Υπάρχει τελικά ο Άγιος Βασίλης;

Εδώ οι απόψεις διίστανται.

Μικροί και μεγάλοι αναμένουν τα Χριστούγεννα πώς και πώς. Η αλήθεια είναι ότι η γιορτή των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα καλύτερα παιδικά μας χρόνια. Είτε λόγω διακοπών, είτε δώρων, όλοι έχουμε να θυμόμαστε μια τουλάχιστον ευχάριστη στιγμή κι ας μη σχολιάσουμε την εμπειρία της πρώτης επαφής μας με τον Άγιο Βασίλη. Τελικά όμως, υπάρχει αυτός ο μουσάτος κύριος, ντυμένος στα κόκκινα;

Η αλήθεια είναι πως αν δεν είσαι παιδί είσαι πεπεισμένη πια ότι δεν υπάρχει. Για εσένα που το μαθαίνεις από εμάς, συγνώμη, αλλά ένας κόσμος μόλις γκρεμίστηκε. Ξέρουμε όλοι ότι τα δώρα κάτω από το δέντρο τα έβαζαν οι γονείς μας, επίσης, για όσες από εμάς δεν έχουν τζάκι στο σπίτι, όχι, δεν είχε αντικλείδι, ούτε έμπαινε από την μπαλκονόπορτα. Ο Άγιος Βασίλης, με την έννοια και την μορφή που του έχουμε δώσει σήμερα, δεν υπάρχει αλλά υπήρξε κάποτε κάποιος ο οποίος τελούσε τα... καθήκοντα του σημερινού Άγιου Βασίλη. Αλήθεια ξέρεις την ιστορία του;

«Santa Clause is coming to town» και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Λέγεται ότι περί του 17ου αιώνα Ολλανδοί μετανάστες υιοθέτησαν τη λέξη «Santa Claus». Υπήρξε κάποτε στην Μικρά Ασία ο Άγιος Νικόλας, ο οποίος μάλιστα ήταν ο προστάτης των ανθρώπων της θάλασσας και κυρίως των παιδιών. Τον 19ου αιώνα ο Άγιος Νικόλαος παρέδιδε κρυφά στα παιδιά δώρα.

Η πρώτη αναφορά στο όνομά του έγινε από τον Αμερικανό συγγραφέα Irving Washington στο βιβλίο «A history of New York». Οι αναφορές τον ήθελαν να περιφέρεται πάνω από την πόλη, πάνω σε ένα άλογο στην γιορτή του Αγίου Νικολάου. Φυσικά όσο περνούσαν τα χρόνια οι αναφορές άλλαζαν και μάλιστα παρομοιάστηκε και σαν καλικάντζαρος ο οποίος έμπαινε με το έλκηθρό του στα σπίτια, φυσικά από τις καμινάδες, για να παραδώσει δώρα στα παιδιά.

Η εικόνα του μεγαλόσωμου, με άσπρα γένια και ντυμένο στα κόκκινα Άγιου Βασίλη ήρθε μετά από χρόνια. Οι λόγοι που «ντύθηκε» έτσι ήταν καθαρά εμπορικοί και μάλιστα πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα κατάφεραν περίφημα. Στο μυαλό όλων μας ο Άγιος Βασίλης αντί για γάλα λατρεύει να πίνει το αναψυκτικό της γνωστής αλυσίδας αλλά να σου πούμε και κάτι; Η εικόνα του μας αρέσει και αρέσει σε όλους οπότε δεν παραπονιόμαστε καθόλου. Τώρα αν εσύ επιμένεις να πιστεύεις στον Άγιο Βασίλη, εμείς θα σε υποστηρίξουμε, άλλωστε περιμένουμε ακόμα κάποιος να γεμίσει με δώρα το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved