Γιατί σε τσιμπάνε τα κουνούπια και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; Ήρθε η ώρα να μάθεις

Γίνεται καλοκαίρι χωρίς κουνούπια;

Καλοκαίρι σημαίνει, ήλιος, θάλασσα, αμμουδιά, βιβλία, ξεκούραση και… κουνούπια. Μπορεί να λατρεύεις το καλοκαίρι, όμως τα κουνούπια είναι και ο λόγος που σε εκνευρίζει πολύ. Και δεν θα διαφωνήσω καθώς η σχέση μου με τα κουνούπια είναι εξαιρετική.

Και τι εννοώ με αυτό; Όσος κόσμος και να είναι μαζεμένος στον κήπο ή την αυλή το κουνούπι (ή τα κουνούπια) θα τσιμπάει πάντα και μόνο εμένα. Και φτάνω στο σημείο να αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που τα κάνει να έρχονται όλα προς εμένα;

Πώς σε εντοπίζουν τα κουνούπια

Τα κουνούπια εντοπίζουν το φαγητό τους ακολουθώντας μερικά διαφορετικά σήματα. Η πρώτη ένδειξη ότι κάτι που μπορεί να δαγκώσει είναι κοντά είναι η ανίχνευση ενός «σύννεφου» CO2 που εκπνέεται στην αναπνοή θηλαστικών και πουλιών.

Η ποσότητα CO2, ωστόσο, δεν επηρεάζει την ελκυστικότητα ενός συγκεκριμένου στόχου, οπότε ακόμα κι αν είσαι άνθρωπος που παράγει περισσότερο CO2 από άλλους (όπως εκείνοι που είναι πιο εύσωμοι ή οι έγκυες γυναίκες), αυτό από μόνο του δεν ευθύνεται που σε κάνει ακαταμάχητη στα κουνούπια. Αυτό έχει νόημα δεδομένου ότι μεγάλα ζώα όπως οι αγελάδες παράγουν φυσικά πολύ περισσότερο CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) από τον άνθρωπο, ωστόσο πολλά είδη κουνουπιών εξακολουθούν να προτιμούν να μας δαγκώνουν.



Δεν γνωρίζουμε εάν οι αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος επηρεάζουν το πόσο ελκυστική είσαι για ένα κουνούπι, αλλά γνωρίζουμε ότι η εφίδρωση αυξάνει τις πτητικές ενώσεις στο δέρμα σου και ότι τα άτομα που εμφανίζουν μειωμένη εφίδρωση, είναι λιγότερο ελκυστικά για τα κουνούπια.

Πώς να αποφύγεις να τσιμπηθείς

Ακόμη κι αν γνωρίζαμε ποιοι τύποι αίματος προσελκύουν κουνούπια, δεν μπορείς να αλλάξεις τον τύπο αίματος σου. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να ανακουφιστείς από αυτά τα μικρά αλλά ενοχλητικά έντομα;

Εδώ θα δεις τα φυτά που αν τα φυτέψεις στον κήπο/ βεράντα σου θα διώξιυν μακριά τα κουνούπια.

Πρώτον, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι μόνο και μόνο επειδή δεν σχηματίζεις σημάδια δεν σημαίνει ότι δεν σε τσιμπάνε. Δεν οδηγούν όλα τα τσιμπήματα στα γνωστά σημάδια, οπότε ακόμα κι αν δεν έχεις φαγούρα, εάν είσαι κοντά σε κουνούπια θα πρέπει να χρησιμοποιείς απωθητικό.

Οι φυσικοί φραγμοί πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σου ενάντια στα τσιμπήματα κουνουπιών. Βάλε σίτες στα παράθυρά και τις πόρτες και κάλυψε τις παιδικές κούνιες, τα παιδικά πάρκα και τα καροτσάκια με λεπτό πλέγμα για να κρατήσεις τα κουνούπια έξω.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να προσπαθείς να φοράς ανοιχτόχρωμα ρούχα και να καλύπτεις όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα σου. Τα κουνούπια είναι καλύτερα σε θέση να προσανατολιστούν σε πιο σκοτεινούς στόχους, οπότε ξέχνα τα μαύρα μπλουζάκια και δοκίμασε να βάλεις ένα λευκό.

Τα λουλουδάτα και φρουτένια αρώματα θα προσελκύσουν πολύ τα κουνούπια δεδομένου ότι τρέφονται με νέκταρ λουλουδιών (εκτός από εμάς), αλλά ακόμη και προϊόντα που δεν μυρίζουν πρέπει να αποφεύγονται όποτε είναι δυνατόν. Αυτό περιλαμβάνει (μεταξύ πολλών άλλων): σαμπουάν, σαπούνι, μαλακτικό, κρέμα ξυρίσματος, aftershave, άρωμα, αποσμητικό, κρέμα χεριών, μακιγιάζ, ακόμη και σαπούνι και μαλακτικό ρούχων.

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved