Γνώρισε την 22χρονη Amanda Gorman, το πρότυπο της νεολαίας

 Το όνομα της Amanda θα γραφτεί στην ιστορία.

Γράφει η Ανθία Φιλιππή

Σε έναν κόσμου που «βουλιάζει» από σχόλια στα social media, από μουσικά είδωλα, διάσημες influencers του Tik- Tok και ιδανικές φωτογραφίες μέσα από ένα... «γυάλινο κόσμο», ήρθε η στιγμή να αναλογιστείς ποια είναι τα πραγματικά πρότυπα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Εκεί έξω υπάρχουν πολλά παραδείγματα αξιοζήλευτων ανθρώπων που έχουν δώσει φωνή σε σοβαρά ζητήματα, ζητήματα που απασχολούν ολόκληρο τον πλανήτη. Τρανό παράδειγμα η ακτιβίστρια Greta Thunberg. Το 18χρονο κορίτσι βγήκε στους δρόμους διαδηλώνοντας για την κλιματική αλλαγή. Η φωνή της ηχούσε σε κάθε χώρα και είναι παγκοσμίως γνωστή για τις ενέργειές της, τη θέληση και το πείσμα που τη διακατέχει.

Ακόμη ένα όνομα ξεπρόβαλε τις τελευταίες ημέρες και έκανε το γύρω του διαδικτύου. Amanda Gorman! Ένα κορίτσι μόλις 22 χρονών, μια ποιήτρια που στοχεύει ψηλά. Τι την ξεχωρίζει όμως;

Δεν είναι κρυφό πως κάθε είδος ρατσισμού ξεπροβάλει μόλις κάτι διαφορετικό τραβήξει τα βλέμματα. Η «ιστορία» του φυλετικού ρατσισμού μας πάει χρόνια πίσω, τότε που οι Αφροαμερικανοί πολίτες δεν είχαν κανένα δικαίωμα στις ΗΠΑ. Το μόνο τους… «ελάττωμα»; Το χρώμα του δέρματός τους. Η ιστορία λοιπόν μας πάει πολλά χρόνια πίσω και μας οδηγεί μέχρι και σήμερα.

Το γεγονός που θα χαραχθεί στο μυαλό όλων και θα γραφτεί στην ιστορία!

Η δουλεία, η φυλετική διάκριση και η προκατάληψη με μόνο αντίκρισμα το χρώμα του δέρματος, την κοινωνική τάξη και την καταγωγή αρχίζουν δειλά-δειλά να εξασθενούν. Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι πλέον η Kamala Harris και η Amanda Gorman απαγγέλει ένα ενωτικό ποίημα σε όλη την πολιτεία και γιατί όχι... σε όλον τον πλανήτη.



Η 22χρονη Amanda Gorman από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια βρέθηκε στο πλευρό του Joe Biden και μάλιστα είναι η νεότερη ποιήτρια που εμφανίσθηκε ποτέ σε τελετή ορκωμοσίας. Η νεαρή ποιήτρια και ακτιβίστρια έχει προεδρικές βλέψεις για το 2036, όπως είχε δηλώσει και στο New York Times. Το απόγευμα της ορκωμοσίας του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ απήγγειλε το δικό της ποίημα, το οποίο φυσικά πέρασε τα δικά του αισιόδοξα μηνύματα. H νεαρή Amanda αξίζει να τονίσουμε πως σπούδασε κοινωνιολογία στο Harvard University και έχει βραβευθεί σε ηλικία μόλις 16 χρονών ως Εθνική Ποιήτρια της Νεολαίας. Τo 2015 κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο της με τίτλο «The One for Whom Food Is Not Enough»

Ο λόγος της στην ορκωμοσία του Biden ήταν τουλάχιστον ενωτικός. Με το ποίημά της σκοπεύει να ενώσει τον λαό των ΗΠΑ, να διαγράψει τον φυλετικό ή κάθε άλλο ρατσισμό οριστικά. Σκοπός, να μην υπάρχουν πια διακρίσεις, να έρθει η ειρήνη και ναι, αν μας ρωτάς, τα λόγια της, η αύρα και το ενωτικό της σύνθημα ήταν τουλάχιστον ανατριχιαστικά. Το ποίημα που απήγγειλε είχε τίτλο «The Hill We Climb».

Απόσπασμα του ποιήματος «The Hill We Climb» από την Amanda Gorman:
«Όταν έρχεται η μέρα, αναρωτιόμαστε, πού μπορούμε να βρούμε φως σε αυτήν την ατελείωτη σκιά. Η απώλεια που φέρουμε, μια θάλασσα που πρέπει να διασχίσουμε. Έχουμε μάθει πως η ησυχία δεν φέρνει πάντα ειρήνη, και οι κανόνες και οι έννοιες της, δεν είναι πάντα η δικαιοσύνη [...] Κατά κάποιο τρόπο ξεπεράσαμε και είδαμε ένα έθνος, όχι σπασμένο, αλλά απλά ημιτελές. Εμείς, οι διάδοχοι μιας χώρας και μιας εποχής- όπου ένα αδύνατο μαύρο κορίτσι που κατάγεται από σκλάβους και μεγάλωσε από μια ανύπαντρη μητέρα- μπορούμε να ονειρευτούμε πως μπορούμε να γίνουμε πρόεδροι[…]»

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved