Επέτειος Πολυτεχνείου: Τα γεγονότα και τα τραγούδια που πρέπει να θυμάσαι

Ξέρεις ποιοι ήταν οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και τι άφησαν στην ιστορία;

Το Πολυτεχνείο γιορτάζεται κάθε χρόνο από τις 17 Νοεμβρίου του 1981 όπου και καθιερώθηκε αυτή η ημερομηνία ως επίσημη επέτειος του Πολυτεχνείου, τι γιορτάζουμε όμως ακριβώς με απλά λόγια στις 17 Νοεμβρίου;

Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 1973, όταν φοιτητές του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν μια αποχή από τα μαθήματά τους και αποφάσισαν να διαδηλώσουν ενάντια του στρατιωτικού καθεστώτος που επικρατούσε την τότε εποχή. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», έκαναν την κατάληψη του κτιρίου της σχολής στην Πατησίων και χάρης σε αυτούς έχει γραφτεί στα… πρακτικά το ιστορικό «Εδώ Πολυτεχνείο» αλλά και η ιστορία μιας και ξεκίνησαν να εκπέμπουν ραδιοφωνικά από το Πολυτεχνείο.

Η εξέγερση ουσιαστικά του Πολυτεχνείου ήταν μια αρκετά ηχηρή διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος της Χούντας. Όλα ξεκίνησαν στις 14 Νοεμβρίου με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών όπου φοιτητές και σπουδαστές ένωσαν τις φωνές τους και αντιστάθηκαν στο καθεστώς της εποχής, ζητώντας το πολυτιμότερο αγαθό, που σήμερα είναι δεδομένο για όλους μας, την ελευθερία. Τελικά η εξέγερση κατέληξε με πολλές απώλειες στις 17 Νοεμβρίου. Μετά από μια σειρά δυσάρεστων γεγονότων, ένα άρμα μάχης εισέβαλε στον Πολυτεχνείο γκρεμίζοντας την πύλη.

Χαρακτηριστικά φυσικά είναι και τα ντοκουμέντα που πρέπει να ακούσεις.



Επίσης τα τραγούδια που σηματοδοτούν την επέτειο του Πολυτεχνείου θα σε βάλουν αμέσως στο κλίμα, αλλά σίγουρα τα γνωρίζεις ήδη από τις σχολικές εορτές.









© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved