη διαδικασία επεξεργασίας της μέχρι αυτή να φτάσει στα ράφια των supermarkets, οπότε… προτιμούσαν να φτιάξουν τη δική τους #παράδοσηγιαπάντα.

Μαγειρεύω μόνη OMG! Οι συνταγές που έσωσαν τη φοιτητική μου ζωή

Η μαμά με… έχωσε

Για ακόμη μια φορά, λοιπόν, φέτος- στα τέλη Αυγούστου- η μαμά πήγε στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς και πήρε την πρώτη δόση ντομάτας.

Σε αυτό το σημείο να σου ξεκαθαρίσω κάτι. Για να έχει μια οικογένεια 3-4 ατόμων σάλτσα τομάτας για έναν ολόκληρο χρόνο, θα χρειαστούν περίπου 80 κιλά τομάτας. Τόσα παίρνει και η μητέρα μου για το δικό μας σπίτι.

via GIPHY

Πριν μερικές μέρες, λοιπόν, πήρε την πρώτη δόση (aka 15 κιλά) και με… έχωσε κανονικά στην κουζίνα για να ξεκινήσουμε το πρώτο part της προετοιμασίας.

Γιατί πρέπει να ξέρεις ότι ο πελτές ντομάτας δεν γίνεται σε μια μέρα. Όχι! Έχει κι αυτός τα στάδιά του.

Παρακάτω, λοιπόν, θα σου πω όλα τα βήματα της πρώτης φάσης για να φτιάξεις τον δικό σου, αγνό και σπιτικό πελτέ τομάτας. Είσαι έτοιμη;

Τα βήματα για σπιτική σάλτσα ντομάτας (vol.1)

#1 Πλένουμε καλά τις ντομάτες

Ρίξε τις ντομάτες μέσα στον νεροχύτη της κουζίνας και άνοιξε τη βρύση, ώστε να πλυθούν καλά με το νερό.

#2 Με το μαχαίρι αφαίρεσε όλα τα κοτσάνια

Η ντομάτα θα πρέπει να είναι καθαρή. Οπότε, αφαίρεσε όλα τα κοτσάνια, αλλά και κάθε σημάδι που έχει πάνω της.

#3 Κόψε τις σε 4-5 κομμάτια

Κάθε ντομάτα πρέπει να κοπεί σε 4-5 κομμάτια. Τα κομμάτια που κόβεις θα τα ρίχνεις μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη. Αφού τις κόψεις όλες θα προσθέσεις στη λεκάνη και τρεις κουταλιές της σούπας αλάτι.

#4 Ώρα για…ζύμωση

Ζύμωσε καλά με τα χέρια σου τις κομμένες ντομάτες για να κομματιαστούν περισσότερο και να βγάλουν χυμό.

Βλέπεις πώς το κάνει η μανούλα;



#5 Σκέπασέ τις

Τώρα σκέπασε τη λεκάνη με ένα μεγάλο ταψί και από πάνω με ένα μεγάλο πανί που θα καλύπτει μέχρι κάτω τη λεκάνη. Δεν τελείωσες… Κάθε μέρα και για 3-4 μέρες πρέπει να ζυμώνεις την ντομάτα για μερικά λεπτά.

Στο μεταξύ, με τη ζύμωση, η ντομάτα θα έχει μαλακώσει αρκετά.

Stay tuned… γιατί δεν τέλειωσε εδώ η διαδικασία. Έχει και συνέχεια.

Προς το παρόν δες όλη τη διαδικασία στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery!

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved